Przejdź do treści

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek
Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Podczas gdy o witaminie D mówi się bardzo dużo, o witaminie E, która wcale nie jest mniej ważna, często się zapomina. Emilia Cesarek, dietetyczka kliniczna i autorka profilu na Instagramie @keepfitinstyle, wyjaśnia, jaki jest jej wpływ na płodność oraz podaje 10 najlepszych źródeł tej witaminy.

Witamina E a płodność

Starasz się o dziecko i zastanawiasz się, jaka dieta będzie najlepsza w tym okresie? A może masz problemy z bólami menstruacyjnymi i PMS? Nie zapomnij, żeby włączyć do niej produkty bogate w witaminę E. Emila Cesarek wyjaśnia, dlaczego to takie ważne.

„Jej brak wpływa na cykl menstruacyjny oraz płodność obu płci! Jest jedną z najbardziej przebadanych witamin w kontekście płodności. Już w 1922 roku dowiedziono, że zwierzęta, z których diety wykluczono witaminę E, były niepłodne. Kiedy gryzoniom podano bogaty w witaminę E olej z kiełków pszenicy, ich zdolności reprodukcyjne powróciły” – pisze na swoim profilu na Instagramie Cesarek.

Jak dodaje ekspertka, współczesne badania pokazują, że witamina E ma silne działanie antyoksydacyjne i opóźnia procesy starzenia komórek, w tym również komórek jajowych. Dietetyczka wyjaśnia, że poprzez wpływ na gospodarkę hormonalną kobiety oraz wsparcie estrogenów i progesteronu witamina ta zmniejsza również bóle menstruacyjne i łagodzi objawy PMS. Co więcej, wpływa na jakość skóry.

10 najlepszych źródeł witaminy E

Jak podaje Emilia Cesarek, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E dla osoby dorosłej na dobę to średnio 15 mg dla kobiet i 20 mg dla mężczyzn. Warto jednak pamiętać, że zapotrzebowanie u kobiet karmiących wzrasta także do 20 mg.

Gdzie znajdziesz witaminę E? Jak wyjaśnia ekspertka, 10 jej najlepszych źródeł to:

  1. olej z zarodków pszenicy – (1 łyżka to 100 proc. zapotrzebowania dziennego!)
  2. ziarna słonecznika
  3. migdały, orzechy laskowe, pekany
  4. cykoria, sałata radicchio, liście szpinaku
  5. przecier pomidorowy
  6. jagody
  7. czerwona papryka
  8. szparagi
  9. brokuły
  10. kiwi

Pamiętaj: najlepiej, żeby dieta była jak najbardziej różnorodna. Idealnie byłoby więc, gdybyś nie poprzestała na jednym źródle witaminy E, tylko wprowadzała do diety różne produkty z tą witaminą. Powodzenia i… na zdrowie!

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Emilia Cesarek, czyli „Keep fit in style”

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Profil na Instagramie @keepfitinstyle_dietetyk obserwuje ponad 56 tys. osób. Oba profile w mediach społecznościowych dietetyczki (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?