Przejdź do treści

Pszeniczny brzuch – masz go?

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Kichasz, gdy patrzysz na słońce? Biotechnolog Dawid Polak wyjaśnia to zjawisko
Jak poznać, że upał ci zaszkodził? „Są trzy zjawiska kliniczne, które świadczą o nadmiernym działaniu ciepła” – mówi lekarz Michał Sutkowski
Zmagasz się z zaparciami? Fizjoterapeutka tłumaczy, jakie mogą być tego konsekwencje
Petting – co to jest, sposoby pettingu, petting a ciąża
„Kobiety uczą się zachowań społecznych na zasadzie kopiuj-wklej, aż osiągają biegłość, która czyni ich autyzm niewidzialnym”. O życiu i kobiecości ze spektrum autyzmu mówi psycholożka i nauczycielka jogi Agata Ucińska

Jeśli od lat próbujesz bezskutecznie schudnąć, tyjesz nieproporcjonalnie, najwięcej zapasów gromadząc w okolicy talii, usuń z menu pszenicę. Być może to ona skutecznie uniemożliwia ci pozbycie się balastu z brzucha.

Otyłość brzuszna jest niebezpieczna. Tłuszcz zgromadzony w okolicy brzucha uciska narządy wewnętrzne, powoduje ich otłuszczenie i w konsekwencji gorszą pracę, a nadmiar komórek tłuszczowych zwiększa wydzielanie insuliny. Wysoki poziom insuliny sprawia, że zamiast spalać energię na bieżąco, organizm gromadzi zapasy. A powiększające się zapasy trzewnego tłuszczu prowadzą do insulinooporności, czyli sytuacji, kiedy tkanki słabiej reagują na działanie tego hormonu. To zmusza trzustkę do większej produkcji insuliny i powstaje błędne koło. A ty tyjesz. Im większy brzuch, tym większe kłopoty zdrowotne, co widać po podwyższonym poziomie cukru i trójglicerydów we krwi. Otyłość brzuszna może być przyczyną wielu niebezpiecznych chorób, m.in. nadciśnienia i cukrzycy typu 2 oraz nowotworów jelita grubego i trzustki.

Od lat próbujesz zrzucić nadwagę? Odchudzanie utrudniają m.in. przewlekły stres, niektóre choroby, np. Hashimoto, przyjmowanie leków steroidowych lub hormonalnych. Gdzie szukać przyczyn otyłości brzusznej, jeśli żadne z powyższych cię nie dotyczy? W menu!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Główna oskarżona: pszenica

Wyrzucenie pszenicy z jadłospisu może okazać się twoją ostatnią deską ratunku. Co takiego jest w tym zbożu? Wiele odpowiedzi znajduje się w książce amerykańskiego kardiologa Williama Davisa „Dieta bez pszenicy” („Wheat Belly”), który cytuje badania naukowców oraz prezentuje własne doświadczenia i przypadki swoich pacjentów, by opisać, jak działa pszenica na ludzki organizm. Według Davisa produkty zawierające pszenicę, czyli pieczywo, ciasta, makarony, muesli powinny znaleźć się na indeksie. Dlaczego? Pszenica pobudza apetyt, powoduje napady wieczornego głodu, rozregulowuje metabolizm glukozowo-insulinowy, czego skutkiem jest właśnie nieproporcjonalnie wielki pszeniczny brzuch. „Dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa podnoszą poziom cukru bardziej niż czekoladowe batony” – pisze Davis. Oprócz tego oskarża pszenicę m.in. o choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, refluks, zespół jelita drażliwego. Podejrzewa, że gluten i inne substancje zawarte we współcześnie uprawianej modyfikowanej przez ostatnie dziesięciolecia pszenicy są trucizną dla organizmu.

„Nie ma jednego składnika pszenicy, który odpowiada za wszystkie negatywne skutki zdrowotne związane ze spożywaniem tego zboża. Gliadyna bezpośrednio wywołuje stany zapalne, ale również pobudza apetyt. Gluten odpowiada za występowanie stanów zapalnych w jelitach oraz centralnym układzie nerwowym. Lektyny sprawiają, że jelita stają się bardziej przepuszczalne dla obcych białek, które wywołują schorzenia związane z zapaleniem bądź reakcją autoimmunologiczną (np. reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń rumieniowaty). Amylopektyna A odpowiedzialna jest za powstawanie otyłości brzusznej, tj. »pszenicznego brzucha«, która jest przyczyną stanów zapalnych, insulinooporności, cukrzycy, zapalenia stawów oraz chorób serca” – twierdzi Davies w wywiadzie Toma Naughtona (autora filmu „Grubi, nie głupsi”) opublikowanym w portalu Nowadebata.pl.

Czy wystarczy nie jeść pszenicy, żeby schudnąć?

