Przejdź do treści

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie potrawy wigiljne
Wegańskie potrawy wigilijne/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy operacje plastyczne są refundowane?
Operacje plastyczne. Ile kosztują operacje plastyczne?
Człowiek w masce siedzi na kanapie, na stole ma rolki papieru toaletowego
Koronawirus. WHO obala najpopularniejsze mity, które krążą wokół SARS-CoV-2
Choroby serca a koronawirus / freepik
„Miejmy świadomość, że koronawirus uszkadza serce” – mówi prof. Adam Witkowski, kardiolog. Kto jest najbardziej narażony?
Mężczyzna na wózku
Czy osoba na wózku może uprawiać seks i czerpać z niego przyjemność? Odpowiada Łukasz Wala z kanału „Keep Wheel”
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tradycyjne, a zarazem wegańskie potrawy na stole wigilijnym będą smacznym zaskoczeniem. Stół zastawiony wegańskimi potrawami może być równie piękny i pachnący. Sprawdź przepisy na wegańskie wersje wigilijnych potraw.

W większości domów przygotowania do świąt już dawno trwają. Wigilia za chwilę, postarajmy się więc, aby w te święta każdy na stole znalazł coś dla siebie. Kolacja wigilijna bez karpia i wyrobów odzwierzęcych jest możliwa i nie oznacza to całkowitej rezygnacji np. z ryb. Wystarczy umiejętnie zastąpić je ich wegańską wersją. Seleryba, pasztet jaglany, pierogi z ciecierzycą przedstawią tradycyjne potrawy w nowy, ciekawy i smaczny sposób i z pewnością podkreślą magię świąt. Zobaczcie przepisy  na wegańskie wersje dań wigilijnych.

Pierogi z ciecierzycą

Składniki:
Farsz:

20 dag ciecierzycy

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżeczka curry

łyżeczka mielonej kolendry

pół łyżeczki soli

łyżka kaszy manny (niekoniecznie)

1,5 szklanki wody

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

łyżka miękkiego masła wegańskiego

pół szklanki ciepłej wody

Dodatki:

granulat sojowy

3 łyżki masła wegańskiego

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając.

Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Zupa grzybowa

Składniki:

40 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki)

500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)

1,5 L zimnej wody

2 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)1/2 szklanki nerkowców

2 cebule

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 gałązki rozmarynu

4 gałązki tymianku

kilka łodyg zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Wywar: warzywa obieramy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę oraz kilka namoczonych grzybów. Dodajemy 1,5 L wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i użyć jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.

  1. Nerkowce wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. (Nerkowce najlepiej zamoczyć dzień wcześniej, wywar dzięki temu będzie miał głębszy smak, jednak nie jest to konieczne)
  2. Suszone grzyby wsypujemy do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h. Po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar.
  3. Podgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucamy do niej posiekaną cebulę i czekamy aż się zarumieni. Dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
  4. Gdy zupa lekko przestygnie dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.

Leczo z soczewicą

Składniki na jedną porcję: 5  łyżek ugotowanej soczewicy

1/4 bakłażana

1 szklanka pomidorów krojonych z puszki

1 łyżeczka czarnuszki

1/2 czerwonej papryki

1/3 cukinii

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1/4 cebuli

1 łyżeczka oleju rzepakowego

5 łyżek komosy ryżowej

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju. Rozdrabniamy pozostałe warzywa i dusimy na patelni razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą (bez natki pietruszki). Przyprawiamy do smaku. Mieszamy z soczewicą. Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Leczo podajemy z kaszą i posypujemy natką pietruszki.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz

Wigilijne patenty na trawienie

Seleryba

Składniki: 
1 korzeń selera (pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm)
4 łyżki sosu sojowego
3-4 arkusze sprasowanego nori
przyprawa do ryb
4 łyżki siemienia lnianego + 300 ml wody (lub więcej, w zależności od wielkości filetów)
Panierka: bułka tarta lub po części zmielone płatki jaglane
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Selera ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli, aż będzie miękki (nie może się rozpadać)
2. Okrągłe plastry selera przekroić na pół, posypać przyprawą rybną i owinąć plastrami nori. W razie problemów można wodorosty zwilżyć wodą.
3. Selera w nori obtoczyć w kleiku siemienia i następnie obtoczyć w panierce.
4. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż filety się zarumienią.

Można skropić do smaku sokiem z cytryny.

bakalie

Pasztet jaglany

Składniki:

1,5 łyżki sosu sojowego

1 cebula

1/2 pietruszki

1/2 plastra selera korzeniowego

4,5 łyżki oleju rzepakowego

7,5 łyżki gotowanej soczewicy czerwonej

5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych

1 papryka

1 ogórek

3 liście lazurowe, 3 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu, wyjmujemy przyprawy. Miksujemy kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy warzywa do masy i jeszcze raz miksujemy do gładkości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 50 minut.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Nina Harbuz i jej sposoby na less waste

„Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Co na zgagę po świętach

kobiety w przymierzalni

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Jak jeść i przeżyć? Triki na świąteczne obżarstwo

Święta przetrwać czy przeżywać? Jak czerpać pozytywną energię z trudnych spotkań

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości