Przejdź do treści

Syrop z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie sama naturalne antybiotyki

syrop z aronii
Syrop z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie sama naturalne antybiotyki/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

W trakcie przeziębienia łykamy tabletki i kupne syropy a naturalne antybiotyki rosną często obok naszego domu. Czarny bez, aronia i pigwa – wykorzystaj je! Te prawdziwe bomby witamin pomogą zwalczyć gorączkę, kaszel i ból gardła. Pożegnaj przeziębienie i ciesz się złotą jesienią bez osłabienia.

Syrop z czarnego bzu

Krzewy bzu czarnego (łac. Sambuca nigra) rosną głównie dziko i można spotkać je nawet w środku miasta. Na przełomie wiosny i lata kwitną białokremowym, drobnym kwieciem, silnie pachnącym i zebranym w charakterystyczne baldachy. Jesienią natomiast możemy cieszyć się owocowymi gronami, które już od lata dojrzewają i nabierają koloru. Warto sięgnąć po nie w szczególności w sezonie przeziębieniowym, ponieważ wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Bogate także w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe, olejki, związki śluzowe i sole mineralne będą skuteczną ochroną przed wirusami. Czarny bez bowiem w postaci syropu obniża podwyższoną temperaturę ciała, wzmacnia układ oddechowy, a poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów.

Warto jednak wiedzieć, że czarny bez zawiera duże ilości prunazyny i sambunigryny, które wykazują działanie drażniące na układ pokarmowy. Nie należy więc spożywać kwiatów i owoców czarnego bzu na surowo, ponieważ prowadzi to do osłabienia i wymiotów, a w skrajnych przypadkach do zgonu. Zbieramy więc tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, które mają czarnofioletowy, głęboki kolor. Zielone i niedojrzałe owoce odrzucamy. Choć dojrzałe owoce również zawierają toksyczne związki, po obróbce termicznej zanikają.

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (waga po oddzieleniu od łodyżek)
  • 500 g cukru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Umyte i obrane z gałązek jagody bzu (tylko bardzo dojrzałe, czarne owoce) umieść w garnku. Dodaj wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 min, aż owoce bzu porządnie popękają i puszczą sok. Zdejmij z płomienia i przelej zawartość do drugiego garnka przez bardzo gęste sito (ewentualnie przez kilka warstw dużego kawałka gazy). Pozostaw do samoistnego ocieknięcia a owoce przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i zagotuj całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Gorący syrop nalej do wyparzonych słoików lub butelek i zakręć. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzuj sok 15 min.

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Syrop z pigwy

Zamiast przyjmować witaminę C w tabletkach, warto przygotować sobie własny wyrób z pigwy. Ten mały owoc jest prawdziwą bombą witamin, więc idealnie sprawdzi się przy wzmacnianiu odporności, wspierając układ immunologiczny i łagodząc efekty infekcji. W 100 g owoców znajduje się aż 15 mg witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. W skład pigwy wchodzą także cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny, witamina B, wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez. Owoc ten, jako jeden z nielicznych jest w niewielkim stopniu także podatny na zanieczyszczenia środowiska. Warto więc wzbogacić swoje przetwory na zimę o syrop z pigwy, który idealnie sprawdzi się przy leczeniu suchego kaszlu.

Jak zrobić syrop z pigwy?

Zrobienie syropu z pigwy nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w owoce, cukier i duży słoik. Umyte i pozbawione pestek i nasion owoce kroimy w kostkę. Jeśli otrzymaliśmy szklankę owoców, potrzebujemy szklankę cukru (stosunek cukru do owoców powinien być 1:1). Następnie wkładamy owoce warstwami do słoika, podsypując cukrem, aż wypełnimy cały słoik. Całość odstawiamy na dwa dni, co jakiś czas poruszając słoikiem, by wymieszać cukier. Po tym czasie przelewamy syrop do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.

Syrop z aronii

Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Tak, ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Warto ją docenić, ponieważ pomimo cierpkiego smaku ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko wzmocni odporność i rozprawi się z przeziębieniem. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom działa odmładzająco, przeciwdziała chorobom wieku starczego oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia. Ponadto aronia jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt.

Z powodzeniem więc możemy spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach.

Przepis na syrop z aronii

Składniki:

  • 4 kg aronii
  • 2 kg cukru
  • sok z 4 cytryn
  • 1/2 l wody

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną aronię mrozimy przez co najmniej dobę. Choć mrożenie nie jest konieczne, złagodzi to jej smak, przez co nie będzie cierpka. Następnie przemrożone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy około 20 minut i odstawiamy pod przykryciem na około 3 godz. Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy cukier i sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 – 15 min.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina?

Nietolerancja histaminy – jakie są objawy i czym jest histamina?

Dłoń z kroplami do nosa

Popularne krople do nosa wycofane z obrotu. Sprawdź, czy masz je w domu

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Cebula

Syrop z cebuli – naturalny lek na kaszel i przeziębienie. I bardzo łatwo go przygotować

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Jedzenie dobre dla mózgu

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru