4 min.
Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

Fot. dturphoto/AdobeStock
Uczulenie na gluten to dolegliwość, która dotyka coraz większej liczby osób. Warto znać jego objawy, aby móc w porę je rozpoznać i jak najszybciej rozpocząć dietę bezglutenową.
Spis treści
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
Marta Dąbrowska
lekarz
Warto wiedzieć, że uczulenie na gluten nie daje specyficznych objawów – z tego powodu choroba jest często nierozpoznana. Na szczęście wnikliwa obserwacja własnego organizmu pozwala w miarę szybko rozpoznać uczulenie na gluten.
Uczulenie na gluten – podstawowe informacje
Celiakia, nazywana także nietolerancją glutenu, to glutenozależna choroba trzewna organizmu, uwarunkowana zaburzoną odpowiedzią immunologiczną organizmu. Szacuje się, że występuje ona u 1% populacji. Celiakia charakteryzuje się obecnością w surowicy specyficznych przeciwciał HLA-DQ2 i/lub DQ8. Na skutek białka – prolaminy, a raczej jej frakcji: gliadyny, sekaliny i hordeiny, pojawia się zaburzona odpowiedź immunologiczna organizmu. Diagnostyka celiakii polega na przeprowadzeniu wnikliwego wywiadu lekarskiego, wykonaniu dokładnych badań surowicy krwi oraz ewentualnych badań endoskopowych. Jeśli badanie wykaże obecność HLA-DQ2 w surowicy, niezbędne jest przejście na dietę bezglutenową. W przypadku wielu osób cierpiących na różnego typu dolegliwości trawienne przez długi czas nie pojawia się podejrzenie nietolerancji glutenu. Nieprzyjemne objawy przypisywane są zbyt szybkiemu trybowi życia, brakowi aktywności fizycznej czy nieprawidłowo zbilansowanej diecie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Objawy uczulenia na gluten – jak je rozpoznać?
Objawy uczulenia na gluten zależne są od dwóch czynników – wieku oraz typu nietolerancji. Obecnie wyróżniane są cztery rodzaje celiakii. Pierwszy z nich, nazywany postacią klasyczną, dotyczy około 30% wszystkich zachorowań. Uczulenie na gluten u dorosłych jest trudne do rozpoznania. Główne objawy to: uporczywe, często bardzo silne bóle brzucha, różnorodne problemy trawienne, biegunki, zaparcia, wzdęcia, a także zwiększenie obwodu brzucha przy jednoczesnym spadku masy ciala. Przy postaci klasycznej celiakii mogą wystąpić również jej konsekwencje, takie jak osteoporoza lub niedokrwistość. Drugi typ to postać niema celiakii – nazywana jest również ubogoobjawową. Charakteryzuje się niemal całkowitym brakiem objawów. Najczęściej występuje u osób, które mają genetyczne skłonność do celiakii – na przykład jeśli ktoś w rodzinie cierpi na nietolerancję glutenu. Trzeci typ celiakii, nazywany ukrytym, dotyczy osób, u których w przeszłości stwierdzono obecność przeciwciał w surowicy, jednak na skutek zastosowania odpowiedniej diety choroba ustąpiła. Niestety, w takich przypadkach warto trzymać rękę na pulsie – brak dbałości o dietę lub przewlekły stres mogą doprowadzić do ponownego aktywowania się choroby. Z tego powodu warto mieć na uwadze, aby w diecie nie pojawiał się gluten, i dbać o ogólną higienę życia. Ostatni typ to postać potencjalna celiakii – co prawda w surowicy występują specyficzne przeciwciała, jednak choroba nigdy nie dała o sobie znać. W takich przypadkach warto zastanowić się, czy organizm nie wysyła objawów uczulenia na gluten.
Zobacz także
Jak sprawdzić uczulenie na gluten?
Nietolerancja glutenu powoduje ostre bóle w okolicy podbrzusza, nawracające zaparcia i biegunki, a także wzdęcia czy uczucie przelewania w brzuchu. Tego typu objawy nie zawsze świadczą o uczuleniu na gluten, jeśli jednak utrzymują się dłużej niż 3 miesiące, warto przyjrzeć się swojej diecie. Przede wszystkim należy ograniczyć produkty zawierające gluten. Można zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami lub włączyć do diety więcej sezonowych warzyw i owoców. Jeśli po kilka dniach stosowania takiej diety objawy nieco ustąpią, pora wybrać się do lekarza i opowiedzieć mu o swoich wątpliwościach. Lekarz zaleci test na uczulenie na gluten, czyli badanie surowicy krwi. Warto również obserwować dzieci – uczulenie na gluten u niemowląt występuje coraz częściej, podobnie jak uczulenie na gluten u dzieci. Nie należy lekceważyć objawów ze strony układu pokarmowego malucha. W tym przypadku badania na uczulenie na gluten mogą być niezbędne.
Najnowsze w naszym serwisie

31.03.2023
Zdrowa dieta bogata w żelazo – co jeść przy niedokrwistości?

30.03.2023
Pepsyna – najważniejszy enzym soku żołądkowego, który uaktywnia się w kwaśnym środowisku

30.03.2023
RDW-SD czyli jak interpretować niektóre parametry morfologii krwi

30.03.2023
Dieta wątrobowa – co można na niej jeść, a co wykluczyć? Co na NAFLD
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

31.03.2023
„Jak się żyje w szpitalu psychiatrycznym, na oddziale zamkniętym? Trochę jak w małej wiosce, gdzie wszyscy się znają i wiele ich łączy” – mówi Krystyna Piątkowska

31.03.2023
Uważano, że jest karą za zepsucie moralne. Chorym podawano opium i kamienie szafiru. Jak kiedyś leczono dnę moczanową

31.03.2023
Aktywność może być praktykowana nie po to, żeby „wyglądać”, a żeby „się czuć” – dobrze i zdrowo. Jak nie zrezygnować z siłowni po miesiącu

29.03.2023