Przejdź do treści

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

gluten free
Fot. dturphoto/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Refluks żołądkowo-przełykowy: objawy i dieta
Refluks żołądkowo-przełykowy: jakie są objawy? Czego powinnaś unikać?
Jak biegać, żeby schudnąć?
Po wielkanocnym biesiadowaniu trzeba spalić nadmiar kalorii. Podpowiadamy, jak biegać, aby chudnąć
Dziewczyna „chłopięca” czy”dziewczęca”? Po co w ogóle wybierać?! Zobacz świetne zdjęcia, które przełamują ten stereotypowy podział
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie

Uczulenie na gluten to dolegliwość, która dotyka coraz większej liczby osób. Warto znać jego objawy, aby móc w porę je rozpoznać i jak najszybciej rozpocząć dietę bezglutenową.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Warto wiedzieć, że uczulenie na gluten nie daje specyficznych objawów – z tego powodu choroba jest często nierozpoznana. Na szczęście wnikliwa obserwacja własnego organizmu pozwala w miarę szybko rozpoznać uczulenie na gluten.

Uczulenie na gluten – podstawowe informacje

Celiakia, nazywana także nietolerancją glutenu, to glutenozależna choroba trzewna organizmu, uwarunkowana zaburzoną odpowiedzią immunologiczną organizmu. Szacuje się, że występuje ona u 1% populacji. Celiakia charakteryzuje się obecnością w surowicy specyficznych przeciwciał HLA-DQ2 i/lub DQ8. Na skutek białka – prolaminy, a raczej jej frakcji: gliadyny, sekaliny i hordeiny, pojawia się zaburzona odpowiedź immunologiczna organizmu. Diagnostyka celiakii polega na przeprowadzeniu wnikliwego wywiadu lekarskiego, wykonaniu dokładnych badań surowicy krwi oraz ewentualnych badań endoskopowych. Jeśli badanie wykaże obecność HLA-DQ2 w surowicy, niezbędne jest przejście na dietę bezglutenową. W przypadku wielu osób cierpiących na różnego typu dolegliwości trawienne przez długi czas nie pojawia się podejrzenie nietolerancji glutenu. Nieprzyjemne objawy przypisywane są zbyt szybkiemu trybowi życia, brakowi aktywności fizycznej czy nieprawidłowo zbilansowanej diecie.

Mączna EksTradycja

Objawy uczulenia na gluten – jak je rozpoznać?

Objawy uczulenia na gluten zależne są od dwóch czynników – wieku oraz typu nietolerancji. Obecnie wyróżniane są cztery rodzaje celiakii. Pierwszy z nich, nazywany postacią klasyczną, dotyczy około 30% wszystkich zachorowań. Uczulenie na gluten u dorosłych jest trudne do rozpoznania. Główne objawy to: uporczywe, często bardzo silne bóle brzucha, różnorodne problemy trawienne, biegunki, zaparcia, wzdęcia, a także zwiększenie obwodu brzucha przy jednoczesnym spadku masy ciala. Przy postaci klasycznej celiakii mogą wystąpić również jej konsekwencje, takie jak osteoporoza lub niedokrwistość. Drugi typ to postać niema celiakii – nazywana jest również ubogoobjawową. Charakteryzuje się niemal całkowitym brakiem objawów. Najczęściej występuje u osób, które mają genetyczne skłonność do celiakii – na przykład jeśli ktoś w rodzinie cierpi na nietolerancję glutenu. Trzeci typ celiakii, nazywany ukrytym, dotyczy osób, u których w przeszłości stwierdzono obecność przeciwciał w surowicy, jednak na skutek zastosowania odpowiedniej diety choroba ustąpiła. Niestety, w takich przypadkach warto trzymać rękę na pulsie – brak dbałości o dietę lub przewlekły stres mogą doprowadzić do ponownego aktywowania się choroby. Z tego powodu warto mieć na uwadze, aby w diecie nie pojawiał się gluten, i dbać o ogólną higienę życia. Ostatni typ to postać potencjalna celiakii – co prawda w surowicy występują specyficzne przeciwciała, jednak choroba nigdy nie dała o sobie znać. W takich przypadkach warto zastanowić się, czy organizm nie wysyła objawów uczulenia na gluten.

Zobacz także

Jak sprawdzić uczulenie na gluten?

