Przejdź do treści

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?
Histamina w podwyższonych ilościach jest obecna m.in. w serach. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joanna Jaworska
3 najważniejsze zasady treningu dla osób z insulinoopornością. Wyjaśnia Joanna Jaworska [WIDEO]
Kobieta i mężczyzna przytulają się
Usłyszałaś od ginekologa, żeby przed seksem napić się lampki wina, żeby nie bolało? Pani Fizjotrener: to nie jest ból, na który możesz się godzić
San Marino
San Marino oferuje turystom szczepionkę wliczoną w koszty pobytu. Jest jeden haczyk
Szczepionki
Kolejny kraj wycofuje dwie szczepionki na COVID-19. Powodem są przypadki zakrzepów u zaszczepionych
Polekowe uszkodzenie wątroby – przyczyny i leczenie

Histamina to substancja, która wydzielana jest przez nasz organizm podczas reakcji alergicznej. Poza organizmem histaminę można znaleźć również w niektórych pokarmach i napojach. Jeśli po ich spożyciu pojawiają się objawy alergii, to oznacza jedno – nietolerancję histaminy.

Histamina – czyli co?

Słupki powodzenia alergologów pną się ciągle w górę, a nasze portfele chudną przy aptecznych okienkach. W rezultacie niekorzystnych zmian w naszym otoczeniu organizm stawia opór i przestaje tolerować niektóre czynniki. I mamy chociażby nietolerancję glutenu czy nietolerancję laktozy, o których wiadomo już wiele. Jednak rzadko wspominamy o nietolerancji histaminy. Jak pokazują statystyki, dotyka przynajmniej 1 na 100 osób (dane za: American Journal of Clinical Nutrition, 2007 r.). To sporo.

Histamina – coś wam to mówi? Możecie kojarzyć to określenie np. z nazwy leków przeciwhistaminowych, czyli blokujących reakcję alergiczną. I tak drogą dedukcji dochodzimy do sedna: histamina to substancja, która wydzielana jest przez nasz organizm właśnie podczas reakcji alergicznej. Ale można ją znaleźć również poza ludzkim organizmem – w niektórych pokarmach i napojach jest jej szczególnie dużo. Jeśli po zjedzeniu pojawiają się objawy alergii, to oznacza jedno – nietolerancję histaminy.

kobieta czyta etykietę

Uwaga, problem zwykle ujawnia się u osób w średnim wieku. Dlatego odpowiedź typu: „nie, nie, nigdy nie byłem na nic uczulony, to niemożliwe” nie ma tu racji bytu. Objawy nietolerancji mogą pojawić się późno i dawać o sobie co i rusz znać.

Co jest przyczyną nietolerancji histaminy? Histamina zawarta w pokarmie rozkładana jest pod wpływem produkowanego przez nasz organizm enzymu – diaminooksydazy (DAO). Osoby, które nie tolerują histaminy, zazwyczaj wytwarzają niewystarczającą ilość tego związku. W rezultacie w organizmie utrzymuje się zbyt wysoki poziom alergenu.

Wysokohistaminowe produkty mogą powodować

Histamina w podwyższonych ilościach jest obecna w produktach pochodzących z fermentacji (np. sery, wino, szampan, piwo, kapusta kiszona, kefir), owocach suszonych i cytrusach, orzechach, produktach zawierających ocet (np. ogórki, ketchup, majonez), niektórych rybach (szczególnie w wędzonych) i skorupiakach. Niestety spore pokłady znajdują się również w czekoladzie, szpinaku, bakłażanie i pomidorach, a także awokado.

Tak, lista produktów z większą zawartością histaminy jest długa, a wymieniłam wyżej jedynie przykłady. Kluczem dla osób z nietolerancją histaminy jest słowo ŚWIEŻY. Jeśli zauważacie u siebie objawy alergii, wybierajcie: świeże ryby, owoce i warzywa (z wyjątkiem wymienionych wyżej), zioła, produkty bezglutenowe, mleka roślinne (kokosowe, migdałowe), świeże mięso (jak najmniej przetworzone). Te produkty z pewnością będą zawierały mniej histaminy.

Leczenie nietolerancji histaminy polega na wprowadzeniu diety eliminacyjnej, czyli stopniowo wykreślamy z jadłospisu produkty, które mogą nam szkodzić, i obserwujemy efekty. Jak każda substancja wywołująca alergię, i ta może stać się dla organizmu bardzo szkodliwa, dlatego nie bagatelizujmy dziwnych objawów. Bardzo ważne jest obserwowanie siebie i czujność!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co wiesz na temat alergii? Rusza kolejna edycja ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Skonsultuj z Farmaceutą”

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Czy wiosna szkodzi zdrowiu? Sprawdź, jakie dolegliwości mogą się wraz z nią pojawić, i jak sobie z nimi poradzić

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Za chwilę wiosna, a wraz z nią… katar. To alergia czy przeziębienie? Sprawdź, po czym je rozpoznać

Wiosna, choć piękna, jest prawdziwą zmorą dla alergików. Zobacz, jakie drzewa pylą w marcu

dziewczyna na balkonie

Im więcej pyłków w powietrzu, tym więcej zakażeń koronawirusem – dowiedli badacze

Krakowscy naukowcy rozwiali wątpliwości. Odpowiedzieli na pytanie, czy alergia na smog rzeczywiście istnieje

Krakowscy naukowcy rozwiali wątpliwości. Odpowiedzieli na pytanie, czy alergia na smog rzeczywiście istnieje

Ślinienie podczas snu – przyczyny, skutki, zapobieganie

Gwiazda betlejemska – może wywołać alergię

Maleinian feniraminy – działanie, zastosowanie, skutki uboczne

Wyprysk potnicowy – przyczyny, diagnostyka i leczenie

Wyprysk kontaktowy – przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie

Aspergiloza – co to, rodzaje, objawy, diagnoza i leczenie

Wiesz, że telefon może być źródłem kontaktowego zapalenie skóry i wywołać alergię? Wszystko przez metal, który zawiera

Wiesz, że telefon może być źródłem kontaktowego zapalenia skóry i wywołać alergię? Wszystko przez metal, który zawiera

Jak absolutnie nie diagnozować alergii? Wyjaśnia Mama Alergolog

Jak absolutnie nie diagnozować alergii? Wyjaśnia Mama Alergolog

Biedronka azjatycka

Biedronka azjatycka – jak wygląda? Czy gryzie? Jak ją zwalczać?

azjatyckie jedzenie

Anafilaksja (wstrząs anafilaktyczny) – objawy i leczenie

chłopiec kaszlący w łokieć

Kaszel od kataru – przyczyny, postępowanie. Może to alergia?

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Skutki alergii i jej powikłania. Efekty przerwania odczulania

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Masz alergię na pleśń? Wiemy, jak z nią walczyć

Leczenie alergii. Sprawdź, jak sobie pomóc

Najpopularniejsze

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?