Przejdź do treści

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Lato to zawsze wyczekiwana pora roku. Od dzieciństwa kojarzone z przyjemnościami – laba od szkoły, wyjazdy, ciepłe, słoneczne dni oraz pyszne sezonowe owoce i warzywa. Właśnie o tych ostatnich będzie ten artykuł. Chcesz schudnąć? Sprawdź, które smakołyki wybrać. 

Letnia skarbnica witamin

Letnie owoce, skąpane w słońcu, kryją w sobie potęgę witamin i ważnych składników odżywczych, które pomogą ci cieszyć się ładną cerą, nawodnioną skórą, a także zlikwidują boczki. Owoce są niskokaloryczne, ponadto doskonale nawadniają, co pozytywnie wpływa na jędrność skóry, a także przynosi pożądane latem orzeźwienie.

marchewka

Po które sezonowe owoce sięgać?

  • Maliny

Są bogate w błonnik, który pęcznieje w żołądku, czujesz się syta i masz mniejszą ochotę na przekąski między posiłkami. Błonnik działa dobrze na jelita, poprawia przemianę materii, reguluje liczbę wypróżnień. To też może przyczyniać się do spadku wagi. 100 g malin, zawiera 6 g błonnika, co stanowi 1/4 zalecanego dziennego spożycia tego składnika. Maliny zawierają też magnez, żelazo i wapń, witaminę C, witaminę A. Można je zjeść bezpośrednio z krzaczka czy kupione (wcześniej je umyj) lub przygotować z nich pyszny deser, np. mus malinowy.

  • Jagody

Jagody są bogate w przeciwutleniacze, witaminy B i C oraz błonnik pokarmowy. Znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Sok z jagód doskonale zatrzymuje biegunki. Jagody oczyszczają organizm z toksyn i mają działanie przeciwnowotworowe. Wspomagają też walkę z cholesterolem. Błonnik pokarmowy zawarty w 100 g jagód odpowiada 1/10 zalecanej dziennej dawki.

  • Brzoskwinie

Są słodkie i zaspokoją twoją ochotę na słodycze. Zawierają beta-karoten, który nadaje im złoty odcień, w naszym organizmie jest przekształcany w witaminę A, która dobrze wpływa na wzrok. Brzoskwinie są także bogate w witaminę C (1/15 dziennej dawki w 100 g owocu) czy potas. Pomagają w zaparciach i polepszają pracę nerek. Są soczyste, przez co doskonale nawadniają. Brzoskwinie warto jeść przez cały rok – latem świeże, zimą jako owoce z puszki albo suszone.

  • Ananas

Bogaty jest w witaminę C i potas. Zawiera w swoim soku cukry, które mogą zastąpić ci ciastko czy batonika. Łodyga ananasa jest cenny źródłem bromelainy, czyli związku odpowiedzialnego za łagodzenie stanów zapalnych. W sezonie jedz go w formie surowej, zimą możesz korzystać z owoców w puszce. Wspaniale smakuje w sałatkach, przepisy bez problemu znajdziesz w sieci.

  • Arbuz

Składa się głównie z wody (92 proc.), w związku z czym doskonale nawilża i nawadnia. Ma mało kalorii oraz wiele przeciwutleniaczy, takich jak likopen, witamina C. Wspaniały na letnie upały. Mimo dużej zawartości wody jest niezwykle sycący.

A warzywa?

  • Ogórek

Ogórek składa się w 95 proc. z wody, przez co doskonale nawilża i gasi pragnienie. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Doskonały do jedzenia na surowo, jako dodatek do sałatek czy surówek. Ma właściwości tonizujące i wybielające, sprawdzi się więc także w pielęgnacji. Z ogórka naprawdę łatwo zrobisz tonik, możesz też po prostu obierkami przemywać twarz, przez co będzie nawilżona i odżywiona.

  • Papryka

Jest niskokaloryczna i pełna składników odżywczych. Zawiera błonnik pokarmowy, białko, beta-karoten i mało cukru. Papryka jest doskonała z grilla, do sałatek, a faszerowana sprawdzi się na każdym przyjęciu. Działa korzystnie na układ krwionośny, a zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które wpływają na proces starzenia się organizmu.

  • Cukinia

Jest bardzo wszechstronnym warzywem. Doskonale smakuje upieczona na grillu, jak i na słodko (możesz przygotować np. chleb z cukinii). Naturalna ma łagodny smak, ale można go urozmaicić różnymi przyprawami. Jedna szklanka (150 g) pokrojonej cukinii zawiera około 17 kalorii i 3 g węglowodanów. Cukinia jest bogata w potas, żelazo, magnez, witaminy A, C i wapń. Odkwasza organizm i doskonale wpływa na proces trawienia.

  • Pomidory

Najlepsze latem, najbardziej soczyste i najpiękniej pachnące. Jeden średniej wielkości pomidor to zaledwie 32 kalorie i 2 g błonnika. Są bogatym źródłem potasu i witaminy C. Zawierają likopen, czyli związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów zapobiega zawałom serca, poprawia trawienie, chroni przed szkodliwym działaniem słońca. Pektyny zawarte w pomidorach wpływają na obniżenie cholesterolu. Mają również działanie moczopędne, pomagają zmniejszyć nadmiar wody w organizmie i obniżają ciśnienie.

  • Groszek

Ze względu na dużą zawartość białka i żelaza jest dobrym zamiennikiem mięsa, które w większości zawiera sporo tłuszczów i dużą liczbę kalorii. Groszek zawiera też sporą ilość błonnika. Można podawać gotowany do obiadu, a także w postaci pysznej zupy krem. Jest warzywem bardzo sycącym, co ogranicza sięganie po niezdrowe przekąski.

Ważne zasady

Oprócz letnich owoców i warzyw pomocne w zgubieniu zbędnych kilogramów będą poniższe wskazówki:

  • Nawodnienie

W upalne dni pamiętaj o częstym piciu wody. Nasze ciało składa się w 70 proc. z wody, więc odwodnienie może wpłynąć niekorzystnie na działanie wielu organów. Odwodnienie organizmu daje podobne oznaki do głodu i może być z nim mylone. Codziennie należy wypić minimum 2 litry wody. Jeśli nie przepadasz za wodą niegazowaną, możesz do butelki wrzucić liście mięty, bazylii czy kawałek ananasa. Picie wody szczególnie ważne jest w upalne dni.

  • Nie przejadaj się

Kontroluj wielkość porcji, jakie zjadasz. Dobrze jest jeść powoli, dobrze przegryzając jedzenie. Pokarm dopiero po jakimś czasie daje uczucie nasycenia.

  • Wszystko jedz z umiarem

Trzymałaś dietę do wakacji, walcząc z każdą zachcianką? Na wyjeździe wakacyjnym możesz trochę odpuścić. Wakacje są od przyjemności, więc nie stresuj się trzymaniem diety. Pozwól sobie na lody czy gofra z bitą śmietaną. Ważne, żebyś zachowała w tym umiar i nie zaprzepaściła całkowicie kilkumiesięcznego wysiłku. Wiadomo, że wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba do tego podchodzić z głową i rozsądkiem.

 

Źródło: blog.myfitnesspal

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: