Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jarmuż – teraz ma swój czas!

Jarmuż – teraz ma swój czas!
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Mimo że mówi się o nim sporo, a wachlarz zastosowań obejmuje koktajle, zupy, zapiekanki, pesto czy nawet chipsy, czasem trzeba naprawdę się natrudzić, by wrócić do domu z naręczem pięknych, karbowanych liści. A zdobyć jarmuż naprawdę warto!

Istnieje wiele odmian tej rośliny z rodziny kapustnych – liście mogą być postrzępione lub gładkie, mogą też przybierać przeróżne kolory, aż po intensywny fiolet, co oprócz kariery kulinarnej zapewniło jarmużowi miano rośliny ozdobnej. Ponoć najlepsze walory smakowe osiąga po przymrozkach, kiedy część jego charakterystycznej goryczki ustępuje pola wykształcającym się cukrom. A jak sprawdzić, który najbardziej będzie nam smakował, skoro z dostępnością bywa jak z szóstką w Totku? Zwyczajnie… wyhodować samemu! Roślina ta ma bardzo niewielkie wymagania i chętnie przyjmie się w uprawie.

A czym jarmuż wynagrodzi nam gorączkowe rajdy po targach lub wygospodarowane miejsce w ogródku? Przede wszystkim bogactwem witamin i składników mineralnych. Oprócz witamin A, B1, B2, C (w naprawdę wielkich ilościach!), E i K, dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego częste wizyty w kuchni pomogą m.in. wzmocnić odporność. Lista jego zalet jest tak długa, że z nawiązką zapracował na zaszczytne miejsce w gronie superfoods.

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i granatem

jarmuż

Sałatka z jarmużem, cicierzycą i granatem - idealna na jesień! Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl 

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

- 200 g liści jarmużu
- ½ dyni kamo kamo (można zastąpić np. dynią piżmową, hokkaido lub inną o zwartym miąższu)
- 240 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli morskiej
- 30 g orzeszków piniowych
- nasiona z 1/3 granatu

Dressing:

- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli morskiej
- szczypta mielonego pieprzu

Z liści jarmużu wykrajamy łodygi, pozostałe części rwiemy na mniejsze fragmenty i wrzucamy do dużej miski. Zalewamy wrzątkiem na minutę. Po upływie tego czasu dokładnie przepłukujemy jarmuż zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Połówkę dyni oczyszczamy z pestek i włókien, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z ciecierzycą, oliwą i solą. Rozkładamy równomiernie na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy przez 15-20 minut. W międzyczasie odwracamy składniki, by zrumieniły się też z drugiej strony. Gotowe zostawiamy do ostygnięcia.

Orzeszki piniowe przez chwilę prażmy na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Z granatu odcinamy koronę i spód, tniemy na cząstki wzdłuż widocznych białych żyłek. Wyciągamy ziarenka, pozbywając się gorzkich fragmentów skórki. Miód, sok z cytryny i oliwę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, skrapiamy całość dressingiem. Smacznego!

Po więcej przepisów z jarmużem zajrzyjcie tutaj.


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Ten, kto umie i lubi gotować

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować