Przejdź do treści

Zatrucie jadem kiełbasianym – czym grozi? Jak wygląda diagnostyka, objawy i leczenie?

Kobieta w białej bluzce trzyma się za brzuch i wstrzymuje wymioty
Fot. estradaanton/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
7 czynników pogarszających objawy alergii
minipizze z żurawiną
Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę
Przeklinanie ma swoje korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź
Czego nie robić podczas infekcji intymnej?
rozstanie
„Nie bez kozery etapy rozstania porównuje się do tych, które są charakterystyczne dla przeżywania żałoby”. Psycholożka o rozstaniach, które bolą

Zatrucie jadem kiełbasianym (botulizm) objawia się niedowładami, zaburzeniami widzenia, trudnościami z przełykaniem oraz dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym polega na podaniu antytoksyny botulinowej.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agnieszka Widera
lekarz

Zatrucie jadem kiełbasianym prowadzi do porażenia mięśni, niewydolności oddechowej oraz do zaburzeń świadomości mogących skutkować śpiączką. Jad kiełbasiany to silna toksyna produkowana przez bakterie Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi w wyniku zjedzenia konserw rybnych, mięsnych oraz przetworów owocowych i warzywnych zainfekowanych bakteriami.

Zatrucie jadem kiełbasianym – co to jest?

Zatrucie jadem kiełbasianym, nazywane inaczej botulizmem, stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Jad kiełbasiany (toksyna botulinowa) jest bardzo silną neurotoksyną, atakuje układ nerwowy, przyczyniając się do hamowania przewodnictwa w połączeniach nerwowo-mięśniowych (synapsach). Jad kiełbasiany produkowany jest przez bakterie – laseczki jadu kiełbasianego Clostridium botulinum. Mikroorganizmy te bytują w glebie. Ich przetrwalniki uaktywniają się w środowisku beztlenowym. Laseczki jadu kiełbasianego mogą przetrwać w środowisku wiele lat, a do zakażenia dochodzi drogą pokarmową w wyniku spożycia zainfekowanego jedzenia. Do źródeł pokarmowych zatrucia jadem kiełbasianym zalicza się przetwory, zwłaszcza te domowej roboty. Warunki sprzyjające rozwojowi bakterii Clostridium botulinum i wytwarzaniu toksyny botulinowej to: mała zawartość soli, azotanów i cukru, niewielka kwasowość oraz brak dopływu powietrza. Jad kiełbasiany może więc występować w konserwach mięsnych, rybach w oleju, wekach warzywnych, wekach mięsnych oraz przetworach owocowo-warzywnych. Toksyna może pojawić się również w miodzie w ilościach, które zwykle nie stanowią zagrożenia dla osób dorosłych, jednak mogą być bardzo niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci.

Zatrucie jadem kiełbasianym: objawy

Jad kiełbasiany wskutek spożycia zainfekowanego pokarmu dostaje się do organizmu i przenika do krwi. Tam blokuje wydzielanie neuroprzekaźnika, acetylocholiny, z zakończeń nerwów ruchowych. Konsekwencją jest porażenie wiotkie mięśni oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu przywspółczulnego. Po jakim czasie występują objawy zatrucia jadem kiełbasianym? Objawy zatrucia jadem kiełbasianym pojawiają się zwykle po 12–72 godzinach od spożycia skażonego pokarmu. Czas, po jakim wystąpią symptomy, ma wpływ na ich nasilenie oraz stopień ciężkości choroby. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym to:

  • porażenie wiotkie mięśni,
  • zaburzenia świadomości mogące prowadzić do śpiączki,
  • nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha,
  • suchość błon śluzowych jamy ustnej i gardła,
  • opadanie powiek,
  • zaburzenia widzenia,
  • trudności z przełykaniem,
  • trudności z mówieniem lub bezgłos,
  • niedowłady,
  • niewydolność oddechowa,
  • porażenie mięśni okoruchowych,
  • rozszerzenie źrenic.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym u dzieci są podobne jak w przypadku osób dorosłych.

Zobacz także

Diagnostyka i leczenie przy podejrzeniu zatrucia jadem kiełbasianym

Diagnostyka zatrucia jadem kiełbasianym opiera się na stwierdzeniu obecności toksyny botulinowej w surowicy krwi bądź w stolcu. Materiał do badania pozwalający na wykrycie jadu kiełbasianego powinien zostać pobrany przed rozpoczęciem leczenia. W przeciwnym razie może dojść do zafałszowania wyników badań. Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym jest procesem długotrwałym, niekiedy przynoszącym efekty dopiero po kilku miesiącach. Duszność będącą powikłaniem po toksynie botulinowej osoba chora może odczuwać przez wiele lat. Postępowanie lecznicze, a tym samym pierwsza pomoc przy zatruciu jadem kiełbasianym, opiera się na podaniu antytoksyny botulinowej. Im szybciej zastosuje się leczenie, tym większa szansa na ochronę nerwów oraz lżejszą postać choroby. Należy pamiętać, że podanie antytoksyny botulinowej nie skutkuje cofnięciem powstałych już niedowładów. W celu zapobiegania powikłaniom zatrucia jadem kiełbasianym można przeprowadzić płukanie żołądka oraz głębokie lewatywy.

Zatrucie jadem kiełbasianym: profilaktyka

Profilaktyka zatrucia jadem kiełbasianym obejmuje odpowiednie przygotowywanie żywności. Nie istnieją szczepienia ochronne, które zapobiegłyby zachorowaniu. Do podstawowych zasad profilaktycznych należą: gotowanie potraw przez co najmniej 30 minut, marynowanie, dodawanie dużych ilości soli lub cukru do domowych przetworów. Wskazane jest także przechowywanie gotowych słoików w zamrażarce lub lodówce, co przeciwdziała rozwojowi bakterii Clostridium botulinum. Przed otwarciem konserw należy sprawdzić wieko. W sytuacji, gdy jest uwypuklone, nie powinno się spożywać produktu, gdyż może to być skutek wytworzenia gazów przez obecne w żywności laseczki jadu kiełbasianego.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta przed komputerem

„Im bardziej napinasz szyję, tym mocniej „ciągniesz” również za nerwy, które przechodzą przez nadgarstek”. Fizjoterapeuta o syndromie biurowego nadgarstka

istockphoto.com

5 codziennych zagrożeń dla kręgosłupa

kolendr

Przejadłaś się? Sprawdź, jakie zioła mogą przynieść ulgę

klimatyzacja

Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Żucie gumy, bekanie czy obgryzanie paznokci może też mieć zdrowotne korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

Zgaga – jak jej uniknąć? Poznaj kilka sposobów

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Zabieg wstrzykiwania toksyny botulinowej

Toksyna botulinowa w praktyce neurologicznej oraz kosmetologii