Otyli pacjenci dr. Davisa chudli przez rok po kilkadziesiąt kilogramów. Osoby nietolerujące glutenu mogą zrzucić nawet kilka kilogramów w pierwszym miesiącu bez pszenicy i innych zbóż zawierających gluten. Bo już samo wyeliminowanie szkodliwego białka poprawia stan jelit i zwiększa wchłanianie składników odżywczych, a co za tym idzie ‒ wyprowadza organizm z fazy „głodowania i robienia zapasów”. Niestety, zastąpienie mąki z pszenicy mąką z kukurydzy, ziemniaków czy ryżu to dla większości posiadaczy pszenicznego brzucha za mało. Zwykle w sklepach ze stoiskami z żywnością bezglutenową można kupić jedynie węglowodanowe „zamienniki” o wysokim indeksie glikemicznym (chleb i musli kukurydziane, kukurydziano-ryżowe wafelki, biszkopty i ciastka, słodzone cukrem budynie itp.). I tu historia się powtarza – trzustka produkuje insulinę, żeby obniżyć poziom cukru w krwi. Wysoki poziom cukru to duży wystrzał insuliny, która za mocno obniża poziom cukru i jesteśmy głodni. Wysoki poziom insuliny to większa szansa, że energię z pożywienia zamiast zużyć, zgromadzimy w okolicach brzucha. Szkodliwość węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym opisywał już 25 lat temu Michel Montignac w bestsellerowej książce „Jeść, aby schudnąć”, narażając się ówczesnym dietetykom, którzy za tycie obwiniali tylko tłuszcz i nadmiar kalorii. Montignac opierał się wtedy na własnym doświadczeniu i obserwacjach. Natomiast dziennikarz Gary Taubes zebrał badania naukowe z dziedziny odżywiania z ostatnich 150 lat, przeanalizował je i w książce „Good Calories, Bad Calories” postawił podobną tezę – to węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym są powodem otyłości. A skuteczne odchudzanie to przede wszystkim odstawienie tych węglowodanów. William Davis też przyznaje, że najlepszym sposobem na pozbycie się niechcianego tłuszczu z brzucha jest odstawienie pszenicy i cukru oraz jedzenie węglowodanów o niskim IG.

Odstawienie pszenicy – jak to zrobić?

Omijaj szerokim łukiem przekąski nieznanego pochodzenia. Naucz się odmawiać, gdy częstują ciastem, i opieraj się kuszącemu zapachowi świeżego pieczywa. Pszenica jest składnikiem wielu potraw, sosów, przypraw. Kuskus, bulgur, maca, graham, wiele odmian makaronów, otręby… Niestety, odżywianie bezglutenowe i niskoglikemiczne jednocześnie może być sporym wyzwaniem. Szczególnie jeśli gotowanie nie jest twoim hobby. Bo czym zastąpić pszenicę na co dzień? Na szczęście jest jeszcze gryka, z której mąka nadaje się do wypieków, naleśników, placków, chleba. Poza tym masz do dyspozycji inne kasze i zboża, siemię lniane, komosę ryżową, mąkę migdałową, orzechową, sojową, kokosową, warzywa, mleko, sery, ryby, owoce morza, mięso, soję, orzechy, jaja, grzyby. Na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znajdziesz przepisy bez pszenicy, adresy sklepów z żywnością bezglutenową, restauracje, w których można zjeść bez ryzyka, że natkniesz się na glutenową niespodziankę. Jest tu też lista firm dostarczających bezglutenowe (i niskoglikemiczne) posiłki do domu czy do pracy. Rzuć wyzwanie pszenicznemu brzuchowi. Chudnij. Zdrowiej.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

kobieta z alergią

Alergia krzyżowa – tabela alergenów krzyżowych i praktyczne informacje

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

święta

Święta na bezglutenie

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

unsplash.com

Przebarwienia na skórze, inny niż zwykle kolor moczu, uczucie zmęczenia? To może być chora wątroba

Kobieta trzyma pęsetą tatuaż grafenowy

Ciśnieniomierze odejdą w zapomnienie? Grafenowy tatuaż sam zmierzy ciśnienie krwi

Wyleczą migrenę botoksem. Przełomową terapię zrefunduje państwo

Henryka Krzywonos-Strycharska

Henryka Krzywonos-Strycharska odpowiada kolegom z Sejmu: „To nie moda tylko rak”

Skan mózgu pozwoli na wykrycie alzheimera / istock

Chorobę Alzheimera można zdiagnozować za pomocą pojedynczego skanu mózgu. Nowe odkrycie naukowców

Kobieta w laboratorium

Wirus polio wykryty w londyńskich ściekach! To pierwszy taki przypadek od lat

W aptekach brakuje aż 39 leków. Wśród nich są antybiotyki i preparaty dla chorych na cukrzyce

W aptekach brakuje aż 39 leków. Wśród nich są antybiotyki i preparaty dla chorych na cukrzycę

22 proc. kobiet z niepełnosprawnością nigdy nie było u ginekologa. "Brak otwartości często jest bardziej wykluczający niż bariery architektoniczne"

22 proc. kobiet z niepełnosprawnością nigdy nie było u ginekologa. „Brak otwartości często jest bardziej wykluczający niż bariery architektoniczne”

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

MCV – morfologia, wyniki, norma. MCV podwyższone i za niskie

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

×