Przejdź do treści

Pszeniczny brzuch – masz go?

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta smarcze w chusteczkę
Jak leczyć zapalenie zatok w ciąży? Jakie leki można stosować? Tłumaczy ginekolog
Tara Lynn / Instagram.com
„Jestem najmądrzejszą, pulchną, mamą na tej planecie” Modelka plus size pokazała, jak wygląda po dwóch ciążach
bostonka na dłoniach dziecka
Bostonka. Jak wyglądają objawy? Jak można się zarazić?
lody malinowe
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
kobieta w ciąży przy oknie
Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

Jeśli od lat próbujesz bezskutecznie schudnąć, tyjesz nieproporcjonalnie, najwięcej zapasów gromadząc w okolicy talii, usuń z menu pszenicę. Być może to ona skutecznie uniemożliwia ci pozbycie się balastu z brzucha.

Otyłość brzuszna jest niebezpieczna. Tłuszcz zgromadzony w okolicy brzucha uciska narządy wewnętrzne, powoduje ich otłuszczenie i w konsekwencji gorszą pracę, a nadmiar komórek tłuszczowych zwiększa wydzielanie insuliny. Wysoki poziom insuliny sprawia, że zamiast spalać energię na bieżąco, organizm gromadzi zapasy. A powiększające się zapasy trzewnego tłuszczu prowadzą do insulinooporności, czyli sytuacji, kiedy tkanki słabiej reagują na działanie tego hormonu. To zmusza trzustkę do większej produkcji insuliny i powstaje błędne koło. A ty tyjesz. Im większy brzuch, tym większe kłopoty zdrowotne, co widać po podwyższonym poziomie cukru i trójglicerydów we krwi. Otyłość brzuszna może być przyczyną wielu niebezpiecznych chorób, m.in. nadciśnienia i cukrzycy typu 2 oraz nowotworów jelita grubego i trzustki.

Od lat próbujesz zrzucić nadwagę? Odchudzanie utrudniają m.in. przewlekły stres, niektóre choroby, np. Hashimoto, przyjmowanie leków steroidowych lub hormonalnych. Gdzie szukać przyczyn otyłości brzusznej, jeśli żadne z powyższych cię nie dotyczy? W menu!

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Główna oskarżona: pszenica

Wyrzucenie pszenicy z jadłospisu może okazać się twoją ostatnią deską ratunku. Co takiego jest w tym zbożu? Wiele odpowiedzi znajduje się w książce amerykańskiego kardiologa Williama Davisa „Dieta bez pszenicy” („Wheat Belly”), który cytuje badania naukowców oraz prezentuje własne doświadczenia i przypadki swoich pacjentów, by opisać, jak działa pszenica na ludzki organizm. Według Davisa produkty zawierające pszenicę, czyli pieczywo, ciasta, makarony, muesli powinny znaleźć się na indeksie. Dlaczego? Pszenica pobudza apetyt, powoduje napady wieczornego głodu, rozregulowuje metabolizm glukozowo-insulinowy, czego skutkiem jest właśnie nieproporcjonalnie wielki pszeniczny brzuch. „Dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa podnoszą poziom cukru bardziej niż czekoladowe batony” – pisze Davis. Oprócz tego oskarża pszenicę m.in. o choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, refluks, zespół jelita drażliwego. Podejrzewa, że gluten i inne substancje zawarte we współcześnie uprawianej modyfikowanej przez ostatnie dziesięciolecia pszenicy są trucizną dla organizmu.

„Nie ma jednego składnika pszenicy, który odpowiada za wszystkie negatywne skutki zdrowotne związane ze spożywaniem tego zboża. Gliadyna bezpośrednio wywołuje stany zapalne, ale również pobudza apetyt. Gluten odpowiada za występowanie stanów zapalnych w jelitach oraz centralnym układzie nerwowym. Lektyny sprawiają, że jelita stają się bardziej przepuszczalne dla obcych białek, które wywołują schorzenia związane z zapaleniem bądź reakcją autoimmunologiczną (np. reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń rumieniowaty). Amylopektyna A odpowiedzialna jest za powstawanie otyłości brzusznej, tj. »pszenicznego brzucha«, która jest przyczyną stanów zapalnych, insulinooporności, cukrzycy, zapalenia stawów oraz chorób serca” – twierdzi Davies w wywiadzie Toma Naughtona (autora filmu „Grubi, nie głupsi”) opublikowanym w portalu Nowadebata.pl.

Czy wystarczy nie jeść pszenicy, żeby schudnąć?

