Przejdź do treści

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: iStockPhoto
Co robić, gdy sen nie nadchodzi? O zmianach dla zdrowego snu pisze lek. Ewa Stawiarska
Źródło: Instagram/Porozumienie Rezydentów
Medycy walczą z hejtem, jakiego doświadczają w czasie pandemii. Rusza akcja #wylecznienawiść
Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać / fot.Pexels
Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać
Wirus RSV szerzy się w Wielkiej Brytanii
Nie tylko COVID-19. Inny groźny wirus atakuje małe dzieci
Pielęgniarka w skafandrze ochronnym trzyma w rękach szczepionkę
Izrael: Trzecia dawka szczepionki na COVID-19. Prezydent zaszczepił się jako pierwszy

Maltodekstryna jest dodatkiem do żywności uzyskiwanym poprzez częściową, enzymatyczną hydrolizę skrobi, np. kukurydzianej. Stąd też spotykamy się z nazwami na opakowaniach produktów: maltodekstryna kukurydziana, maltodekstryna ziemniaczana czy maltodekstryna ryżowa. Co to za dodatek i jakie jest zastosowanie maltodekstryny?

Maltodekstryna – co to?

Maltodekstryna jest sztucznym węglowodanem uzyskiwanym ze skrobi. Produkowana jest ze skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej, tapiokowej, owsianej lub pszenicznej. Jest wielocukrem, który składa się głównie z glukozy. Mimo tego nie ma wyraźnie słodkiego smaku. Podczas hydrolizy, do skrobi dodaje się wodę oraz enzymy. Dochodzi więc do częściowego strawienia skrobi. Po wysuszeniu otrzymuje się biały proszek.

Maltodekstryna w połączeniu z wodą zamienia się w kleistą papkę. Jako dodatek do żywności stosowana jest już od lat 50. ubiegłego wieku. Możemy ją spotkać praktycznie w 60 proc. pakowanych produktów.

Maltodekstryna – zastosowanie

Maltodekstryna jest niezwykle uniwersalną i tanią w pozyskiwaniu substancją. Mimo bardzo wysokiego indeksu glikemicznego (105), jest też lekkostrawna. Dzięki temu łatwo i szybko dostarcza organizmowi dużo energii.

Ze względu na to, jest bardzo chętnie wykorzystywana przez wielu producentów. Najczęściej stosowana jest jako dodatek do żywności lub składnik odżywek dla sportowców, ale znajduje również zastosowanie w farmakologii przy produkcji leków.

Maltodekstrynę wykorzystuje się powszechnie jako wypełniacz w żywności (nie wpływając jednocześnie na smak).

  • W produkcji jogurtów naturalnych o niskiej zawartości tłuszczu, puddingów, sosów i galaretek stosuje się ją jako środek zagęszczający.
  • Dodawana jest do piw, w celu polepszenia ich “konsystencji”. Dodaje im gładkości, bez zmieniania smaku.
  • Maltodekstryna wykazuje działanie konserwujące. Dlatego stosowana jest w celu wydłużenia okresu ważności produktów, szczególnie preparatów z przeznaczeniem dla niemowląt.
  • Maltodekstryna świetnie rozpuszcza się w wodzie. Uzyskuje się z niej żele, emulsje. Dzięki właściwościom zagęszczającym w farmakologii wykorzystywana jest do produkcji tabletek i pigułek. Hamuje wytrącanie kryształów, przez co wykorzystywana jest do kapsułkowania.
Monika Prześlakowska

W czym występuje maltodekstryna?

Maltodekstryna, ze względu na swoją uniwersalność, występuje w bardzo wielu produktach. Jej lekkostrawność sprawia, że jest bardzo często dodawana do odżywek i dań gotowych dla dzieci i niemowląt. Szeroko stosowana jest w produktach cukierniczych, ponieważ reguluje ich konsystencję i chroni przed nadmiernym wysuszeniem.

Dodawana jest do sproszkowanych produktów typu instant. Pełni w nich funkcję stabilizatora i ułatwia rozpuszczanie. Występuje także w napojach odżywczo-wzmacniających dla sportowców, w produktach mięsnych, produktach mleczarskich i żywności niskokalorycznej.

Czy maltodekstryna jest szkodliwa?

Maltodekstryna jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, tak długo, jak nie jest spożywana w nadmiernych ilościach. Jej zastosowanie w produkcji mleka modyfikowanego jest uzasadnione, ponieważ zadaniem tych produktów jest dostarczenie dzieciom łatwo przyswajalnego, lekkostrawnego źródła energii.

W miarę, jak dzieci zaczynają spożywać normalne pokarmy, warto jednak zastanowić się nad odstawieniem produktów zawierających maltodekstrynę. Najlepiej zastąpić je posiłkami przygotowanymi samodzielnie, które będą zawierały mniej cukru. Produkty zawierające maltodekstrynę mogą być dobrym rozwiązaniem również w przypadku sportowców i osób bardzo aktywnych fizycznie.

Już mała dawka dostarcza energii niezbędnej do regeneracji po treningach. Produktów zawierających maltodekstrynę powinny jednak unikać osoby przebywające na diecie i osoby chorujące na cukrzycę. Wszystko ze względu na dużą zawartość cukru oraz wysoki indeks glikemiczny.

Kobiety bez diety

Maltodekstryna w kosmetykach

Maltodekstryna dodawana jest również w produkcji kremów i płynów.

  • Nadaje gładkości ich konsystencji.
  • Ułatwia wchłanianie się substancji aktywnych zawartych w kosmetykach, zagęszcza kosmetyki do pielęgnacji włosów, wygładza kosmyki włosów.
  • Nawilża i uelastycznia skórę, a jednocześnie pochłaniając wilgoć, matowi skórę mieszaną i tłustą.
  • Ułatwia też wnikanie witamin we włosy i skórę.

Maltodekstryna kukurydziana

Maltodekstrynę uzyskuje się przez częściową, enzymatyczną hydrolizę skrobi, np. kukurydzianej. W związku z tym jedną z najbardziej popularnych maltodekstryn jest właśnie maltodekstryna kukurydziana. To skrobia pochodzenia roślinnego, inaczej nazywana oligosacharydem. Maltodekstryna składa się z połączonych ze sobą pojedynczych cukrów.

Nie jest groźna dla zdrowia. Maltodekstrynę kukurydzianą mogą też stosować wegetarianie i weganie. Jest też bezpieczna dla osób uczulonych na gluten. Maltodekstryna kukurydziana jest bezglutenowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Glukagon – badanie, lek. Działanie insuliny i glukagonu

Hemoglobina glikowana (HbA1c) – normy, badanie i wyniki

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Makaron wstążki

Węglowodany proste i złożone w diecie – rola w organizmie

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash

Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Kobieta w basenie / istock

Zmagasz się z problemem zatrzymania wody w organizmie? To nie skutek alergii pokarmowej czy spożywania węglowodanów

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

kobieta podczas joggingu

10 sygnałów, że przesadzasz z dbaniem o zdrowie

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Bąbel po oparzeniu - dowiedz się, jak leczyć pęcherze

Bąbel po oparzeniu – dowiedz się, jak leczyć pęcherze

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

plamy na nogach

Czym są czerwone plamy na nogach i co może być ich przyczyną?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!