Przejdź do treści

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika
Jakie korzyści płyną z kiszonek?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joanna Brejecka-Pamungkas / arch. prywatne
Pasożyty w naszym organizmie. Jak się ich pozbyć? Wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka i dietetyczka holistyczna
Zespół Klinefeltera: choroba kobiecych mężczyzn
Zespół Klinefeltera. Jak wyglądają objawy? Jaka jest przyczyna zaburzeń?
kobieta dotykająca twarzy
Skóra sucha czy odwodniona? Jak to rozpoznać? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny
Miska z aronią
Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie
Angelina Jolie / gettyimages.com
Angelina Jolie: mam zarówno widoczne, jak i niewidoczne blizny. Z tymi niewidocznymi trudniej walczyć

Kiszonki korzystnie wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Coraz więcej mówi się także o ich wpływie na odporność organizmu. Bo prawidłowe działanie mikroflory bakteryjnej to zdrowy układ immunologiczny. Jakie jeszcze otrzymujemy korzyści z jedzenia kiszonek? Tłumaczą dietetycy z „Czytamy etykiety”.

Kiszona kapusta, ogórki, buraki, papryka, pomidory a nawet kiszone cytryny. Kisić można prawie wszystko! Kiszenie to bardzo popularny i jeden z najstarszych sposobów na konserwowanie żywności. Jednak oprócz dłuższego cieszenia się sezonowymi warzywami zyskujemy w słoiku samo zdrowie. Dlaczego warto jeść kiszonki? O najważniejszych powodach napisali na swoim profilu na Instagramie dietetycy z serwisu „Czytamy etykiety”.

Kiszona kapusta

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje 192 tys. osób.

Kiszonki – jakie niosą korzyści dla organizmu?

Jak to się dzieje, że kiszonki są takie zdrowe? W trakcie kiszenia dochodzi do przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy. Dzięki obniżonej zawartości cukru dostajemy produkt małokaloryczny. Kwas mlekowy pobudza proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii, korzystnie wpływając na pracę jelit poprzez regulację flory bakteryjnej. Oprócz tego kiszonki wzmacniają nasz system odpornościowy i chronią przed chorobami.

Jakie jeszcze otrzymamy korzyści jedząc kiszonki? Eksperci z „Czytamy etykiety” wymieniają:

– Nośnik mikroflory probiotycznej, która między innymi stymuluje układ odpornościowy,

– źródło witamin (zwłaszcza C) i składników mineralnych,

– źródło błonnika,

– niskokaloryczne i lekkostrawne,

– wspomagają trawienie,

– wzmacniają odporność,

– opóźniają procesy starzenia się organizmu,

– warto pić również sok z kiszonek,

– warto po nie sięgać po skończonej antybiotykoterapii.

Pamiętajcie też, aby kupując w sklepie kiszone produkty, uważnie czytać etykiety. Producenci kiszonek często wybielają je, konserwują skrobianem sodu, dodają chemicznych przyspieszaczy.  Najlepiej zatem, jeśli zrobicie je same w domu.

Moje pierwsze kimchi

Kiszone pomidory – jeden z pomysłów na kiszonki

Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…

Kiszone pomidory – co potrzebujesz?

– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój

Cały przepis na kiszone pomidory znajdziesz tutaj: Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

 

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Apteka / istockphoto.com

GIF wycofuje dwie serie popularnego probiotyku. Przyczyną wada jakościowa

Kiszona kapusta / istockphoto.com

Probiotyk a prebiotyk. Czym się od siebie różnią?

Domowe sposoby na siniaki

Siniaki na nogach? Oto kilka domowych sposobów, aby je zmniejszyć

Toczeń: podstępna choroba. Co warto o niej wiedzieć?

kobieta z bólem brzucha

IBS – gdy jelito jest zbyt wrażliwe. Wszystko co powinnaś wiedzieć!

pelargonia afrykańska

Pelargonia na… przeziębienie

Kobieta na mieście / unsplash.com

Katar, gorączka, bolące gardło. Na co to komu? Jak się przed tym wszystkim chronić?

kobieta na jesiennym spacerze z psem

Przeziębiona? Nie siedź w domu, wyjdź na spacer

Kapusta kiszona / istockphoto.com

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Czy wiesz, czym są? Dietetyczka kliniczka dobrze to wyjaśniła

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta owinięta kocem

Często łapiesz infekcje? Dowiedz się, w czym może tkwić problem

Kiszona kapusta

Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa

6 prostych sposobów na pogorszenie odporności dziecka

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

dziewczyna w sportowym stroju

Kiedy sport osłabia odporność?

Ukryte stany zapalne ‒ działaj już teraz!

Jak zimno wpływa na organizm? Poznaj pozytywne strony zimna

Czy herbata z miodem wyleczy przeziębienie? Fakty i mity o odporności

Sposoby na rozgrzanie / istockphoto.com

4 mity na temat ciepła

Kobieta podskakuje, idąc chodnikiem. Ubrana jest w jeansy, żakiet, płaszcz, trampki, czapkę i okulary przeciwsłoneczne. Wymachuje torebką. Uśmiecha się

Jesienna infekcja – jak jej uniknąć? Podpowiada dietetyczka

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Woda z cytryną na dzień dobry

Najpopularniejsze

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

„Życie człowieka, którym się zajmuję, nie może zależeć od tego czy mi smutno, czy jestem zły, czy się boję” – mówi Mateusz Sieradzan, znany na FB jako Pan Pielęgniarka

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?