Przejdź do treści

Jak zadbać o dietę po chorobie?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK
Babska solidarność istnieje! Zobacz profile na Instagramie, które przeczą teorii, że kobiety się nie wspierają

Gdy udało nam się zwalczyć przykre syndromy choroby, należy wspomóc dietą swój układ odpornościowy. Należy zadbać o dobre bakterie, nawodnienie oraz zrezygnować z fast foodów.

Czasem już zwykłe przeziębienie powoduje, że jeszcze długo po chorobie czujemy się słabo. Dlatego bardzo ważne jest, co ląduje na talerzu tuż po przebytej infekcji. Dzięki odpowiedniej diecie szybciej dojdziesz do siebie i odeprzesz atak zarazków, gdy wszyscy dookoła kichają i kaszlą.

Postaw na dobre bakterie

Jeśli często chorujesz albo przyjmowałeś w ostatnim czasie antybiotyki, to zaburzoną florę bakteryjną masz jak w banku. Podczas antybiotykoterapii uśmiercane są nie tylko niekorzystne bakterie wywołujące choroby, ale cierpi na tym też cała mikroflora. Włącznie z tą pożyteczną. A przecież odporność pochodzi z brzucha! Dlatego sięgnij po pokarmy pełne dobrych bakterii, czyli probiotyków. Do diety włącz warzywa kiszone (kapustę, ogórki, ale i paprykę, cukinię, buraki i inne), fermentowane produkty sojowe (np. tempeh, miso) lub mleczne napoje fermentowane (np. kefir czy jogurt, najlepiej naturalne). Powinieneś je jeść codziennie. Możesz pić wodę z kiszonych ogórków, jeśli lubisz.

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź
Mandarynki całe i obrane na stole

 

Zasiedlanie jelit dobrymi bakteriami to jedno, ale powinieneś też zadbać o to, by miały odpowiednie warunki do rozwijania się i rozmnażania. Innymi słowami trzeba je pożywić. Nie nakarmisz ich kajzerką, słodkim serkiem, słodyczami czy schabowym. Probiotyki kochają żywność roślinną, a dokładniej to, co zawiera. Mowa o błonniku pokarmowym. Zamień jasne pieczywo na razowe, jedz grube kasze, ciemny ryż, naturalne płatki zbożowe oraz minimum pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Szczególnie ważny dla rozwoju dobroczynnych bakterii jest rozpuszczalny rodzaj włókna pokarmowego, który znajdziesz np. w owsie, suchych strączkowych i innych warzywach (np. marchwi, dyni) oraz owocach (np. agreście, malinach, porzeczkach ‒ mogą być mrożone!) i dostępnych teraz jabłkach.

W dziennej diecie powinno się znaleźć minimum 25 g błonnika pokarmowego. To przykładowo: cztery kromki chleba razowego, dwie marchewki, pomidor, trzy łyżki płatków owsianych, jabłko i pomarańcza.

Zrezygnuj z „szybkiej” żywności

Słodycze, gotowe dania, które wystarczy podgrzać w mikrofali, fast foody. To wszystko nie wzmocni twojego układu odpornościowego, mało tego – efekt może być nawet odwrotny. Po pierwsze, takie jedzenie nie zawiera błonnika pokarmowego lub zawiera znikome jego ilości. Jest ubogie w aktywne związki, które przyczyniają się do sprawnego działania układu odpornościowego. Choćby w witaminę C, której niedobory powodują osłabienie organizmu, zwiększając prawdopodobieństwo infekcji, oraz zmniejszają podatność adaptacji do zmian temperatury. Po drugie, dania typu fast są zazwyczaj bogate w tłuszcze trans, które działają prozapalnie. Postaraj się korzystać z produktów jak najmniej przetworzonych i samodzielnie przygotowywać posiłki. Korzystaj ze świeżych warzyw i owoców oraz mrożonek. Wyciskaj soki (najlepiej wypij je od razu). Wybieraj produkty z pełnego ziarna. Do zup czy sałatek możesz dodawać pestki i nasiona (np. dynia, słonecznik) bogate w cynk, bo ten odpowiada za prawidłową ilość ciałek odpornościowych oraz zmniejsza nasilenie i czas trwania infekcji.

