Przejdź do treści

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

rożek i makaroniki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Cukrzyca to choroba, która, choć dotyka ponad 420 milionów ludzi na świecie, wciąż nie wywołuje w nas wystarczającej reakcji. Wiele osób bagatelizuje jej sygnały, a leczenie podejmuje wtedy, gdy choroba zdąży już narobić dużo szkód. Czasem to zwykła ignorancja, czasem wiara w nieprawdziwe stwierdzenia. Oto niektóre z nich. 14 listopada to Światowy Dzień Cukrzycy.

Jedzenie dużej ilości cukru powoduje cukrzycę

Nie do końca. Na rozwój cukrzycy wpływają również geny i styl życia. Otyłość, dieta bogata w słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy, i jest to naukowo potwierdzone. Ale nie tylko. Ostatnie badania sugerują, że do rozwoju choroby prowadzi także zamiłowanie do słonych potraw. Skandynawscy naukowcy z Karolinska Institutet dowiedli, że osoby, które zjadają 2,5 grama soli dziennie więcej mają 43% więcej szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Wiadomo też, że do rozwoju cukrzycy przybliża nas jedzenie niezdrowych tłuszczów trans.

Szczupłe osoby nie zachorują na cukrzycę

Na rozwój cukrzycy ma wpływ wiele czynników, m.in.: geny, to, czy w rodzinie były przypadki cukrzycy, pochodzenie etniczne i wiek, a także szeroko pojęty styl życia. Warto zapamiętać jedną prawdę: wiele osób z nadwagą nie będzie miało nigdy cukrzycy typu 2, i wiele osób z cukrzycą typu 2 ma wagę w granicach normy – przypomina o tym Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków (ADA). Mówiąc krótko, cukrzyca może dopaść każdego z nas.

Cukrzyca - choroba na całe życie. Cukrzyca a stres.

Jedzenie dużej ilości owoców nie ma wpływu na rozwój cukrzycy

Według ADA pomimo ogromnych walorów, jakie owoce mają (zawierają błonnik, witaminy i mikroelementy), powinniśmy jeść je rozważnie, gdyż są przy tym bogatym źródłem węglowodanów, a co za tym idzie, podnoszą stężenie glukozy we krwi. Warto zapytać dietetyka o to, ile, kiedy i jakie owoce możemy zjadać, aby było to korzystne dla naszego zdrowia.

Palenie papierosów nie powoduje cukrzycy

Niestety może jej sprzyjać. Jeśli palisz, masz o 30-40 proc. więcej szans, że dopadnie cię cukrzyca, niż osoba niepaląca – dowiemy się z rządowego raportu The Health Consequences of Smoking. Mechanizmów za to odpowiedzialnych jest kilka. Palenie obniża wrażliwość na insulinę. U niektórych sprzyja otyłości brzusznej – a to znany czynnik ryzyka cukrzycy. Może też mieć związek z wpływem papierosów na poziom hormonów stresu. Sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, a także stresowi oksydacyjnemu (zaburzona równowaga tlenowa w komórkach) – oba elementy biorą udział w rozwoju insulinooporności i zaburzają metabolizm glukozy. Odkryto też receptory nikotyny na wysepkach trzustkowych oraz beta komórkach (odpowiedzialnych za produkcję insuliny), co powodowało zmniejszone wydzielanie insuliny. Z kolei innym razem zaobserwowano, że nikotyna prowadziła do uszkodzenia komórek beta trzustki podczas rozwoju płodu.

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

Kofeina chroni przed cukrzycą

Holenderskie badanie sprzed kilku lat pokazało, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o 21 procent. Kolejne dochodzenia potwierdzały ochronne właściwości napoju. Jednak duża analiza 28 badań na ten temat wskazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy kawę bezkofeinową, czy kofeinową. Oba rodzaje równie skutecznie mogą chronić przed cukrzycą typu 2. To nasuwa wniosek, że nie o kofeinę chodzi, a o inne składniki kawy. Zawiera ona sporo polifenoli – to broń przeciw chorobom zapalnym oraz nowotworom.

Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny, lignany – silne przeciwutleniacze, a także potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów. Jedna uwaga – kawa może podwyższać cholesterol. A odpowiedź na pytanie, czy regularne picie kawy jest naprawdę zdrowe, jest wciąż dyskusyjna. Według Holendrów, jeśli już kawa, to najlepsza będzie ta parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny (związki podwyższające cholesterol) i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu.

Cukrzyca typu 2 to łagodna forma cukrzycy

Zdecydowanie nie ma łagodnej cukrzycy. Nieleczona może prowadzić do stanów zagrażających życiu. Staranna kontrola glukozy we krwi i stosowanie się do zaleceń lekarskich zmniejszają ryzyko pojawienia się komplikacji, jednak nie zmieniają faktu, że choroba jest poważna i nie można jej lekceważyć.

Cukrzyca nie daje objawów

Cukrzyca daje objawy, problem w tym, że są one często tak subtelne, że mogą być zignorowane. Nic więc dziwnego, że 25 proc. chorych nawet nie wie, że ma cukrzycę. Co powinno obudzić naszą czujność? Wzmożone pragnienie, nawet gdy wypiliśmy niemało, częste wizyty w toalecie, napady trudnego do opanowania głodu, a także ciągłe zmęczenie.

Na koniec, pamiętajmy, że najlepszą profilaktyką jest samokontrola. Każdy z nas raz do roku powinien sprawdzić swój cukier. Badanie jest proste i szybkie. Warto dopilnować siebie i bliskich.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Możemy pić herbatę, gdy mamy cukrzycę? Na co trzeba zwrócić uwagę?

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Masz cukrzycę typu 2? Zobacz, co możesz zrobić, aby uniknąć powikłań

Pistacje to smaczna i zdrowa przekąska

Masz cukrzycę? Pistacje to coś, co powinnaś włączyć do diety

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Glukometr i urządzenia do leczenia cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 – jakie są przyczyny i objawy tej choroby cywilizacyjnej?

Cukrzyca jest chorobą przewlekła.

Cukrzyca – jakie są jej objawy i rodzaje? Kto może zachorować?

Lekarka omawia wyniki pacjentki chorej na cukrzycę typu 1

Cukrzyca typu 1 – jakie są jej objawy, jak wygląda dieta i leczenie?

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Kobieta zerka na trzy babeczki i zastanawia się, którą zjeść

Cukier uzależnia – objawy i sposoby na pokonanie uzależnienia od cukru

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Tabletki wysypane z filki na leki

Zanieczyszczone leki na cukrzycę – badania wciąż trwają. Cukrzycy muszą poczekać

Cukrzyca a koronawirus / istock

Koronawirus a cukrzyca. Czy diabetycy są w grupie zwiększonego ryzyka zakażenia wirusem?

Tabletki w misce

GIF aktualizuje informację w sprawie ryzyka obecności nitrozoamin w popularnych lekach na cukrzycę, zgagę i wrzody żołądka. Co ustalono?

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Piwo a cukrzyca / rawpixel

Piwo a cukrzyca. Dlaczego mając cukrzycę nie powinno się pić alkoholu?

zamyślona kobieta o jasnych włosach

Czy to już choroba?

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę