4 min.
Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

Fot. Piotr Marcinski / stockadobe.com
Najnowsze
26.01.2021
Na horyzoncie pojawił się nowy lek na koronawirusa. Badanie wykazało, że jest 27-krotnie bardziej skuteczny niż remdesiwir
26.01.2021
Francja i Austria zakazują noszenia maseczek materiałowych w miejscach publicznych!
26.01.2021
Kresa biała – anatomia. Rozstęp i przepuklina kresy białej
26.01.2021
„Jedna placówka na ponad 27 tys. pacjentek”. Martyna Jałoszyńska o dostępie nastolatek do ginekologa
26.01.2021
Kora mózgowa – funkcje, budowa, zanik i śmierć
Stan zapalny żołądka określa się mianem nieżytu lub niestrawności powstałej na skutek działania czynników immunologicznych, toksycznych i infekcyjnych. Potocznie nazywa się go uszkodzeniem błony śluzowej, które powoduje pojawienie się u chorego szeregu uporczywych dolegliwości. Kluczowym elementem w leczeniu nieżytu żołądka jest dieta.
Spis treści
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
Marta Dąbrowska
lekarz
Dolegliwości takie jak wymioty, biegunka lub nudności można złagodzić spożywając pokarmy, które nie podrażniają błony śluzowej żołądka. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta lekkostrawna, w której brak posiłków ostrych, kwaśnych lub smażonych. Co zatem wolno jeść, a czego lepiej unikać?
Zapalenie żołądka – co to jest?
Zapalenie żołądka to inaczej uszkodzenie wewnętrznej warstwy jego ściany, które jest skutkiem oddziaływania rozmaitych czynników. Winowajcą tych uszkodzeń, w 90% zdiagnozowanych przypadków, jest bakteria Helicobacter Pylori. Leczenie zakażeń na tle bakteryjnym polega na antybiotykoterapii. Dieta w takich sytuacjach to jedynie terapia wspomagająca.
Stan zapalny błony śluzowej żołądka mogą powodować także czynniki autoimmunologiczne. Etiologia stanów zapalnych o takim podłożu jest nieznana. Nie wiadomo, dlaczego organizm wytwarza przeciwciała, które atakują jego własne tkanki.
Także czynniki toksyczne sprzyjają pojawieniu się dolegliwości żołądkowych. Za te najbardziej drażniące uważa się alkohol, niektóre leki i inne substancje szkodliwe, z którymi człowiek ma bezpośredni kontakt.
Objawy zapalenia żołądka
Do najczęściej występujących objawów zapalenia żołądka zalicza się niestrawność, bóle brzucha i wzmożone odbijanie. Dla niektórych pacjentów posiłek jest koszmarem, ponieważ po jedzeniu odczuwają nadmierną pełność w jamie brzusznej, która uniemożliwia im oddychanie. Z tego powodu wielu chorych odmawia spożywania pokarmów. Długotrwały brak jedzenia skutkuje całkowita utratą apetytu.
Czasami, pomimo niestosowania żadnych diet, chory traci na wadze w bardzo krótkim czasie. Jest to sygnał, że w organizmie może się dziać coś niepokojącego i trzeba się zgłosić do lekarza.
Zobacz także
Zapalenie żołądka – dieta
Dieta na zapalenie żołądka jest kluczowym elementem w leczeniu uszkodzeń błony śluzowej. Sposób żywienia chorego ma ogromny wpływ na dalszy rozwój choroby. Zaniedbane i nieleczone zapalenie żołądka może skutkować poważnymi powikłaniami, dlatego lepiej jest je leczyć w początkowym stadium.
Dieta w stanach zapalnych powinna być lekkostrawna. Spożywane posiłki należy rozłożyć na mniejsze porcje, które chory powinien jeść kilka razy dziennie. Jedzenie trzeba spożywać powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs. Jest to konieczne, żeby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Produkty, które są zalecane przy zapaleniu żołądka:
- gotowane warzywa i owoce (ewentualnie pieczone),
- chude mięsa i ryby,
- chude wędliny,
- produkty mleczne niskotłuszczowe,
- chude sery,
- tłuszcze pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, masło, oliwa z oliwek,
- jaja na miękko.
W przewlekłym zapaleniu żołądka dieta lekkostrawna powinna stać się dla chorego stałym nawykiem żywieniowym. Będzie musiał zapomnieć o potrawach smażonych i duszonych z dużą ilością tłuszczu. W jadłospisie osoby z przewlekłym zapaleniem żołądka powinny przeważać potrawy gotowane, duszone bez tłuszczu lub pieczone w folii aluminiowej.
Codzienne menu można wzbogacać przyprawami takimi jak cynamon, koperek i natka pietruszki. Pomocne w złagodzeniu dolegliwości będą napary na bazie surowców roślinnych, np. herbatki z rumianku, które mają działanie przeciwzapalne.
Czego unikać w diecie na zapalenie żołądka?
Osoby z kłopotami żołądkowymi muszą wykluczyć z diety tłuste mięsa, ryby i podroby. Przy zapaleniu żołądka zaleca się także unikanie alkoholu, dużej ilości kawy i mocnej herbaty.
Spożywane produkty nie powinny być zbyt kwaśne, słone lub ostre, ponieważ mają drażniące działanie na żołądek i wzmagają produkcję soków trawiennych. Nadmiar kwasu solnego jest w tym przypadku niewskazany. Z diety na zapalenie żołądka powinny zniknąć produkty wzdymające. Zbyt długo zalegają w żołądku, co skutkuje nasileniem się dolegliwości, a nie ich łagodzeniem.
Jeśli dieta jest niewystarczająca, chory może sięgnąć po leki o działaniu hamującym wydzielanie soku żołądkowego. Preparaty w dawkach terapeutycznych można kupić w aptekach bez recepty. Ich koszt to wydatek rzędu kilkunastu złotych.
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.01.2021
Dr Marek Gowkielewicz o innowacyjnych „porodach francuskich”: pacjentka już 2 godziny po zabiegu może wstać z łóżka i wziąć prysznic

25.01.2021
Wojciech Kulesza: „efekt Jandy” brzmi chwytliwie, ale żadne badania tego nie wychwycą

22.01.2021
Dr Paula Pustułka: Społeczną przyczyną bezdzietności jest to, że Polki po prostu nie znajdują odpowiednich partnerów, z którymi te dzieci chciałyby mieć

21.01.2021