Przejdź do treści

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Maltodekstryna jest dodatkiem do żywności uzyskiwanym poprzez częściową, enzymatyczną hydrolizę skrobi, np. kukurydzianej. Stąd też spotykamy się z nazwami na opakowaniach produktów: maltodekstryna kukurydziana, maltodekstryna ziemniaczana czy maltodekstryna ryżowa. Co to za dodatek i jakie jest zastosowanie maltodekstryny?

Maltodekstryna – co to?

Maltodekstryna jest sztucznym węglowodanem uzyskiwanym ze skrobi. Produkowana jest ze skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej, tapiokowej, owsianej lub pszenicznej. Jest wielocukrem, który składa się głównie z glukozy. Mimo tego nie ma wyraźnie słodkiego smaku. Podczas hydrolizy, do skrobi dodaje się wodę oraz enzymy. Dochodzi więc do częściowego strawienia skrobi. Po wysuszeniu otrzymuje się biały proszek.

Maltodekstryna w połączeniu z wodą zamienia się w kleistą papkę. Jako dodatek do żywności stosowana jest już od lat 50. ubiegłego wieku. Możemy ją spotkać praktycznie w 60 proc. pakowanych produktów.

Maltodekstryna – zastosowanie

Maltodekstryna jest niezwykle uniwersalną i tanią w pozyskiwaniu substancją. Mimo bardzo wysokiego indeksu glikemicznego (105), jest też lekkostrawna. Dzięki temu łatwo i szybko dostarcza organizmowi dużo energii.

Ze względu na to, jest bardzo chętnie wykorzystywana przez wielu producentów. Najczęściej stosowana jest jako dodatek do żywności lub składnik odżywek dla sportowców, ale znajduje również zastosowanie w farmakologii przy produkcji leków.

Maltodekstrynę wykorzystuje się powszechnie jako wypełniacz w żywności (nie wpływając jednocześnie na smak).

  • W produkcji jogurtów naturalnych o niskiej zawartości tłuszczu, puddingów, sosów i galaretek stosuje się ją jako środek zagęszczający.
  • Dodawana jest do piw, w celu polepszenia ich “konsystencji”. Dodaje im gładkości, bez zmieniania smaku.
  • Maltodekstryna wykazuje działanie konserwujące. Dlatego stosowana jest w celu wydłużenia okresu ważności produktów, szczególnie preparatów z przeznaczeniem dla niemowląt.
  • Maltodekstryna świetnie rozpuszcza się w wodzie. Uzyskuje się z niej żele, emulsje. Dzięki właściwościom zagęszczającym w farmakologii wykorzystywana jest do produkcji tabletek i pigułek. Hamuje wytrącanie kryształów, przez co wykorzystywana jest do kapsułkowania.
Monika Prześlakowska

W czym występuje maltodekstryna?

Maltodekstryna, ze względu na swoją uniwersalność, występuje w bardzo wielu produktach. Jej lekkostrawność sprawia, że jest bardzo często dodawana do odżywek i dań gotowych dla dzieci i niemowląt. Szeroko stosowana jest w produktach cukierniczych, ponieważ reguluje ich konsystencję i chroni przed nadmiernym wysuszeniem.

Dodawana jest do sproszkowanych produktów typu instant. Pełni w nich funkcję stabilizatora i ułatwia rozpuszczanie. Występuje także w napojach odżywczo-wzmacniających dla sportowców, w produktach mięsnych, produktach mleczarskich i żywności niskokalorycznej.

Czy maltodekstryna jest szkodliwa?

Maltodekstryna jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, tak długo, jak nie jest spożywana w nadmiernych ilościach. Jej zastosowanie w produkcji mleka modyfikowanego jest uzasadnione, ponieważ zadaniem tych produktów jest dostarczenie dzieciom łatwo przyswajalnego, lekkostrawnego źródła energii.

W miarę, jak dzieci zaczynają spożywać normalne pokarmy, warto jednak zastanowić się nad odstawieniem produktów zawierających maltodekstrynę. Najlepiej zastąpić je posiłkami przygotowanymi samodzielnie, które będą zawierały mniej cukru. Produkty zawierające maltodekstrynę mogą być dobrym rozwiązaniem również w przypadku sportowców i osób bardzo aktywnych fizycznie.

Już mała dawka dostarcza energii niezbędnej do regeneracji po treningach. Produktów zawierających maltodekstrynę powinny jednak unikać osoby przebywające na diecie i osoby chorujące na cukrzycę. Wszystko ze względu na dużą zawartość cukru oraz wysoki indeks glikemiczny.

Kobiety bez diety

Maltodekstryna w kosmetykach

Maltodekstryna dodawana jest również w produkcji kremów i płynów.

  • Nadaje gładkości ich konsystencji.
  • Ułatwia wchłanianie się substancji aktywnych zawartych w kosmetykach, zagęszcza kosmetyki do pielęgnacji włosów, wygładza kosmyki włosów.
  • Nawilża i uelastycznia skórę, a jednocześnie pochłaniając wilgoć, matowi skórę mieszaną i tłustą.
  • Ułatwia też wnikanie witamin we włosy i skórę.

Maltodekstryna kukurydziana

Maltodekstrynę uzyskuje się przez częściową, enzymatyczną hydrolizę skrobi, np. kukurydzianej. W związku z tym jedną z najbardziej popularnych maltodekstryn jest właśnie maltodekstryna kukurydziana. To skrobia pochodzenia roślinnego, inaczej nazywana oligosacharydem. Maltodekstryna składa się z połączonych ze sobą pojedynczych cukrów.

Nie jest groźna dla zdrowia. Maltodekstrynę kukurydzianą mogą też stosować wegetarianie i weganie. Jest też bezpieczna dla osób uczulonych na gluten. Maltodekstryna kukurydziana jest bezglutenowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: