Przejdź do treści

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie potrawy wigiljne
Wegańskie potrawy wigilijne/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: Gettyimages.com
Jak prawidłowo przewozić noworodki i niemowlęta w foteliku samochodowym? Odpowiadają Położne dla Ciebie
Fot.: Gettyimages.com
Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia
jęczenie w seksie
Jęczysz w trakcie seksu, bo „tak trzeba”? Psycholożka odradza
kobieta z twarzą w cieniu
Pielęgnacja skóry atopowej jesienią. Wiemy, co zrobić, by AZS nie było tak uciążliwe
„Mam ochotę uciec na koniec świata”. Dlaczego przed okresem czujemy się czas tak beznadziejnie?

Tradycyjne, a zarazem wegańskie potrawy na stole wigilijnym będą smacznym zaskoczeniem. Stół zastawiony wegańskimi potrawami może być równie piękny i pachnący. Sprawdź przepisy na wegańskie wersje wigilijnych potraw.

W większości domów przygotowania do świąt już dawno trwają. Wigilia za chwilę, postarajmy się więc, aby w te święta każdy na stole znalazł coś dla siebie. Kolacja wigilijna bez karpia i wyrobów odzwierzęcych jest możliwa i nie oznacza to całkowitej rezygnacji np. z ryb. Wystarczy umiejętnie zastąpić je ich wegańską wersją. Seleryba, pasztet jaglany, pierogi z ciecierzycą przedstawią tradycyjne potrawy w nowy, ciekawy i smaczny sposób i z pewnością podkreślą magię świąt. Zobaczcie przepisy  na wegańskie wersje dań wigilijnych.

Pierogi z ciecierzycą

Składniki:
Farsz:

20 dag ciecierzycy

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżeczka curry

łyżeczka mielonej kolendry

pół łyżeczki soli

łyżka kaszy manny (niekoniecznie)

1,5 szklanki wody

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

łyżka miękkiego masła wegańskiego

pół szklanki ciepłej wody

Dodatki:

granulat sojowy

3 łyżki masła wegańskiego

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając.

Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Zupa grzybowa

Składniki:

40 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki)

500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)

1,5 L zimnej wody

2 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)1/2 szklanki nerkowców

2 cebule

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 gałązki rozmarynu

4 gałązki tymianku

kilka łodyg zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Wywar: warzywa obieramy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę oraz kilka namoczonych grzybów. Dodajemy 1,5 L wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i użyć jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.

  1. Nerkowce wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. (Nerkowce najlepiej zamoczyć dzień wcześniej, wywar dzięki temu będzie miał głębszy smak, jednak nie jest to konieczne)
  2. Suszone grzyby wsypujemy do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h. Po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar.
  3. Podgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucamy do niej posiekaną cebulę i czekamy aż się zarumieni. Dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
  4. Gdy zupa lekko przestygnie dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.

Leczo z soczewicą

Składniki na jedną porcję: 5  łyżek ugotowanej soczewicy

1/4 bakłażana

1 szklanka pomidorów krojonych z puszki

1 łyżeczka czarnuszki

1/2 czerwonej papryki

1/3 cukinii

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1/4 cebuli

1 łyżeczka oleju rzepakowego

5 łyżek komosy ryżowej

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju. Rozdrabniamy pozostałe warzywa i dusimy na patelni razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą (bez natki pietruszki). Przyprawiamy do smaku. Mieszamy z soczewicą. Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Leczo podajemy z kaszą i posypujemy natką pietruszki.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz

Wigilijne patenty na trawienie

Seleryba

Składniki: 
1 korzeń selera (pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm)
4 łyżki sosu sojowego
3-4 arkusze sprasowanego nori
przyprawa do ryb
4 łyżki siemienia lnianego + 300 ml wody (lub więcej, w zależności od wielkości filetów)
Panierka: bułka tarta lub po części zmielone płatki jaglane
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Selera ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli, aż będzie miękki (nie może się rozpadać)
2. Okrągłe plastry selera przekroić na pół, posypać przyprawą rybną i owinąć plastrami nori. W razie problemów można wodorosty zwilżyć wodą.
3. Selera w nori obtoczyć w kleiku siemienia i następnie obtoczyć w panierce.
4. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż filety się zarumienią.

Można skropić do smaku sokiem z cytryny.

bakalie

Pasztet jaglany

Składniki:

1,5 łyżki sosu sojowego

1 cebula

1/2 pietruszki

1/2 plastra selera korzeniowego

4,5 łyżki oleju rzepakowego

7,5 łyżki gotowanej soczewicy czerwonej

5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych

1 papryka

1 ogórek

3 liście lazurowe, 3 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu, wyjmujemy przyprawy. Miksujemy kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy warzywa do masy i jeszcze raz miksujemy do gładkości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 50 minut.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców. Ten sposób sprawi, że będzie przepyszny!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Kawa z mlekiem sojowym – alternatywa dla białej kawy

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Nina Harbuz i jej sposoby na less waste

„Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?