Przejdź do treści

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół

Czy kawa może mieć związek z epidemią cukrzycy typu 2 na świecie? Sprawdziliśmy, co na to badania.

Pierwsze badanie na ten temat, które ukazało się w 2002 roku, dotyczyło Holendrów. Udowodniono wówczas, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy o 21 procent. Kolejne dochodzenia potwierdzały ochronne właściwości napoju. Skąd ten efekt? Wiele wskazuje na to, że mechanizm działania kawy polega na zmniejszeniu wrażliwości na insulinę, poprawie metabolizmu cukru oraz redukowaniu stanów zapalnych. U pijących kawę zauważono m.in. mniejsze stężenie peptydu C (podwyższony może świadczyć o cukrzycy typu 2), więcej adiponektyny (hormon wpływa na wiele procesów metabolicznych, w tym przemianę glukozy oraz wrażliwość na insulinę), a także niższe stężenie białka CRP (jego wzrost sygnalizuje zakażenia i stany zapalne w organizmie).

To nie zasługa kofeiny

Ostatnia duża analiza 28 skrzętnie dobranych badań na ten temat wskazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy kawę bezkofeinową, czy kofeinową. Oba rodzaje równie skutecznie chronią przed cukrzycą typu 2. To nasuwa wniosek, że nie o kofeinę się rozchodzi (wszak wiele osób jej przypisuje pozytywny wpływ na organizm), a o inne składniki kawy. O które? I tu jest pole do popisu dla badaczy, bo napój ten ma ponad 900 (!) różnych składników, zatem dotarcie do tych najbardziej drogocennych nie jest łatwe i wciąż pozostaje nierozstrzygnięte. Choć są pewne podejrzenia.

Kawa zawiera sporo polifenoli – to broń przeciw chorobom zapalnym oraz nowotworom. Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny, lignany – silne przeciwutleniacze, potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów oraz magnez. Z tym że tego ostatniego pierwiastka jest w kawie na tyle niewiele, że raczej nie ma on w tym przypadku dużego znaczenia w ochronie przed cukrzycą. Poszukiwania trwają dalej.

Druga strona medalu

Jest i pewien szkopuł. Kawa może podwyższać cholesterol. Więcej pisaliśmy o tym tutaj. Odpowiedź na pytanie, czy regularne picie kawy jest naprawdę zdrowe, jest wciąż dyskusyjna. Według Holendrów, jeśli już kawa, to najlepsza będzie ta parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny (związki podwyższające cholesterol) i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu. Tego nie osiągniemy, stosując filtry metalowe – dlatego np. kawa z praski francuskiej będzie zawierała więcej tych związków. Podobnie sypana, zalana wrzątkiem czy kawy gotowane. Cóż, pozostaje jeszcze herbata, i kto wie, czy to nie lepszy wybór. Ba! Również jej przypisuje się właściwości ochronne przed cukrzycą i nowotworami. Czy lojalnego kawosza to przekona? Może być trudno. Ale temat wart zastanowienia…

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 sygnałów, że trzeba zbadać cukier we krwi

5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi

Trzymasz insulinę w lodówce? Sprawdź, czy jej (i sobie) nie szkodzisz

Zielona tarta z awokado w wersji raw

9 produktów, które regulują poziom cukru

Czy to już choroba?

Odchudzanie cukrzyka bez błędów

6 chorób, których objawem jest zmęczenie

Cukrzyca i nerki – co je łączy?

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

6 chorób, które nie dają objawów

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać?

Skąd to ciągłe zmęczenie?

Cukrzyca. Sprawdź, czy grozi Ci cukrzyca