Przejdź do treści

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Po trądziku zostały ci blizny? Dermatolożka podpowiada, jak możesz je zniwelować
Aparat na zęby – zakładać najpierw górę czy dół? A może oba łuki na raz? Podpowiada ortodontka
Woda smakowa – zrób ją sama!
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi

Czy kawa może mieć związek z epidemią cukrzycy typu 2 na świecie? Sprawdziliśmy, co na to badania.

Pierwsze badanie na ten temat, które ukazało się w 2002 roku, dotyczyło Holendrów. Udowodniono wówczas, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy o 21 procent. Kolejne dochodzenia potwierdzały ochronne właściwości napoju. Skąd ten efekt? Wiele wskazuje na to, że mechanizm działania kawy polega na zmniejszeniu wrażliwości na insulinę, poprawie metabolizmu cukru oraz redukowaniu stanów zapalnych. U pijących kawę zauważono m.in. mniejsze stężenie peptydu C (podwyższony może świadczyć o cukrzycy typu 2), więcej adiponektyny (hormon wpływa na wiele procesów metabolicznych, w tym przemianę glukozy oraz wrażliwość na insulinę), a także niższe stężenie białka CRP (jego wzrost sygnalizuje zakażenia i stany zapalne w organizmie).

To nie zasługa kofeiny

Ostatnia duża analiza 28 skrzętnie dobranych badań na ten temat wskazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy kawę bezkofeinową, czy kofeinową. Oba rodzaje równie skutecznie chronią przed cukrzycą typu 2. To nasuwa wniosek, że nie o kofeinę się rozchodzi (wszak wiele osób jej przypisuje pozytywny wpływ na organizm), a o inne składniki kawy. O które? I tu jest pole do popisu dla badaczy, bo napój ten ma ponad 900 (!) różnych składników, zatem dotarcie do tych najbardziej drogocennych nie jest łatwe i wciąż pozostaje nierozstrzygnięte. Choć są pewne podejrzenia.

Kawa zawiera sporo polifenoli – to broń przeciw chorobom zapalnym oraz nowotworom. Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny, lignany – silne przeciwutleniacze, potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów oraz magnez. Z tym że tego ostatniego pierwiastka jest w kawie na tyle niewiele, że raczej nie ma on w tym przypadku dużego znaczenia w ochronie przed cukrzycą. Poszukiwania trwają dalej.

słońce

Druga strona medalu

Jest i pewien szkopuł. Kawa może podwyższać cholesterol. Odpowiedź na pytanie, czy regularne picie kawy jest naprawdę zdrowe, jest wciąż dyskusyjna. Według Holendrów, jeśli już kawa, to najlepsza będzie ta parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny (związki podwyższające cholesterol) i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu. Tego nie osiągniemy, stosując filtry metalowe – dlatego np. kawa z praski francuskiej będzie zawierała więcej tych związków. Podobnie sypana, zalana wrzątkiem czy kawy gotowane. Cóż, pozostaje jeszcze herbata, i kto wie, czy to nie lepszy wybór. Ba! Również jej przypisuje się właściwości ochronne przed cukrzycą i nowotworami. Czy lojalnego kawosza to przekona? Może być trudno. Ale temat wart zastanowienia…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Unsplash

Kawa i drzemka – genialny duet!

istockphoto.com

Co zamiast kawy? Naturalne (i zdrowe) zamienniki!

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

„Dziękuję Bogu, że tak się to skończyło, że nie mam kawałka stopy. Inaczej pewnie bym się nie ogarnęła” – mówi Michalina Wesołowska. Pięć lat temu powiedzieli jej, że będzie miała problemy z chodzeniem, dziś… tańczy twerk

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

gettyimages.com

Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności

5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

d3sign/gettyimages.com

Pijesz kawę w upalny dzień? Sprawdź, czy warto. Lekarka Miriam Staier obala mit z 1928 roku

Istockphoto.com

Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol

kobieta w ciąży pije kawę

„Poproszę kawę dla ciężarnej”, czyli kofeinowy dylemat kobiety w ciąży

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Twoja przyjaciółka właśnie przyznała się, że ma cukrzycę? Oto, co możesz zrobić

Za walkę z PMSem wzięli się giganci czyli o kobiecym okresie w nowym programie „Pogromcy medycznych mitów”. TVN wie, jak robić mądrą rozrywkę

insulinoopornosc warzywa

Koleżanka mówi ci, że ma insulinooporność. Jak możesz jej pomóc?

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

5 zaskakujących sposobów, by uniknąć cukrzycy

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Kobieta prowadzi auto. Obok siedzi mężczyzna, który śpi, opierając sie o ramię kobiety

Niewyspana nie siadaj za kierownicę! Brak snu działa jak alkohol

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka

Kobieta w ciąży podczas badania krzywej cukrowej.

Krzywa cukrowa i jej znaczenie podczas ciąży

Nie przesadź z małą czarną! Sprawdź, jakie są objawy przedawkowania kawy