Przejdź do treści

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Napar imbirowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?
Śniadanie, które szkodzi
Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zimą nasz organizm potrzebuje porządnej rozgrzewki. Szybko marzniemy i ‒ niestety ‒ łatwo się przeziębiamy. Do jedzenia dodajemy korzenne przyprawy, takie jak cynamon, anyż czy kardamon. Dlaczego nie dodać ich do napoju?

My od kilku lat wykorzystujemy te przyprawy do naparu, który uratował niejeden zakatarzony wieczór. Bazą mikstury jest świeży korzeń imbiru. Właściwości zdrowotne tej rośliny znane są od bardzo dawna. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe, dba o jamę ustną. Polepsza krążenie krwi, przez co rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym uchodzi za afrodyzjak.

Drugim składnikiem naparu jest mielony cynamon. Oprócz tego, że pięknie pachnie i kojarzy się z ciastem cynamonowym, także leczy. Jest to najstarsza przyprawa świata, która znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamon ma właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek ‒ czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

 

Natomiast lecznicze właściwości anyżu sprawiają, że jest on wykorzystywany w zwalczaniu wielu schorzeń, głównie przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego. Ma również działanie antybakteryjne. Anyż polecany jest także jako środek zwalczający problemy związane z układem pokarmowym. Pobudza apetyt oraz reguluje procesy trawienne.

Kolejno pod lupę bierzemy kardamon, który podobnie jak anyż pobudza apetyt i zwalcza problemy trawienne. Ma właściwości antybakteryjne. Natomiast jagody jałowca mają nietypową rolę ‒ zarówno przyczyniają się do nadawania specyficznego charakteru potrawie poprzez swoje zdolności odświeżające, jak i uwydatniają smak całej potrawy. Dzięki dużej ilości garbników i terpenów owoce jałowca korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, pobudzają przemianę materii i regulują pracę jelit.

 

miska z guacamole stoi na czarnym stole, wokół leżą krakersy z sezamem

A na koniec goździki, które są prawdziwą leczniczą bombą. Liczne związki przeciwutleniające oczyszczają organizm z toksyn, usuwają wolne rodniki. Dzięki nim spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawania nowotworów. Za sprawą własności dezynfekujących goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje.

Nic lepszego na zimowy wieczór nie znajdziecie!

Napar imbirowy

Zdjęcie: masz.talerz

Napar imbirowy – składniki:

– 300 g świeżego imbiru
– 1 łyżka zmielonego cynamonu
– garść kardamonu
– garść goździków
– pół garści jagód jałowca
– pół garści czerwonego pieprzu
– 4 litry wody

Napar imbirowy – do podania:

– miód
– kilka plasterków pomarańczy
– kilka plasterków cytryny

Napar imbirowy – przygotowanie:

Imbir pokrój w nieregularne plastry, dodaj wszystkie przyprawy (można je wcześniej porozgniatać w moździerzu). Całość zalej wodą. Zagotuj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień tak, aby napar lekko bulgotał, i gotuj przez 1,5‒2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia i przecedź przez sito. Powstałą esencję można przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach w lodówce. Przed podaniem podgrzej 100 ml naparu, dodaj kilka plastrów cytryny, pomarańczy i jeśli lubisz słodszą wersję – także miód. Całość podgrzej, przelej do filiżanki i uzupełnij zagotowaną wodą.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Pij wodę, gdy jest zimno!

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

12 przepisów na sałatki wigilijne

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?