Przejdź do treści

Wegańskie potrawy wigilijne

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta żuje gumę do żucia
Zdarzyło ci się żuć gumę przed zabiegiem? O tym, czy jest to bezpieczne, mówi anestezjolog
Unsplash.com
Łykasz lewotyroksynę na niedoczynność tarczycy, a potem pijesz kawę? To niezbyt zdrowe połączenie
„Podnieść piersi? Ale dla kogo? Mi się podoba i tylko to się liczy” – pisze piosenkarka Tanerélle na Twitterze
loto
Letnie BHP, czyli czego nie robić podczas upałów
Pexels.com
Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Tradycyjne, a zarazem wegańskie potrawy na stole wigilijnym będą niemałym, lecz smacznym zaskoczeniem. Stół zastawiony wegańskimi potrawami może być równie piękny i pachnący. Sprawdź przepisy na wegańskie wersje wigilijnych potraw.

W większości domów przygotowania do świąt już dawno trwają. Wigilia za chwilę, postarajmy się więc, aby w te święta każdy na stole znalazł coś dla siebie. Kolacja wigilijna bez karpia i wyrobów odzwierzęcych jest możliwa i nie oznacza to całkowitej rezygnacji np. z ryb. Wystarczy umiejętnie zastąpić je ich wegańską wersją. Seleryba, pasztet jaglany, pierogi z ciecierzycą przedstawią tradycyjne potrawy w nowy, ciekawy i smaczny sposób i z pewnością podkreślą magię świąt. Zobaczcie przepisy  na wegańskie wersje dań wigilijnych.

Pierogi z ciecierzycą

iStock

Składniki:
Farsz:

20 dag ciecierzycy

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżeczka curry

łyżeczka mielonej kolendry

pół łyżeczki soli

łyżka kaszy manny (niekoniecznie)

1,5 szklanki wody

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

łyżka miękkiego masła wegańskiego

pół szklanki ciepłej wody

Dodatki:

granulat sojowy

3 łyżki masła wegańskiego

Sposób przygotowania:

Soczewicę wypłukać, zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając.

Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.

Zupa grzybowa

iStock

Składniki:

40 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki)

500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)

1,5 L zimnej wody

2 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)1/2 szklanki nerkowców

2 cebule

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 gałązki rozmarynu

4 gałązki tymianku

kilka łodyg zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Wywar: warzywa obieramy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę oraz kilka namoczonych grzybów. Dodajemy 1,5 L wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i użyć jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.

  1. Nerkowce wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. (Nerkowce najlepiej zamoczyć dzień wcześniej, wywar dzięki temu będzie miał głębszy smak, jednak nie jest to konieczne)
  2. Suszone grzyby wsypujemy do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h. Po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar.
  3. Podgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucamy do niej posiekaną cebulę i czekamy aż się zarumieni. Dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
  4. Gdy zupa lekko przestygnie dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.

Leczo z soczewicą

iStock

Składniki na jedną porcję: 5  łyżek ugotowanej soczewicy

1/4 bakłażana

1 szklanka pomidorów krojonych z puszki

1 łyżeczka czarnuszki

1/2 czerwonej papryki

1/3 cukinii

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1/4 cebuli

1 łyżeczka oleju rzepakowego

5 łyżek komosy ryżowej

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju. Rozdrabniamy pozostałe warzywa i dusimy na patelni razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą (bez natki pietruszki). Przyprawiamy do smaku. Mieszamy z soczewicą. Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Leczo podajemy z kaszą i posypujemy natką pietruszki.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz

Seleryba

Fot. Facebook @mojaszczyptaorientu

Składniki: 
1 korzeń selera (pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm)
4 łyżki sosu sojowego
3-4 arkusze sprasowanego nori
przyprawa do ryb
4 łyżki siemienia lnianego + 300 ml wody (lub więcej, w zależności od wielkości filetów)
Panierka: bułka tarta lub po części zmielone płatki jaglane
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Selera ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli, aż będzie miękki (nie może się rozpadać)
2. Okrągłe plastry selera przekroić na pół, posypać przyprawą rybną i owinąć plastrami nori. W razie problemów można wodorosty zwilżyć wodą.
3. Selera w nori obtoczyć w kleiku siemienia i następnie obtoczyć w panierce.
4. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż filety się zarumienią.

Można skropić do smaku sokiem z cytryny.

Pasztet jaglany

iStock

Składniki:

1,5 łyżki sosu sojowego

1 cebula

1/2 pietruszki

1/2 plastra selera korzeniowego

4,5 łyżki oleju rzepakowego

7,5 łyżki gotowanej soczewicy czerwonej

5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych

1 papryka

1 ogórek

3 liście lazurowe, 3 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu, wyjmujemy przyprawy. Miksujemy kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy warzywa do masy i jeszcze raz miksujemy do gładkości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 50 minut.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska – Fiedorowicz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

„Przez uwarunkowania kulturowe, społeczne i religijne kobiety zgwałcone przez męża często nie wiedzą, że są ofiarami przestępstwa” – mówią Kamila Ferenc i Adam Kuczyński z Fundacji Przeciw Kulturze Gwałtu

„Fizjoterapeuci wykonują wspaniałą pracę. Ale zarabiają 1800 zł na rękę i żeby zarobić godnie, pracują po 12 godzin przez 7 dni w tygodniu” – mówi fizjoterapeutka Sandra Osipiuk

„Tak zwane „środowisko” feministyczne niesłusznie upatruje w nas konkurencję. A feminizm w Polsce potrzebuje pluralizmu” – mówią Agata Maciejewska i Kasia von Alexandrowitsch, założycielki „Dziewuchy Dziewuchom”

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

https://www.istockphoto.com/

Czy wegetarianie żyją dłużej?

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem. Wegańska i zdrowsza wersja niż klasyczna

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Bez spiny jem rośliny kampania

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegański jogurt kokosowy z figami

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Wegańskie masło jaglane

Dzień z życia weganina

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na ratattouille – warzywny gulasz