Przejdź do treści

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Jak wzmocnić odporność?/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z tuatuażami i kolczykami
Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł
Ania Starmach / Purella
Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać
Owsianka w insulinooporności / istock
7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności
Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak
Olej z czarnuszki i ziarno z czarnuszki na łyżeczce
Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka

Jesienny czas niektórym daje się nieźle we znaki. Katar, kaszel, gorączka zawitały do wielu domów. By nie dać się przeziębieniu warto wzmacniać odporność. Jak to zrobić? Najlepiej wykorzystać cenione od lat składniki. Jednak czy one na prawdę działają?

Kurkuma, imbir, cynamon czy bardziej czosnek? Co wybrać, kiedy chcesz poprawić swoją odporność? Moja koleżanka podała mi kiedyś przepis na cudownie ozdrawiający napój antyprzeziębieniowo-rozgrzewający. Była tam kurkuma, cynamon, imbir, cytryna, miód i szczypta chilli. Moja babcia, gdy byłam mała i zaczynałam kichać, kazała mi pić mleko z masłem, czosnkiem i miodem. Czy te magiczne receptury naprawdę działają?

Odporność. Czym ona jest?

Odporność to umiejętność organizmu pozwalająca radzić sobie z niekorzystnymi obcymi czynnikami, np. bakteriami, wirusami czy grzybami chcącymi przedostać się podstępem do jego wnętrza. Gdy intruzy przebiją się przez pierwszą linię obrony (np. skórę czy błony śluzowe) i dostaną do organizmu, wtedy wkracza do działania układ immunologiczny, produkując przeciwciała – żołnierzy chroniących przed chorobą. Czy wiecie, że ok. 75 proc. komórek układu odpornościowego gotowych do walki z wrogami znajduje się w przewodzie pokarmowym? Właśnie dlatego dietą można i trzeba odporność wzmacniać!

Super trio – kurkuma, imbir, cynamon

Dlaczego kurkuma czy cynamon mogą pomóc w walce z chorobą? Cynamon wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dodatkowo jest źródłem polifenoli, czyli związków o działaniu przeciwutleniającym, które mogą wspomóc pracę układu odpornościowego. I jeszcze dodatkowa ciekawostka. Badania wskazują, że cynamon, a dokładniej aldehyd cynamonowy, który pozyskuje się z kory drzewa cynamonowego, świetnie się sprawdzi w regulowaniu poziomu cukru we krwi (osoby z insulinoopornością mogą czerpać z tej przyprawy wiele korzyści). Kurkuma, zwana szafranem indyjskim, wykazuje silne działanie przeciwutleniające, łagodząc stany zapalne. Kurkuma podnosi także poziom białka o działaniu bakteriobójczym – katelicydyny. Kurkumę znajdziecie w przyprawie curry. Świetnie się sprawdza także jako główny składnik „złotego mleka”, które najlepiej smakuje w mroźne zimowe wieczory. Trzeba pamiętać, że kurkumina jest trudno przyswajalna. Jej wchłanianie wielokrotnie podnosi piperyna zawarta w pieprzu. Dlatego te przyprawy muszą być stosowane w duecie. W chłodne dni warto wykorzystać rozgrzewające działanie imbiru. Gingerole zawarte w kłączach imbiru mają działanie przeciwzapalne i niektóre badania wskazują, że mają one lepsze działanie od kwasu acetylosalicylowego. Imbir smakuje świetnie jako dodatek to herbaty, ale sprawdzi się także jako składnik koktajli. Moja ulubiona kompozycja: pomarańcza + banan + mleko roślinne + imbir + cynamon. Zupa dyniowa z imbirem też skradnie wasze serca.

Czosnek. Nie tylko wampiry się go boją!