Otyli pacjenci dr. Davisa chudli przez rok po kilkadziesiąt kilogramów. Osoby nietolerujące glutenu mogą zrzucić nawet kilka kilogramów w pierwszym miesiącu bez pszenicy i innych zbóż zawierających gluten. Bo już samo wyeliminowanie szkodliwego białka poprawia stan jelit i zwiększa wchłanianie składników odżywczych, a co za tym idzie ‒ wyprowadza organizm z fazy „głodowania i robienia zapasów”. Niestety, zastąpienie mąki z pszenicy mąką z kukurydzy, ziemniaków czy ryżu to dla większości posiadaczy pszenicznego brzucha za mało. Zwykle w sklepach ze stoiskami z żywnością bezglutenową można kupić jedynie węglowodanowe „zamienniki” o wysokim indeksie glikemicznym (chleb i musli kukurydziane, kukurydziano-ryżowe wafelki, biszkopty i ciastka, słodzone cukrem budynie itp.). I tu historia się powtarza – trzustka produkuje insulinę, żeby obniżyć poziom cukru w krwi. Wysoki poziom cukru to duży wystrzał insuliny, która za mocno obniża poziom cukru i jesteśmy głodni. Wysoki poziom insuliny to większa szansa, że energię z pożywienia zamiast zużyć, zgromadzimy w okolicach brzucha. Szkodliwość węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym opisywał już 25 lat temu Michel Montignac w bestsellerowej książce „Jeść, aby schudnąć”, narażając się ówczesnym dietetykom, którzy za tycie obwiniali tylko tłuszcz i nadmiar kalorii. Montignac opierał się wtedy na własnym doświadczeniu i obserwacjach. Natomiast dziennikarz Gary Taubes zebrał badania naukowe z dziedziny odżywiania z ostatnich 150 lat, przeanalizował je i w książce „Good Calories, Bad Calories” postawił podobną tezę – to węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym są powodem otyłości. A skuteczne odchudzanie to przede wszystkim odstawienie tych węglowodanów. William Davis też przyznaje, że najlepszym sposobem na pozbycie się niechcianego tłuszczu z brzucha jest odstawienie pszenicy i cukru oraz jedzenie węglowodanów o niskim IG.

Odstawienie pszenicy – jak to zrobić?

Omijaj szerokim łukiem przekąski nieznanego pochodzenia. Naucz się odmawiać, gdy częstują ciastem, i opieraj się kuszącemu zapachowi świeżego pieczywa. Pszenica jest składnikiem wielu potraw, sosów, przypraw. Kuskus, bulgur, maca, graham, wiele odmian makaronów, otręby… Niestety, odżywianie bezglutenowe i niskoglikemiczne jednocześnie może być sporym wyzwaniem. Szczególnie jeśli gotowanie nie jest twoim hobby. Bo czym zastąpić pszenicę na co dzień? Na szczęście jest jeszcze gryka, z której mąka nadaje się do wypieków, naleśników, placków, chleba. Poza tym masz do dyspozycji inne kasze i zboża, siemię lniane, komosę ryżową, mąkę migdałową, orzechową, sojową, kokosową, warzywa, mleko, sery, ryby, owoce morza, mięso, soję, orzechy, jaja, grzyby. Na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znajdziesz przepisy bez pszenicy, adresy sklepów z żywnością bezglutenową, restauracje, w których można zjeść bez ryzyka, że natkniesz się na glutenową niespodziankę. Jest tu też lista firm dostarczających bezglutenowe (i niskoglikemiczne) posiłki do domu czy do pracy. Rzuć wyzwanie pszenicznemu brzuchowi. Chudnij. Zdrowiej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Manometria - jakie są wskazania do zabiegu?

Manometria – czym jest? Jakie są wskazania do zabiegu?

Różne suplementy dla kobiet

Suplementy na miarę potrzeb – sprawdź, czego potrzebujesz w zależności od tego, na jakim etapie życia jesteś i co robisz

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

hashimoto tarczyca

Problem z Hashimoto – wszystko, co musisz wiedzieć

Choroba Hashimoto - co to jest, jakie są jej objawy, sposoby leczenia i jak wygląda dieta przy Hashimoto?

Choroba Hashimoto – co to jest, jakie są jej objawy, sposoby leczenia i jak wygląda dieta przy Hashimoto?

Chciałbyś przybrać na wadze, ale nie wiesz, co jeść? Dietetyczka podpowiada, jak przytyć skutecznie i zdrowo

Zapalenie tarczycy

Zapalenie tarczycy – kto może na nie chorować, jak wyglądają objawy i jakie są sposoby leczenia?

Chora tarczyca – jak rozpoznać pierwsze sygnały? Przyjrzyj się swoim włosom! Ostrzega trycholożka Magdalena Kania

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

lewandowska

Dieta a Hashimoto. Czy można się wyleczyć dietą? Odpowiada Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

kobieta w trakcie okresu

10 rzeczy, które mogą mieć wpływ na kłopoty z cyklem

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

zmęczona kobieta w pracy

6 zaskakujących skutków wpływu stresu na nasz organizm

Dlaczego nie warto się przejadać? I nie chodzi o kilogramy!

Nie możesz sobie poradzić z nieświeżym oddechem? Poznaj możliwe przyczyny tej dolegliwości

10 pytań o chorą tarczycę. Sprawdź, czy wszystko o niej wiesz

tarczyca

Tarczyca. Co powinnaś o niej wiedzieć?

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.