Przejdź do treści

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Z twoimi ocenami to skończysz na ulicy!”, „Jesteś do niczego!”, „Zamknij się, ryby i dzieci głosu nie mają”. Tak brzmi przemoc psychiczna wobec dzieci
W sieci lawina postów opatrzonych hasztagami #powiedzkomuś i #wyroknakobiety. TK zdecydował w sprawie aborcji ze względu na wady płodu
Pacjent w trakcie testu na koronawirusa
Jak przygotować się do testu na koronawirusa? Czego nie robić? Ministerstwo Zdrowia podało zalecenia
Mama z córkąsprzątają kuchnię
Mama Chemik: sprzątanie szkodzi tak samo jak palenie papierosów
Lekarze odkryli nowy organ w naszych ciałach. Mamy go w głowie

Maltodekstryna jest dodatkiem do żywności uzyskiwanym poprzez częściową, enzymatyczną hydrolizę skrobi, np. kukurydzianej. Stąd też spotykamy się z nazwami na opakowaniach produktów: maltodekstryna kukurydziana, maltodekstryna ziemniaczana czy maltodekstryna ryżowa. Co to za dodatek i jakie jest zastosowanie maltodekstryny?

Maltodekstryna – co to?

Maltodekstryna jest sztucznym węglowodanem uzyskiwanym ze skrobi. Produkowana jest ze skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej, tapiokowej, owsianej lub pszenicznej. Jest wielocukrem, który składa się głównie z glukozy. Mimo tego nie ma wyraźnie słodkiego smaku. Podczas hydrolizy, do skrobi dodaje się wodę oraz enzymy. Dochodzi więc do częściowego strawienia skrobi. Po wysuszeniu otrzymuje się biały proszek.

Maltodekstryna w połączeniu z wodą zamienia się w kleistą papkę. Jako dodatek do żywności stosowana jest już od lat 50. ubiegłego wieku. Możemy ją spotkać praktycznie w 60 proc. pakowanych produktów.

Maltodekstryna – zastosowanie

Maltodekstryna jest niezwykle uniwersalną i tanią w pozyskiwaniu substancją. Mimo bardzo wysokiego indeksu glikemicznego (105), jest też lekkostrawna. Dzięki temu łatwo i szybko dostarcza organizmowi dużo energii.

Ze względu na to, jest bardzo chętnie wykorzystywana przez wielu producentów. Najczęściej stosowana jest jako dodatek do żywności lub składnik odżywek dla sportowców, ale znajduje również zastosowanie w farmakologii przy produkcji leków.

Maltodekstrynę wykorzystuje się powszechnie jako wypełniacz w żywności (nie wpływając jednocześnie na smak).

  • W produkcji jogurtów naturalnych o niskiej zawartości tłuszczu, puddingów, sosów i galaretek stosuje się ją jako środek zagęszczający.
  • Dodawana jest do piw, w celu polepszenia ich “konsystencji”. Dodaje im gładkości, bez zmieniania smaku.
  • Maltodekstryna wykazuje działanie konserwujące. Dlatego stosowana jest w celu wydłużenia okresu ważności produktów, szczególnie preparatów z przeznaczeniem dla niemowląt.
  • Maltodekstryna świetnie rozpuszcza się w wodzie. Uzyskuje się z niej żele, emulsje. Dzięki właściwościom zagęszczającym w farmakologii wykorzystywana jest do produkcji tabletek i pigułek. Hamuje wytrącanie kryształów, przez co wykorzystywana jest do kapsułkowania.
Monika Prześlakowska

W czym występuje maltodekstryna?

Maltodekstryna, ze względu na swoją uniwersalność, występuje w bardzo wielu produktach. Jej lekkostrawność sprawia, że jest bardzo często dodawana do odżywek i dań gotowych dla dzieci i niemowląt. Szeroko stosowana jest w produktach cukierniczych, ponieważ reguluje ich konsystencję i chroni przed nadmiernym wysuszeniem.

Dodawana jest do sproszkowanych produktów typu instant. Pełni w nich funkcję stabilizatora i ułatwia rozpuszczanie. Występuje także w napojach odżywczo-wzmacniających dla sportowców, w produktach mięsnych, produktach mleczarskich i żywności niskokalorycznej.

Czy maltodekstryna jest szkodliwa?

Maltodekstryna jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, tak długo, jak nie jest spożywana w nadmiernych ilościach. Jej zastosowanie w produkcji mleka modyfikowanego jest uzasadnione, ponieważ zadaniem tych produktów jest dostarczenie dzieciom łatwo przyswajalnego, lekkostrawnego źródła energii.

W miarę, jak dzieci zaczynają spożywać normalne pokarmy, warto jednak zastanowić się nad odstawieniem produktów zawierających maltodekstrynę. Najlepiej zastąpić je posiłkami przygotowanymi samodzielnie, które będą zawierały mniej cukru. Produkty zawierające maltodekstrynę mogą być dobrym rozwiązaniem również w przypadku sportowców i osób bardzo aktywnych fizycznie.

Już mała dawka dostarcza energii niezbędnej do regeneracji po treningach. Produktów zawierających maltodekstrynę powinny jednak unikać osoby przebywające na diecie i osoby chorujące na cukrzycę. Wszystko ze względu na dużą zawartość cukru oraz wysoki indeks glikemiczny.

Kobiety bez diety

Maltodekstryna w kosmetykach

Maltodekstryna dodawana jest również w produkcji kremów i płynów.

  • Nadaje gładkości ich konsystencji.
  • Ułatwia wchłanianie się substancji aktywnych zawartych w kosmetykach, zagęszcza kosmetyki do pielęgnacji włosów, wygładza kosmyki włosów.
  • Nawilża i uelastycznia skórę, a jednocześnie pochłaniając wilgoć, matowi skórę mieszaną i tłustą.
  • Ułatwia też wnikanie witamin we włosy i skórę.

Maltodekstryna kukurydziana

Maltodekstrynę uzyskuje się przez częściową, enzymatyczną hydrolizę skrobi, np. kukurydzianej. W związku z tym jedną z najbardziej popularnych maltodekstryn jest właśnie maltodekstryna kukurydziana. To skrobia pochodzenia roślinnego, inaczej nazywana oligosacharydem. Maltodekstryna składa się z połączonych ze sobą pojedynczych cukrów.

Nie jest groźna dla zdrowia. Maltodekstrynę kukurydzianą mogą też stosować wegetarianie i weganie. Jest też bezpieczna dla osób uczulonych na gluten. Maltodekstryna kukurydziana jest bezglutenowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Spalaj mądrzej i szybciej

Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść?

Zdrowy deser / unsplash

Wydaje ci się, że węglowodany tuczą, więc postanowiłaś, że nie będziesz jadła słodyczy? Psychodietetyk mówi, co o tym sądzi

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Chcesz przejść na dietę ketogeniczną? Sprawdź, jakie zagrożenia może nieść za sobą

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Masz zakwasy po treningu? Pomogą… węglowodany

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1. Na czym polega ta technika?

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Makaron wstążki

Węglowodany proste i złożone w diecie – rola w organizmie

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

kostka bulionowa

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?