 

Nawodnij się

W trakcie choroby przebiegającej z wysoką temperaturą tracisz więcej wody niż zwykle. Dlatego podczas choroby, ale także już po ustąpieniu objawów, uzupełniaj płyny. Pij często, tym samym nie dopuszczając do uczucia pragnienia. Wybieraj napoje ciepłe lub o pokojowej temperaturze, np. wodę czy herbatę. Do wody możesz dodać niesłodzonego, naturalnego soku, np. z malin lub żurawiny. Albo miodu lub imbiru – oba są naturalnymi antybiotykami.

Postaw na naturalne antybiotyki

Naturalne antybiotyki mają same plusy. Przede wszystkim nie naruszają pozytywnej flory jelit. Po drugie, co oczywiste, są naturalne. I są ogólnodostępne. Większość wie, że miód jest takim naturalnym antybiotykiem. I rzeczywiście tak jest. Zawiera inhibinę – substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre ich szczepy. Pamiętaj, żeby nie dodawać go do bardzo gorących płynów, bo wtedy straci swoje właściwości. W chorobach układu oddechowego stosuje się głównie: miód akacjowy, wrzosowy, rzepakowy, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy z drzew iglastych.

Czosnek i cebula to kolejne superprodukty, które leczą infekcje bakteryjne układu oddechowego oraz im zapobiegają. Swoje działanie zawdzięczają zawartości olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę.

Przeciwbakteryjnie działa również imbir, który możesz dodać np. do herbaty lub wody. Sięgaj po nie nie tylko, gdy już „cię coś bierze”, ale włącz do diety na stałe – twój układ odpornościowy będzie ci wdzięczny!

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

jak nie zarazić się od dziecka

Jesteś młodą matką i często zarażasz się od swojego dziecka? Sprawdź, jak tego uniknąć

10 rzeczy w twoim domu, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Zajady – jak je leczyć domowymi sposobami?

dzieci myją zbęby

Dobry zwyczaj – nie pożyczaj. Twoje dziecko jedzie na zieloną szkołę? Sprawdź, czym i dlaczego nie powinno się dzielić

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

telefon kobieta

Smartfon brudniejszy niż toaleta? Niestety…

Podejrzewasz, że masz zapalenie gardła? Sprawdź, co może Ci pomóc

Dziewczyna z kubkiem w łóżku

Mleko, miód, cytryna, czosnek, cebula. Poznaj domowe sposoby na infekcje

Leczenie zębów wyłącznie antybiotykiem nie ma sensu. O tym, jak szkodzimy sobie antybiotykami, pisze dentystka Marta Tavares

Kiczeri, czyli detoks po indyjsku. Poleca Kasia Bem

Krwinki zmierzające w stronę aglutencji

Aglutynacja – na czym polega ten proces i do czego się go wykorzystuje?

Kobieta na konsultacji u lekarza w sprawie ozonoterapii

Ozonoterapia – czym jest ta metoda? Przy jakich schorzeniach jest zalecana terapia ozonowa?

Przesilenie wiosenne. Jak sobie z tym poradzić?

Twoje dziecko ma zatkany nos? Zobacz, jak możesz mu pomóc

kobieta deszcz

Raz słoneczko, raz przymrozki i 10 cm śniegu. Jak zmienna kwietniowa pogoda wpływa na nasze zdrowie?

Siniaki na nogach? Oto kilka domowych sposobów, aby je zmniejszyć

Przebojowe masło czosnkowe. Robi się je bardzo łatwo, a jak smakuje!

kobieta w łazience

6 zagrożeń związanych z niedoborem selenu