Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób
Zdjęcie: shutterstock
Wiemy już, że wątroba może regenerować się szybciej, a czasem bardzo leniwie lub w ogóle. Zapewniamy, że nie wystarczy ograniczyć tłuszcze w diecie, by jej ulżyć. Naukowcy odkryli, co działa najlepiej.

Jeśli wątroba się sypie, to za tym pojawia się już cała kaskada problemów. Jednak, wydaje się, że nie martwimy się o nią tak jak chociażby o serce. Ten największy gruczoł ludzkiego organizmu coraz częściej cierpi z powodu naszej tak zwanej zachodniej diety - tłustej, nafaszerowanej cukrem i cholesterolem. Efekt? Coraz więcej ludzi ma uszkodzenia wątroby, które mogą w przyszłości prowadzić do marskości oraz raka tego narządu. Co jeszcze bardziej niepokojące, w tej grupie przybywa osób młodych. W Stanach szacuje się, że nawet 35 proc. dorosłych może mieć niealkoholowe stłuszczenie wątroby (to zmiany przypominające te u nadużywających alkoholu). Zdarzają się już także przypadki dzieci z tą przypadłością. Na szczęście możemy temu zapobiec. Nie dalej niż miesiąc temu profesor Donald Jump w pracy na łamach naukowego pisma PLOS ONE dowiódł, że ograniczenie tłuszczu i cholesterolu w diecie to zbyt mało, by zregenerować wątrobę. Najlepsze efekty daje za to... ograniczenie cukru!

To pierwszy, może najważniejszy, krok w walce ze stłuszczeniem wątroby i innymi schorzeniami tego narządu, ale też krok zapobiegający tym chorobom. Przejście na lekkostrawną dietę, nawet schudnięcie nie przyniosą tak dobrych efektów, jak samo ograniczenie cukru – wykazał prof. Jump w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanowym w Oregonie (USA). Szczególnie mowa o cukrze dodanym do jedzenia przez producentów (spore jego ilości mają napoje, jogurty, gazowane energetyki, ciastka, słodycze), zwłaszcza w postaci syropu fruktozowego. Warto zwracać na to uwagę na etykietach i omijać szerokim łukiem. Przynajmniej o tym kluczowym składniku coraz głośniej ostatnio alarmują naukowcy. Dlatego słodkie, to najlepiej sobie zostawić wspomnienia o cukrze. Nie tylko wątroba nam za to podziękuje!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Wątroba to główne laboratorium chemiczne w naszym organizmie – przetwarza,...
Wątroba to główne laboratorium chemiczne w naszym organizmie – przetwarza, magazynuje, neutralizuje. Należy jej się szacunek! Oto 7 rzeczy, które możesz zrobić dla swojej wątroby, by działa jak trzeba.

Ciężkostrawna dziesiątka

Grochówka, schabowy i czekolada – żeby się z nimi uporać, nasz przewód pokarmowy potrzebuje czasu i energii....
Grochówka, schabowy i czekolada – żeby się z nimi uporać, nasz przewód pokarmowy potrzebuje czasu i energii. Jak z nich nie rezygnować, a jednocześnie nie obciążać żołądka i spółki? Oto nasze sprawdzone sposoby.

Uwaga, wątroba woła o pomoc!

Wątroba ma zdolność do samoregeneracji, ale nieodpowiednia dieta i tryb życia mogą tę umiejętność zaburzyć....
Wątroba ma zdolność do samoregeneracji, ale nieodpowiednia dieta i tryb życia mogą tę umiejętność zaburzyć. Dlatego warto obserwować swój organizm. Jakie sygnały świadczą o tym, że wątroba przestaje działać jak należy?

Cukier jak narkotyk

Cukier to narkotyk. Wcale nie przesadzam. Po odstawieniu cukru pojawia się efekt abstynencyjny. Jest...
Cukier to narkotyk. Wcale nie przesadzam. Po odstawieniu cukru pojawia się efekt abstynencyjny. Jest też cukrowy głód i nawroty cukrowego nałogu. Są cukrowe ciągi. Na szczęście jednak jest to nałóg, który da się rzucić.