Nietolerancja glutenu powoduje ostre bóle w okolicy podbrzusza, nawracające zaparcia i biegunki, a także wzdęcia czy uczucie przelewania w brzuchu. Tego typu objawy nie zawsze świadczą o uczuleniu na gluten, jeśli jednak utrzymują się dłużej niż 3 miesiące, warto przyjrzeć się swojej diecie. Przede wszystkim należy ograniczyć produkty zawierające gluten. Można zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami lub włączyć do diety więcej sezonowych warzyw i owoców. Jeśli po kilka dniach stosowania takiej diety objawy nieco ustąpią, pora wybrać się do lekarza i opowiedzieć mu o swoich wątpliwościach. Lekarz zaleci test na uczulenie na gluten, czyli badanie surowicy krwi. Warto również obserwować dzieci – uczulenie na gluten u niemowląt występuje coraz częściej, podobnie jak uczulenie na gluten u dzieci. Nie należy lekceważyć objawów ze strony układu pokarmowego malucha. W tym przypadku badania na uczulenie na gluten mogą być niezbędne.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dziewczyna uzależniona od komputera

Uzależnienie od komputera i Internetu u dzieci i młodzieży – objawy i sposoby leczenia

kobieta zasłania twarz przed światłem słonecznym z powodu światłowstrętu

Światłowstręt – objawy i leczenie nadwrażliwości oczu. Skąd bierze się światłowstręt?

Chłopiec na hamaku wymagający terapii behawioralnej

Terapia behawioralna – historia i charakterystyka. Na czym polega jej skuteczność?

Kobieta siedząca pod ścianą i cierpiąca na hipernatermię

Jak powstaje hipernatremia? Przyczyny, objawy i leczenie choroby

Krew pobrana do fiolki do badania LDH

LDH – czym jest ten wskaźnik i o czym mówi jego wysoki poziom?

Krew we fiolce pobrana do badania AspAT

AspAT – czym zajmuje się ten enzym i w jakim celu bada się jego poziom?

Kobieta pod zabiegu mikrodermabrazji

Mikrodermabrazja – na czym polega ten zabieg i czy jest skuteczny?

Kobieta cierpiąca na przerost nadnerczy

Czym jest i jak się objawia wrodzony przerost nadnerczy? Konsekwencje schorzenia

Kobieta odczuwająca skutki wstrząsu kardiogennego

Wstrząs kardiogenny – objawy, postępowanie i leczenie w stanie zagrożenia życia

Kobieta wykonująca resuscytację na manekinie

Resuscytacja krążeniowo-oddechowa – na czym polega i jak ją prawidłowo wykonać?

Kobieta w ciąży siedząca na kanapie i stresująca się

Stres w ciąży – czy ma negatywny wpływ na rozwój dziecka?

Dziecko trzyma się za ucho z powodu bólu

Jak postępować w przypadku bólu ucha? Jak uśmierzyć ból?

Starsza kobieta z ryzykiem raka skóry

Rak skóry – rodzaje, objawy i leczenie nowotworu. Jaka jest przyczyna zmian?

Lekarka badająca mężczyznę chorego na Zespół Conna

Zespół Conna – przyczyny i objawy hiperaldosteronizmu. Hiperaldosteronizm pierwotny i wtórny

Krwinki zmierzające w stronę aglutencji

Aglutynacja – na czym polega ten proces i do czego się go wykorzystuje?

Kobieta trzymająca się za szyję z powodu mioklonii

Mioklonie – czym są, jakie są ich przyczyny i objawy? Czy mioklonie świadczą o chorobie?

Kobieta na konsultacji u lekarza w sprawie ozonoterapii

Ozonoterapia – czym jest ta metoda? Przy jakich schorzeniach jest zalecana terapia ozonowa?

Lekarz przeprowadzający toksykologię

Toksykologia – czym się zajmuje? Dlaczego warto badać właściwości substancji toksycznych?

Kobieta z objawem Chełmońskiego, trzymająca się za ramię z powodu skurczu

Objaw Chełmońskiego – czym jest i w jakim celu stosują go medycy?

Kobieta o osobowości schizoidalnej, czytająca książkę

Osobowość schizoidalna – podłoże, objawy i leczenie. Na czym polega zaburzenie?

kobieta cierpiąca na opryszczkę dotyka wargi

HSV jako wirus wywołujący opryszczkę. Czy jest zagrożeniem dla organizmu?

kobieta karmiąca dziecko piersią chodzi po polu

Jakie są zasady prawidłowego odżywiania się matki karmiącej piersią

kobieta cierpiąca na chorobę Gauchera siedzi na łóżku

Choroba Gauchera – leczenie, objawy i diagnostyka tej rzadkiej choroby

Kobieta trzymająca się za głowę z powodu zawrotów głowy

Przyczyny, objawy i leczenie zawrotów głowy. Czy zawroty głowy podczas leżenia zagrażają zdrowiu?