Czosnek to prawdziwy superfood. Ma on niezwykle szerokie spektrum działania: przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a dodatkowo przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, regulujące ciśnienie krwi, immunomodulujące. Można by tak wymieniać bez końca. Nasze babcie i dziadkowie wiedzieli, co robią, każąc nam w dzieciństwie zajadać się właśnie czosnkiem. Moja babcia oprócz mleka z czosnkiem i masłem robiła mi kanapki na wzmocnienie – z masłem, czosnkiem i miodem. I tak kanapki z czosnkiem popijałam mlekiem, tak dla odmiany, z… czosnkiem! Czosnek zawdzięcza swój charakterystyczny zapach związkom siarki. Dopiero po zmiażdżeniu ząbku czosnku praktycznie bezzapachowa allina zamienia się w allicynę – związek o intensywnym zapachu, ale przede wszystkim działaniu porównywanym do antybiotyków. Dlatego pamiętajcie: czosnek miażdżymy, rozdrabniamy, żujemy. Czosnek można przemycić naprawdę wszędzie – do sałatek, zapiekanek, zup czy kaszy z warzywami.

Miód. Nie do się go przecenić! 

Zastanawialiście się, co wchodzi w skład miodu? Woda, cukier (monocukry, dwucukry, wielocukry), kwasy organiczne (np. bursztynowy, cytrynowy), enzymy, białka i aminokwasy, witaminy (np. C i B), niewielka ilość soli mineralnych (potas, wapń, magnez). W miodzie znajdziemy także kwasy fenolowe, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Całe bogactwo składników. Warto pamiętać, że nie można miodu dodawać do gorącego naparu (maks. 40 st. C), ponieważ wtedy ulegają inaktywacji cenne dla naszego zdrowia składniki (tj. enzymy). Dlatego dużym błędem jest dodawanie miodu do herbaty dopiero co zalanej wrzątkiem. Czy wiecie, że w miodzie występuje woda utleniona?! Dokładnie tak, między innymi to właśnie nadtlenek wodoru powoduje, że miód wykazuje działanie bakteriobójcze (miód po rozpuszczeniu w wodzie będzie miał silniejsze właściwości bakteriobójcze niż ten nierozpuszczony). Warto pamiętać, że właściwości miodu zależą od miejsca pochodzenia i od surowca, z którego powstał.

Większość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy wzmacniających organizm znajdziecie w owocach i warzywach, a dieta bogata w te produkty na pewno chociaż częściowo uchroni was przed częstymi przeziębieniami. Nie można zapominać o suplementacji witaminy D. Jedzcie tłuste ryby lub orzechy czy siemię lniane – produkty te są źródłem kwasów omega-3 także wspomagających organizm w zdrowiu i chorobie. Pokochajcie kiszonki za bogactwo witaminy C i źródło bakterii probiotycznych. Po prostu zdrowo się odżywiajcie na co dzień, a nie tylko od święta. Zdrowia!

 

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Złote mleko

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Dziewczynka w kurtce i czapce

Odporność dzieci. Jak dobrze hartować dziecko? Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice?

przeziębienie

8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia. Wyeliminuj, by nie chorować dłużej

czosnek

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

Okłady ze smalcu gęsiego - sposób Anny Lewandowskiej na przeziębienie

Anna Lewandowska poleca na przeziębienie okłady ze smalcu gęsiego. Pediatra komentuje ten sposób leczenia

przeziębiona kobieta

Objawy przeziębienia ‒ czym różnią od objawów grypy? Jak reagować na pierwsze objawy?

Laktacja a przeziębienie - czy można karmić piersią w trakcie przeziębienia?

Karmienie piersią a przeziębienie. Farmaceutka wyjaśnia wątpliwości

masło czosnkowe

Przebojowe masło czosnkowe. Robi się je bardzo łatwo, a jak smakuje!

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

figi

Nalewki – dobre przez cały rok! Idealne na ból gardła i trawienie!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Autorka książki "Nawracające infekcje"

„Układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm. Nie «naprawimy» go jednym suplementem stosowanym przez kilka dni”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli – domowy sposób na infekcje. Łagodzi ból gardła i kaszel

Aloes

Zadbaj o odporność. Poznaj 6 składników, które mogą uratować cię przez infekcją

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

imbir

7 zdrowotnych właściwości imbiru

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

zima

Dygoczemy z zimna, bo wychłodzony organizm próbuje się ratować. Jak mu pomóc?

kobieta na dworze zimą

Jak zadbać o siebie zimą? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?