Przejdź do treści

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Nietoleracja laktozy / pexels Ann Nekr
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Po zjedzeniu posiłku z nabiałem boli cię brzuch, masz wzdęcia i uczucie pełności? To może być nietolerancja laktozy. Jak ją zdiagnozować? O problemie pisze Aleksandra Zaczkiewicz, dietetyczka z poradni dietetycznej „Razem po zdrowie”. 

Nietolerancja laktozy – co warto o niej wiedzieć?

„Laktoza to cukier mleczny, który w organizmie rozkładany jest za pomocą enzymu zwanego laktazą. Niedobór tego enzymu odpowiedzialny jest za nietolerancję laktozy” – wyjaśnia w swoim poście na Instagramie dietetyczna Aleksandra Zaczkiewicz.

I dodaje, że nietolerancja laktozy to nie alergia na białka mleka krowiego. Najczęstszymi objawami nietolerancji laktozy, co odróżnią ją jednocześnie od alergii na białka mleka krowiego, są: ból brzucha, przelewanie w jelitach, wzdęcia, uczucie pełności, mdłości, biegunka.

„Występowanie objawów nietolerancji laktozy zależy od ilości zjedzonych w ciągu dnia produktów zawierających laktozę. Badaniem potwierdzającym nietolerancję laktozy jest wodorowy test oddechowy lub badania genetyczne” – tłumaczy ekspertka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
Odporność
Iskial MAX + CZOSNEK, Suplement diety wspierający odporność i układ oddechowy, 120 kapsułek
42,90 zł
Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
krowa mleczna

Nietolerancja laktozy w głównej mierze jest przypadłością nabytą, czyli pojawia się wraz z biegiem lat, bez względu na to, czy jadłeś nabiał wcześniej, czy nie.

„Nabiał kozi i owczy nie jest zamiennikiem mleka krowiego, pomimo, że zawierają mniej laktozy, ale ilość nadal jest wystarczająca, aby wywołać objawy nietolerancji” – wyjaśnia dietetyczka.

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowanym dietetykiem i właścicielką „Razem Po Zdrowie” – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Ból głowy i katar – przeziębienie, przemęczenie, niska odporność? A może nietolerancja histaminy?

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Produkty, które mogą wywołać alergie pokarmowe u dorosłych

Alergia pokarmowa – przyczyny, objawy, badania i leczenie

kobieta z alergią

Alergia krzyżowa – tabela alergenów krzyżowych i praktyczne informacje

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

Anna Lewandowska / Instagram

Nietolerancje pokarmowe. „To temat, który budzi spore zainteresowanie…” – pisze Anna Lewandowska na Instagramie. Co warto wiedzieć?

Alergia pokarmowa

Badania na nietolerancje pokarmowe – jak przebiegają, gdzie je przeprowadzić, cena

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Jedzenie / unsplash.com

Czy atopowe zapalenie skóry zawsze łączy się z alergią pokarmową? Dermatolożka odpowiada

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy – czym jest i jakie są jej objawy?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezlaktozowa – zasady, efekty, wskazania, przeciwwskazania

Naukowcy z Poznania opatentowali metodę wykrywania genetycznej predyspozycji do agresywnego raka piersi

Pulsujący ból głowy – jakie są przyczyny i co przyniesie ulgę?

Farmaceutka w aptece. W ręku trzyma receptę

Popularne mity o recepcie farmaceutycznej. Rozprawiają się z nimi Laura Krumpholz oraz Patrycja Pieszczek-Bober

Kobieta

Zatwierdzono pierwszy lek na cukrzycę typu 1. To może być przełom w leczeniu

Lekarka na sali operacyjnej

Niezwykła operacja mózgu na przytomnej pacjentce. Na sali potrzebny był tłumacz

8,5 miliona mieszkańców Polski żyje w ciągłym bólu. "Prawo do ulgi w bólu jest zaliczane do podstawowych praw człowieka" / gettyimages

8,5 miliona mieszkańców Polski żyje w ciągłym bólu. „Prawo do ulgi jest zaliczane do podstawowych praw człowieka”

×