Przejdź do treści

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

gluten free
Fot. dturphoto/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Uczulenie na gluten to dolegliwość, która dotyka coraz większej liczby osób. Warto znać jego objawy, aby móc w porę je rozpoznać i jak najszybciej rozpocząć dietę bezglutenową.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Warto wiedzieć, że uczulenie na gluten nie daje specyficznych objawów – z tego powodu choroba jest często nierozpoznana. Na szczęście wnikliwa obserwacja własnego organizmu pozwala w miarę szybko rozpoznać uczulenie na gluten.

Uczulenie na gluten – podstawowe informacje

Celiakia, nazywana także nietolerancją glutenu, to glutenozależna choroba trzewna organizmu, uwarunkowana zaburzoną odpowiedzią immunologiczną organizmu. Szacuje się, że występuje ona u 1% populacji. Celiakia charakteryzuje się obecnością w surowicy specyficznych przeciwciał HLA-DQ2 i/lub DQ8. Na skutek białka – prolaminy, a raczej jej frakcji: gliadyny, sekaliny i hordeiny, pojawia się zaburzona odpowiedź immunologiczna organizmu. Diagnostyka celiakii polega na przeprowadzeniu wnikliwego wywiadu lekarskiego, wykonaniu dokładnych badań surowicy krwi oraz ewentualnych badań endoskopowych. Jeśli badanie wykaże obecność HLA-DQ2 w surowicy, niezbędne jest przejście na dietę bezglutenową. W przypadku wielu osób cierpiących na różnego typu dolegliwości trawienne przez długi czas nie pojawia się podejrzenie nietolerancji glutenu. Nieprzyjemne objawy przypisywane są zbyt szybkiemu trybowi życia, brakowi aktywności fizycznej czy nieprawidłowo zbilansowanej diecie.

Mączna EksTradycja

Objawy uczulenia na gluten – jak je rozpoznać?

Objawy uczulenia na gluten zależne są od dwóch czynników – wieku oraz typu nietolerancji. Obecnie wyróżniane są cztery rodzaje celiakii. Pierwszy z nich, nazywany postacią klasyczną, dotyczy około 30% wszystkich zachorowań. Uczulenie na gluten u dorosłych jest trudne do rozpoznania. Główne objawy to: uporczywe, często bardzo silne bóle brzucha, różnorodne problemy trawienne, biegunki, zaparcia, wzdęcia, a także zwiększenie obwodu brzucha przy jednoczesnym spadku masy ciala. Przy postaci klasycznej celiakii mogą wystąpić również jej konsekwencje, takie jak osteoporoza lub niedokrwistość. Drugi typ to postać niema celiakii – nazywana jest również ubogoobjawową. Charakteryzuje się niemal całkowitym brakiem objawów. Najczęściej występuje u osób, które mają genetyczne skłonność do celiakii – na przykład jeśli ktoś w rodzinie cierpi na nietolerancję glutenu. Trzeci typ celiakii, nazywany ukrytym, dotyczy osób, u których w przeszłości stwierdzono obecność przeciwciał w surowicy, jednak na skutek zastosowania odpowiedniej diety choroba ustąpiła. Niestety, w takich przypadkach warto trzymać rękę na pulsie – brak dbałości o dietę lub przewlekły stres mogą doprowadzić do ponownego aktywowania się choroby. Z tego powodu warto mieć na uwadze, aby w diecie nie pojawiał się gluten, i dbać o ogólną higienę życia. Ostatni typ to postać potencjalna celiakii – co prawda w surowicy występują specyficzne przeciwciała, jednak choroba nigdy nie dała o sobie znać. W takich przypadkach warto zastanowić się, czy organizm nie wysyła objawów uczulenia na gluten.

Zobacz także

Jak sprawdzić uczulenie na gluten?

Nietolerancja glutenu powoduje ostre bóle w okolicy podbrzusza, nawracające zaparcia i biegunki, a także wzdęcia czy uczucie przelewania w brzuchu. Tego typu objawy nie zawsze świadczą o uczuleniu na gluten, jeśli jednak utrzymują się dłużej niż 3 miesiące, warto przyjrzeć się swojej diecie. Przede wszystkim należy ograniczyć produkty zawierające gluten. Można zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami lub włączyć do diety więcej sezonowych warzyw i owoców. Jeśli po kilka dniach stosowania takiej diety objawy nieco ustąpią, pora wybrać się do lekarza i opowiedzieć mu o swoich wątpliwościach. Lekarz zaleci test na uczulenie na gluten, czyli badanie surowicy krwi. Warto również obserwować dzieci – uczulenie na gluten u niemowląt występuje coraz częściej, podobnie jak uczulenie na gluten u dzieci. Nie należy lekceważyć objawów ze strony układu pokarmowego malucha. W tym przypadku badania na uczulenie na gluten mogą być niezbędne.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta przed komputerem

„Im bardziej napinasz szyję, tym mocniej „ciągniesz” również za nerwy, które przechodzą przez nadgarstek”. Fizjoterapeuta o syndromie biurowego nadgarstka

istockphoto.com

5 codziennych zagrożeń dla kręgosłupa

klimatyzacja

Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?