Przejdź do treści

Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

kobieta, mająca ból brzucha
Fot. Piotr Marcinski / stockadobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”
Drożdżówki z rabarbarem
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem
kolor oczu
Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej
cellulit
Cellulit – da się go pokonać?

Stan zapalny żołądka określa się mianem nieżytu lub niestrawności powstałej na skutek działania czynników immunologicznych, toksycznych i infekcyjnych. Potocznie nazywa się go uszkodzeniem błony śluzowej, które powoduje pojawienie się u chorego szeregu uporczywych dolegliwości. Kluczowym elementem w leczeniu nieżytu żołądka jest dieta.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Dolegliwości takie jak wymioty, biegunka lub nudności można złagodzić spożywając pokarmy, które nie podrażniają błony śluzowej żołądka. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta lekkostrawna, w której brak posiłków ostrych, kwaśnych lub smażonych. Co zatem wolno jeść, a czego lepiej unikać?

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Zapalenie żołądka – co to jest?

Zapalenie żołądka to inaczej uszkodzenie wewnętrznej warstwy jego ściany, które jest skutkiem oddziaływania rozmaitych czynników. Winowajcą tych uszkodzeń, w 90% zdiagnozowanych przypadków, jest bakteria Helicobacter Pylori. Leczenie zakażeń na tle bakteryjnym polega na antybiotykoterapii. Dieta w takich sytuacjach to jedynie terapia wspomagająca.

Stan zapalny błony śluzowej żołądka mogą powodować także czynniki autoimmunologiczne. Etiologia stanów zapalnych o takim podłożu jest nieznana. Nie wiadomo, dlaczego organizm wytwarza przeciwciała, które atakują jego własne tkanki.

Także czynniki toksyczne sprzyjają pojawieniu się dolegliwości żołądkowych. Za te najbardziej drażniące uważa się alkohol, niektóre leki i inne substancje szkodliwe, z którymi człowiek ma bezpośredni kontakt.

Objawy zapalenia żołądka

Do najczęściej występujących objawów zapalenia żołądka zalicza się niestrawność, bóle brzucha i wzmożone odbijanie. Dla niektórych pacjentów posiłek jest koszmarem, ponieważ po jedzeniu odczuwają nadmierną pełność w jamie brzusznej, która uniemożliwia im oddychanie. Z tego powodu wielu chorych odmawia spożywania pokarmów. Długotrwały brak jedzenia skutkuje całkowita utratą apetytu.

Czasami, pomimo niestosowania żadnych diet, chory traci na wadze w bardzo krótkim czasie. Jest to sygnał, że w organizmie może się dziać coś niepokojącego i trzeba się zgłosić do lekarza.

Zobacz także

Zapalenie żołądka – dieta

Dieta na zapalenie żołądka jest kluczowym elementem w leczeniu uszkodzeń błony śluzowej. Sposób żywienia chorego ma ogromny wpływ na dalszy rozwój choroby. Zaniedbane i nieleczone zapalenie żołądka może skutkować poważnymi powikłaniami, dlatego lepiej jest je leczyć w początkowym stadium.

Dieta w stanach zapalnych powinna być lekkostrawna. Spożywane posiłki należy rozłożyć na mniejsze porcje, które chory powinien jeść kilka razy dziennie. Jedzenie trzeba spożywać powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs. Jest to konieczne, żeby uniknąć dalszych uszkodzeń.

Produkty, które są zalecane przy zapaleniu żołądka:

  • gotowane warzywa i owoce (ewentualnie pieczone),
  • chude mięsa i ryby,
  • chude wędliny,
  • produkty mleczne niskotłuszczowe,
  • chude sery,
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, masło, oliwa z oliwek,
  • jaja na miękko.

W przewlekłym zapaleniu żołądka dieta lekkostrawna powinna stać się dla chorego stałym nawykiem żywieniowym. Będzie musiał zapomnieć o potrawach smażonych i duszonych z dużą ilością tłuszczu. W jadłospisie osoby z przewlekłym zapaleniem żołądka powinny przeważać potrawy gotowane, duszone bez tłuszczu lub pieczone w folii aluminiowej.

Codzienne menu można wzbogacać przyprawami takimi jak cynamon, koperek i natka pietruszki. Pomocne w złagodzeniu dolegliwości będą napary na bazie surowców roślinnych, np. herbatki z rumianku, które mają działanie przeciwzapalne.

Czego unikać w diecie na zapalenie żołądka?

Osoby z kłopotami żołądkowymi muszą wykluczyć z diety tłuste mięsa, ryby i podroby. Przy zapaleniu żołądka zaleca się także unikanie alkoholu, dużej ilości kawy i mocnej herbaty.

Spożywane produkty nie powinny być zbyt kwaśne, słone lub ostre, ponieważ mają drażniące działanie na żołądek i wzmagają produkcję soków trawiennych. Nadmiar kwasu solnego jest w tym przypadku niewskazany. Z diety na zapalenie żołądka powinny zniknąć produkty wzdymające. Zbyt długo zalegają w żołądku, co skutkuje nasileniem się dolegliwości, a nie ich łagodzeniem.

Jeśli dieta jest niewystarczająca, chory może sięgnąć po leki o działaniu hamującym wydzielanie soku żołądkowego. Preparaty w dawkach terapeutycznych można kupić w aptekach bez recepty. Ich koszt to wydatek rzędu kilkunastu złotych.

Bibliografia

Przytrzymaj
i odkryj

Simon K. Serafińska S., Zapalenie błony śluzowej żołądka, Choroby narządów i układów, część II, rozdział 27: 404-407,
Piekarczyk A., Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy, Studio Życia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Żucie gumy, bekanie czy obgryzanie paznokci może też mieć zdrowotne korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

Zgaga – jak jej uniknąć? Poznaj kilka sposobów

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?