Ewa Podsiadły-Natorska Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka” 16.06.2022 11 min.
Mariusz Borowy „Odpowiednio dobrane rośliny mogą stworzyć bardzo skuteczną barierę filtrującą zanieczyszczenia”. Co sadzić w domu i ogrodzie, by oddychać czystym powietrzem, mówi prof. Stanisław Gawroński 29.05.2022 8 min.
Ewelina Kaczmarczyk Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO] Wydawało ci się, że dieta wegańska to raczej domena Izraela i że Polsce do niej zupełnie nie po drodze? Nic bardziej mylnego. 14.05.2022
Patrycja Nawojowska Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają Wiosna to najlepszy czas na korzystanie z darów natury. Drzewa o tej porze roku puszczają młode pędy i obficie wydzielają sok. W tym czasie można zebrać sok z brzozy, zrobić napar z kwiatów forsycji czy nalewkę z mniszka… 07.05.2022 6 min.
Nina Harbuz „Nie idziemy do lasu zwiedzać, tylko wziąć w nim udział”. O wielkiej mocy lasoterapii mówi psychiatra i ekoterapeutka Katarzyna Simonienko 01.05.2022 13 min.
Małgorzata Germak Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie Łatwo się denerwujesz i chodzisz często rozdrażniona? A może jesteś zestresowana i odczuwasz napięcie? Żaden preparat - czy to z apteki, czy sklepu zielarskiego - nie zastąpi pełnowartościowej diety połączonej z dobrym snem i… 27.04.2022 9 min.
Aleksandra Tchórzewska „Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach Najlepiej czuje się na bagnach, w lasach i na polach. Najchętniej stąpa boso. Natalia Załęska-Pyć, kryjąca się pod pseudonimem Płonka Podleśna, w rozmowie z HelloZdrowie opowiada o tym, jak cudownie jest wykorzystywać w życiu… 01.04.2022 11 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności 29.03.2022 6 min.
Milena Marchewka Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii Cykoria jako warzywo o gorzkawym smaku, nie cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów. A szkoda. To jedno z nielicznych uprawianych w Polsce warzyw, na które sezon przypada w okresie jesienno-zimowym, a zastosowanie… 26.01.2022 4 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości Białko roślinne i jego źródła to temat, który wzbudza w ostatnim czasie coraz większe zainteresowanie. Wszystko to za sprawą rosnącej popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej. Ograniczenie lub wyeliminowanie mięsa, a co… 27.11.2021 5 min.
Marlena Kopacz Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Kakao znali już Majowie i Aztekowie. Jest to napój przygotowywany z wykorzystaniem nasion owoców kakaowca. Czasami kakao nazywa się "napojem bogów". Ma ono wiele drogocennych właściwości. Jednym z najważniejszych składników kakao… 27.11.2021 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać Chcesz mieć kompostownik, ale mieszkasz w bloku? Sylwia Majcher przekonuje, że wystarczy balkon! Jak to zrobić w praktyce? Wyjaśnia blogerka. 17.11.2021 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Olejek z rokitnika – właściwości i zastosowanie Olejek z rokitnika to produkt, który szturmem podbija rynek naturalnych kosmetyków i pielęgnacji. Nie bez powodu nazywany jest prawdziwą bombą witaminową. Jego skład to bogactwo witamin, kwasów i mikroelementów. Znały i… 16.11.2021 6 min.
Marlena Kopacz Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe? Chociaż mleko sojowe nie jest zupełną nowością, to nadal wzbudza wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy jest ono zdrowe oraz w jaki sposób można je spożywać. Czy mleko sojowe można gotować? Czy jest dobrym… 26.10.2021 5 min.
Marlena Kopacz Olejek laurowy – działanie, właściwości, skutki uboczne Olejek laurowy, jak sama jego nazwa wskazuje, wytwarza się z drzewa laurowego. To drzewo jest również nazywane wawrzynem szlachetnym. Olejek z niego często jest wykorzystywany w medycynie naturalnej, ponieważ wykazuje wyjątkowo silne… 07.10.2021 6 min.
Natalia Suchocka Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena Miód akacjowy to z pewnością najpyszniejszy efekt pszczelej pracy. Jego znakiem rozpoznawczym jest bardzo jasny, słomkowożółty kolor. Najważniejsze są jednak jego właściwości lecznicze: wspomaga on układ odpornościowy,… 27.09.2021 5 min.
Natalia Suchocka Olej żywokostowy z gojnikiem – właściwości, zastosowanie Olej żywokostowy z gojnikiem stanowi kompozycję roślin, których unikalne właściwości były znane już tysiące lat temu. Doskonale działa na bóle kręgosłupa i stawy, zwichnięcia oraz złamania. Ze względu na to, że jest… 23.09.2021 6 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie Miód koniczynowy w czystej postaci jest stosunkowo rzadko spotykanym miodem nektarowym, który udaje się uzyskać tylko doświadczonym pszczelarzom. Swoją różnorodną barwę i smak zawdzięcza dwóm rodzajom koniczyny, z której jest… 17.09.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga? Ma bardzo jasną barwę, z bursztynowym lub zielonkawym odcieniem i jest ostry w smaku z lekką nutką goryczy - takie cechy organoleptyczne przypisuje się miodowi lipowemu. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych miód lipowy ceniony… 13.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie Miód lawendowy to niezwykle aromatyczny, wolno krystalizujący miód pozyskiwany z lawendy wąskolistnej. Dzięki coraz liczniej występującym w Polsce plantacjom tej rośliny, polski lawendowy miód przestaje być rzadkością. Łącząc… 13.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Olejek oregano – pochodzenie, właściwości, zastosowanie Olejek oregano powstaje na skutek naturalnej destylacji parą wodną bez udziału żadnych środków chemicznych. Oregano, które kojarzone jest powszechnie z kuchnią, dzięki swoim właściwościom jest także pospolitym zielem… 11.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Olejek neem – pochodzenie, właściwości, zastosowanie Olejek neem pozyskiwany jest z drzewa neem znanego z wykorzystania w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. W związku z rosnącym zainteresowaniem naturalnymi sposobami leczenia, a także kosmetykami, olejek neem stosowany jest obecnie do… 10.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Już trzy jej niewielkie owoce zaspokoją dzienną dawkę witaminy C osoby dorosłej. Acerola jest też źródłem innych witamin, składników mineralnych i kwasów. Dzięki temu doskonale stymuluje… 07.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie Gotu kola, zwana też popularnie wąkrotą azjatycką, to ceniona od wieków aromatyczna roślina z rodziny baldaszkowatych. Znana przede wszystkim z uwagi na swoje lecznicze i prozdrowotne właściwości, doceniana jednak także w… 07.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy Teff to zboże uprawiane w Afryce już w starożytności, które w postaci płatków lub mąki teff staje się coraz bardziej doceniane w dzisiejszych czasach. Powodem rosnącej popularności jest duża wartość odżywcza oraz fakt, że… 06.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem Gojnik to niezwykle popularna roślina lecznicza Bliskiego Wschodu, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem także w innych regionach świata. Napar z gojnika od lat był uznawany za herbatę pasterzy, często nazywany też… 06.09.2021 5 min.
Marlena Kopacz Widłak goździsty – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Widłak goździsty to roślina, którą zazwyczaj możesz spotkać na torfowiskach lub w lasach. Jednocześnie leczy i jest trujący, więc, aby go stosować musisz mieć odpowiednią wiedzę. Do leczenia różnych dolegliwości… 24.07.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa Rozmaryn to roślina lecznicza, z której pozyskuje się cenne ekstrakty i olejki eteryczne. W kuchni zioło to nadaje smak i aromat potrawom, stanowi też element dekoracyjny. Olejek rozmarynowy przyda się do codziennej pielęgnacji,… 22.07.2021 5 min.
Ewa Bukowiecka-Janik Łukasz Łuczaj: Warkot kosiarek przez całe lato jest zbędny. Łąka koszona raz w roku produkuje prawie tyle tlenu, co las 06.07.2021 10 min.
Ewelina Kaczmarczyk Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem Jeśli do tej pory chwasty kojarzyły ci się jedynie z bezwartościowymi roślinami, to najwyższy czas, żebyś spojrzała na nie bardziej przychylnym okiem. Z jadalnych dzikich ziół można zrobić nie tylko sałatki czy koktajle, ale… 24.06.2021 8 min.
Marta Chowaniec „Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska - Już sam zbiór roślin działa terapeutycznie. Kieruje cię na łąki, do lasu, na pola. W naturę, w dzikość. Szczodrość Natury nie zna granic - o ziołolecznictwie opowiada Ruta Kowalska, autorka książki „O czym szumią zioła”. 23.06.2021 9 min.
Żaneta Michalak Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania Soja jest produktem spożywczym, który jest wyjątkowo bogaty w składniki odżywcze. Roślina ta ze względu na swoje właściwości i walory smakowe znajduje szerokie spektrum zastosowania w kuchni. Czy jej reputacja jest jednak… 18.06.2021 5 min.
Anna Jastrzębska Artur Rakowski: Adaptogenów nie możemy traktować jako polisy na niedbale prowadzone życie Ponieważ zaadaptowały się do ekstremalnie niekorzystnych warunków środowiska, naukowcy postanowili sprawdzić, czy i w jaki sposób możemy wykorzystać ich właściwości dla wzmocnienia naszego zdrowia. Wnioski? To superrośliny,… 15.06.2021 9 min.
Żaneta Michalak Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości Co to jest miechunka? Miechunka pomidorowa i miechunka peruwiańska to dwa rodzaje roślin z gatunku psiankowatych. Physalis to rośliny zaliczane do chwastów albo traktowane jako ozdobne, a spośród około 120 roślin z tej rodziny w… 15.06.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie Zioła w domu – czy to hodowane na balkonie, czy parapecie – są nie tylko świetnym sposobem wzbogacenia smaku i aromatu przygotowywanych potraw. Pełne zielonych ziół doniczki stanowią też piękną ozdobę kuchni, a właściwie… 11.06.2021 6 min.
Ewelina Kaczmarczyk Sezon na pylenie roślin w pełni. Jak sprawdzić, na co jesteś uczulona? Wyjaśnia alergolożka Maj i czerwiec to czas największego pylenia wielu roślin. Jeśli zauważasz u siebie symptomy alergii, ale nie jesteś pewna, co cię uczula, koniecznie się przebadaj. Jak jednak wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie test? Podpowiada… 31.05.2021 4 min.
Klaudia Kierzkowska Czerwona koniczyna – skuteczny sposób na kobiece dolegliwości i nie tylko Czterolistna koniczyna ponoć przynosi szczęście, z kolei ta w kolorze czerwonym, diametralnie odmienia życie podczas menopauzy. Ten powszechnie występujący chwast, który możemy spotkać w parku, na łące czy przydomowym ogródku,… 06.05.2021 4 min.
Klaudia Kierzkowska Korzeń maca – właściwości, efekty stosowania, dawkowanie Maca od wieków doceniana jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, a ostatnimi czasy niezwykle często jest o niej głośno jako o "super roślinie", która zwiększa popęd seksualny zarówno u kobiet, jak i mężczyzn,… 30.04.2021 4 min.
Anna Dwojnych Olej jojoba – właściwości, stosowanie, gdzie kupić Olejek jojoba jest ceniony za wiele właściwości, odpowiadających potrzebom różnych rodzajów skóry – zarówno tłustej, jak i suchej. Dlaczego olej jojoba mogą stosować osoby o różnym typie skory? Czy warto go używać na… 30.04.2021 6 min.
Żaneta Michalak Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy Szparagi zielone, białe i fioletowe były lubiane już przez faraonów w starożytnym Egipcie. Historycy potwierdzają także, że król Ludwik XIV przepadał za tymi warzywami. Szparagi mają szerokie właściwości prozdrowotne, a do… 19.04.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Atropina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne Atropina to substancja o właściwościach zarówno leczniczych jak i trujących. Jej spożycie wpływa na różne układy człowieka, w tym na pracę serca, przewód pokarmowy i drogi oddechowe. Krople z atropiną wykorzystuje się w… 16.02.2021 6 min.
Maria Bialik „Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości? Poprawia wygląd skóry i włosów, łagodzi PMS, obniża tkliwość piersi, redukuje nieprzyjemne symptomy okresu menopauzalnego, zmiękcza szyjkę macicy i ułatwia poród... Brzmi świetnie, ale czy to wszystko prawda? 05.02.2021 10 min.
Ewelina Kaczmarczyk 3 marki roślinne, które pokochałyśmy: From Plants, SVOJE i Roślinne Przestrzenie Rośliny mają moc! Coraz bardziej doceniamy to, co daje natura, zamiast sięgać po to, co jest sztuczne. My szczególnie pokochałyśmy trzy marki roślinne: From Plants, Svoje i Roślinne Przestrzenie. Czym nas urzekły? 01.02.2021 7 min.
Justyna Mazur Żywokost – właściwości, zastosowanie, przepis na maść Żywokost lekarski to roślina powszechnie stosowana w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Także współczesna medycyna korzysta z unikatowych właściwości żywokostu. Maść z żywokostu to skuteczny preparat wspomagający gojenie… 26.12.2020 6 min.
Ewa Wojciechowska Gwiazda betlejemska – może wywołać alergię Gwiazda betlejemska, zwana też poisencją, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Bożego Narodzenia. Niestety roślina ta ma także swą ciemną stronę - może wywołać reakcję alergiczną. 26.12.2020 3 min.
Julia Krupińska Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty? Miętę do mięty poczułam już dawno. Wiadomo, że pomaga w problemach żołądkowych. Okazuje się, że może być też skuteczna w walce z bólem głowy. Nic dziwnego, że zyskuje coraz większe uznanie medycyny konwencjonalnej. To jest… 04.10.2020 6 min.