Przejdź do treści

Co działa na zakwasy? Sprawdzone sposoby

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Jedzenie może być skuteczną bronią na zakwasy! Przyspieszy regenerację tkanki mięśniowej i szybciej pomoże zwalczyć problem. Sprawdźcie, co włączyć do potreningowego menu.

Zakwasy, zwane też w skrócie DOMS (ang. delayed onset muscle soreness), potrafią dać się we znaki każdemu. Szczególnie osobom, które dopiero zaczynają intensywne treningi lub wracają do nich po dłuższej przerwie. Nie są one powodem do zmartwień, jednak nie są też niczym przyjemnym i pożądanym. Jak sobie pomóc, gdy boli?

Na szczęście odpowiednie posiłki potreningowe mogą przyspieszyć regenerację tkanki mięśniowej i przynieść ulgę. Do pomocnych produktów należą:

– Jagody – mają wiele antyoksydantów, które pomagają w eliminacji wolnych rodników powstających w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Dodatkowo zwiększają produkcję melatoniny, dzięki której lepiej śpimy, a co za tym idzie, regenerujemy się. Takie same właściwości mają także maliny oraz truskawki.

– Jajka – ponieważ zawierają kompletny zestaw niezbędnych aminokwasów, wzmagają syntezę białka, redukując tym samym zakwasy.

– Woda – badania przeprowadzone na uczestnikach biegu wykazały, że grupa, która przed i w trakcie startu była odpowiednio nawodniona doświadczyła mniej dokuczliwych zakwasów w porównaniu do odwodnionych biegaczy.

– Warzywa – wiele z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne, pełnią także funkcję przeciwutleniaczy. Szczególnie rośliny z rodziny krzyżowych (np. kapusta czy rzodkiew) mogą regulować poziom estrogenów i eliminować wolne rodniki, które spowalniają regenerację mięśni.

– Łosoś – jest on bogaty w białko i dobroczynne tłuszcze, zawiera kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie i zwiększają napływ krwi do mięśni.

– Imbir – ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jego działanie w redukcji zakwasów zostało udowodnione naukowo.

– Owoce i warzywa o wysokim indeksie glikemicznym – ich spożywanie pozwoli uzupełnić zapas energii oraz zwiększy produkcję insuliny, która odgrywa kluczową rolę we wzroście tkanki mięśniowej. Zaliczamy do nich m.in. arbuza, ananasa, ziemniaki tradycyjne oraz słodkie.

Chcecie wiedzieć więcej na ten temat? Przeczytajcie również artykuł dietetyczki: Sposoby na ból mięśni po wysiłku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jedzenie dla kształtów

Trenować przed czy po posiłku?

Obsesja na punkcie wagi?

Magia naturalnego oddechu

Odchudzanie – o czym musisz pamiętać?

Podejmij się wyzwania – Fitness challenge

Metabolizm – czym jest i co na niego wpływa

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 2

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 1

Mocny brzuch od A do Z – propozycja ćwiczeń

Fit na co dzień

Ashtanga da ci kopa!