Przejdź do treści

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amerykanka robi wyjątkowe pamiątki dla rodziców, którzy stracili dziecko. „Muszą wiedzieć, że ich dzieci nie zostaną zapomniane”
Szyje wyjątkowe pamiątki dla rodziców, którzy stracili dzieci. „Muszą wiedzieć, że ich maluchy nie zostaną zapomniane”
Rany i rozcięcia – rodzaje i pierwsza pomoc
Nie ma dowodów na to, że szczepionki Moderny i Pfizera są niebezpieczne dla kobiet w ciąży – tak mówią wyniki nowego badania
Szczepionki mRNA na COVID-19 bezpieczne dla kobiet w ciąży? Opublikowano pierwsze tak duże badanie na ten temat
Ile osób w Polsce zmarło po szczepionce na COVID-19? U ilu wystąpiła zakrzepica? Znamy najnowsze dane
Dr Joanna Kuschill-Dziurda: W pandemii więcej osób decyduje się na zabiegi medycyny estetycznej. Założymy maseczkę i nikt nic nie zauważy

Czy kawa może mieć związek z epidemią cukrzycy typu 2 na świecie? Sprawdziliśmy, co na to badania.

Pierwsze badanie na ten temat, które ukazało się w 2002 roku, dotyczyło Holendrów. Udowodniono wówczas, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy o 21 procent. Kolejne dochodzenia potwierdzały ochronne właściwości napoju. Skąd ten efekt? Wiele wskazuje na to, że mechanizm działania kawy polega na zmniejszeniu wrażliwości na insulinę, poprawie metabolizmu cukru oraz redukowaniu stanów zapalnych. U pijących kawę zauważono m.in. mniejsze stężenie peptydu C (podwyższony może świadczyć o cukrzycy typu 2), więcej adiponektyny (hormon wpływa na wiele procesów metabolicznych, w tym przemianę glukozy oraz wrażliwość na insulinę), a także niższe stężenie białka CRP (jego wzrost sygnalizuje zakażenia i stany zapalne w organizmie).

To nie zasługa kofeiny

Ostatnia duża analiza 28 skrzętnie dobranych badań na ten temat wskazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy kawę bezkofeinową, czy kofeinową. Oba rodzaje równie skutecznie chronią przed cukrzycą typu 2. To nasuwa wniosek, że nie o kofeinę się rozchodzi (wszak wiele osób jej przypisuje pozytywny wpływ na organizm), a o inne składniki kawy. O które? I tu jest pole do popisu dla badaczy, bo napój ten ma ponad 900 (!) różnych składników, zatem dotarcie do tych najbardziej drogocennych nie jest łatwe i wciąż pozostaje nierozstrzygnięte. Choć są pewne podejrzenia.

Kawa zawiera sporo polifenoli – to broń przeciw chorobom zapalnym oraz nowotworom. Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny, lignany – silne przeciwutleniacze, potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów oraz magnez. Z tym że tego ostatniego pierwiastka jest w kawie na tyle niewiele, że raczej nie ma on w tym przypadku dużego znaczenia w ochronie przed cukrzycą. Poszukiwania trwają dalej.

słońce

Druga strona medalu

Jest i pewien szkopuł. Kawa może podwyższać cholesterol. Odpowiedź na pytanie, czy regularne picie kawy jest naprawdę zdrowe, jest wciąż dyskusyjna. Według Holendrów, jeśli już kawa, to najlepsza będzie ta parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny (związki podwyższające cholesterol) i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu. Tego nie osiągniemy, stosując filtry metalowe – dlatego np. kawa z praski francuskiej będzie zawierała więcej tych związków. Podobnie sypana, zalana wrzątkiem czy kawy gotowane. Cóż, pozostaje jeszcze herbata, i kto wie, czy to nie lepszy wybór. Ba! Również jej przypisuje się właściwości ochronne przed cukrzycą i nowotworami. Czy lojalnego kawosza to przekona? Może być trudno. Ale temat wart zastanowienia…

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Viola Davis: Byłam pewna, że jestem bezpieczna, bo odżywiałam się jak trzeba i dużo ćwiczyłam

chora na cukrzycę

Naukowcy stworzyli „sztuczną, inteligentną i w pełni zautomatyzowana trzustkę”. Świetna wiadomość dla cukrzyków

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Kobieta leży na łóżku

„W Polsce jest ok. 5 mln osób ze stanem przedcukrzycowym. Po 10 latach u prawie wszystkich będzie zdiagnozowana cukrzyca” – alarmuje diabetolożka Barbara Soróbka

Cukrzyca ciążowa – przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Twoja przyjaciółka właśnie przyznała się, że ma cukrzycę? Oto, co możesz zrobić

Michał Figurski / zdj. M. Ulatowski/ MWMEDIA WARSZAWA

Michał Figurski: „Dziś każdej osobie, która słyszy diagnozę, powiedziałbym dwa słowa: bój się”

Cukrzyca może zmienić naszą osobowość

Kiedy cukier szaleje, powodem może być... glukometr

Kiedy cukier szaleje, powodem może być… glukometr

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch

Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Kawa się skończyła, a potrzebujesz energetycznego kopa o poranku? Są inne sposoby!

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Kobieta pijąca kawę

Przedawkowanie kofeiny – skutki. Jak oczyścić organizm?

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Wiesz, że w kawie jest akrylamid? Powinnaś się martwić?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Boisz się demencji na starość? Jest rozwiązanie: pij kawę

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

kobieta w ciąży pije kawę

Czy można pić kawę w ciąży? Kawa a ciąża – ile kofeiny?

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Najpopularniejsze

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta i mężczyzna

Jak uprawiać seks analny, żeby nie bolało? Mamy kilka porad

Saturacja — czym jest i jaką zbadać?

Saturacja – czym jest i jak ją zbadać? Jaki jest prawidłowy poziom saturacji?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

ozdrowieńcy po COVID-19

Czy od ozdrowieńca możesz się zarazić koronawirusem? Wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm