Przejdź do treści

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

rożek i makaroniki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pfizer: Nasza szczepionka może być stosowana u dzieci w wieku 5-11 lat
Pfizer: Nasza szczepionka może być stosowana u dzieci w wieku 5-11 lat
Aleksandra Kwaśniewska zwraca się do kobiet, które wybrały bezdzietność: Zasmuca mnie poziom braku zrozumienia, z którym musicie się mierzyć
SUPLEMENTY: FAKTY I MITY. Czy witaminy i minerały faktycznie wchłaniają się gorzej z suplementów niż z warzyw i owoców?
SUPLEMENTY: FAKTY I MITY. Czy witaminy i minerały faktycznie wchłaniają się gorzej z suplementów niż z warzyw i owoców?
4-latek ofiarą chińskiej polityki „zero tolerancji”. "Aż serce się ściska”
4-latek ofiarą chińskiej polityki „zero tolerancji”. „Mam oczy mokre od łez”
Andie MacDowell szczerze o swoim zdrowiu psychicznym
Andie MacDowell szczerze o swoim zdrowiu psychicznym: Wciąż zmagam się z zaburzeniami lękowymi

Cukrzyca to choroba, która, choć dotyka ponad 420 milionów ludzi na świecie, wciąż nie wywołuje w nas wystarczającej reakcji. Wiele osób bagatelizuje jej sygnały, a leczenie podejmuje wtedy, gdy choroba zdąży już narobić dużo szkód. Czasem to zwykła ignorancja, czasem wiara w nieprawdziwe stwierdzenia. Oto niektóre z nich. 14 listopada to Światowy Dzień Cukrzycy.

Jedzenie dużej ilości cukru powoduje cukrzycę

Nie do końca. Na rozwój cukrzycy wpływają również geny i styl życia. Otyłość, dieta bogata w słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy, i jest to naukowo potwierdzone. Ale nie tylko. Ostatnie badania sugerują, że do rozwoju choroby prowadzi także zamiłowanie do słonych potraw. Skandynawscy naukowcy z Karolinska Institutet dowiedli, że osoby, które zjadają 2,5 grama soli dziennie więcej mają 43% więcej szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Wiadomo też, że do rozwoju cukrzycy przybliża nas jedzenie niezdrowych tłuszczów trans.

Szczupłe osoby nie zachorują na cukrzycę

Na rozwój cukrzycy ma wpływ wiele czynników, m.in.: geny, to, czy w rodzinie były przypadki cukrzycy, pochodzenie etniczne i wiek, a także szeroko pojęty styl życia. Warto zapamiętać jedną prawdę: wiele osób z nadwagą nie będzie miało nigdy cukrzycy typu 2, i wiele osób z cukrzycą typu 2 ma wagę w granicach normy – przypomina o tym Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków (ADA). Mówiąc krótko, cukrzyca może dopaść każdego z nas.

Cukrzyca - choroba na całe życie. Cukrzyca a stres.

Jedzenie dużej ilości owoców nie ma wpływu na rozwój cukrzycy

Według ADA pomimo ogromnych walorów, jakie owoce mają (zawierają błonnik, witaminy i mikroelementy), powinniśmy jeść je rozważnie, gdyż są przy tym bogatym źródłem węglowodanów, a co za tym idzie, podnoszą stężenie glukozy we krwi. Warto zapytać dietetyka o to, ile, kiedy i jakie owoce możemy zjadać, aby było to korzystne dla naszego zdrowia.

Palenie papierosów nie powoduje cukrzycy

Niestety może jej sprzyjać. Jeśli palisz, masz o 30-40 proc. więcej szans, że dopadnie cię cukrzyca, niż osoba niepaląca – dowiemy się z rządowego raportu The Health Consequences of Smoking. Mechanizmów za to odpowiedzialnych jest kilka. Palenie obniża wrażliwość na insulinę. U niektórych sprzyja otyłości brzusznej – a to znany czynnik ryzyka cukrzycy. Może też mieć związek z wpływem papierosów na poziom hormonów stresu. Sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, a także stresowi oksydacyjnemu (zaburzona równowaga tlenowa w komórkach) – oba elementy biorą udział w rozwoju insulinooporności i zaburzają metabolizm glukozy. Odkryto też receptory nikotyny na wysepkach trzustkowych oraz beta komórkach (odpowiedzialnych za produkcję insuliny), co powodowało zmniejszone wydzielanie insuliny. Z kolei innym razem zaobserwowano, że nikotyna prowadziła do uszkodzenia komórek beta trzustki podczas rozwoju płodu.

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

Kofeina chroni przed cukrzycą

Holenderskie badanie sprzed kilku lat pokazało, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o 21 procent. Kolejne dochodzenia potwierdzały ochronne właściwości napoju. Jednak duża analiza 28 badań na ten temat wskazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy kawę bezkofeinową, czy kofeinową. Oba rodzaje równie skutecznie mogą chronić przed cukrzycą typu 2. To nasuwa wniosek, że nie o kofeinę chodzi, a o inne składniki kawy. Zawiera ona sporo polifenoli – to broń przeciw chorobom zapalnym oraz nowotworom.

Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny, lignany – silne przeciwutleniacze, a także potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów. Jedna uwaga – kawa może podwyższać cholesterol. A odpowiedź na pytanie, czy regularne picie kawy jest naprawdę zdrowe, jest wciąż dyskusyjna. Według Holendrów, jeśli już kawa, to najlepsza będzie ta parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny (związki podwyższające cholesterol) i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu.

Cukrzyca typu 2 to łagodna forma cukrzycy

Zdecydowanie nie ma łagodnej cukrzycy. Nieleczona może prowadzić do stanów zagrażających życiu. Staranna kontrola glukozy we krwi i stosowanie się do zaleceń lekarskich zmniejszają ryzyko pojawienia się komplikacji, jednak nie zmieniają faktu, że choroba jest poważna i nie można jej lekceważyć.

Cukrzyca nie daje objawów

Cukrzyca daje objawy, problem w tym, że są one często tak subtelne, że mogą być zignorowane. Nic więc dziwnego, że 25 proc. chorych nawet nie wie, że ma cukrzycę. Co powinno obudzić naszą czujność? Wzmożone pragnienie, nawet gdy wypiliśmy niemało, częste wizyty w toalecie, napady trudnego do opanowania głodu, a także ciągłe zmęczenie.

Na koniec, pamiętajmy, że najlepszą profilaktyką jest samokontrola. Każdy z nas raz do roku powinien sprawdzić swój cukier. Badanie jest proste i szybkie. Warto dopilnować siebie i bliskich.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Kobieta

Mgła mózgowa w Hashimoto. Jak sobie z nią poradzić? Tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kiedy cukier szaleje, powodem może być... glukometr

Kiedy cukier szaleje, powodem może być… glukometr

Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Glukoza w moczu - znaczenie, norma, badanie

Glukoza w moczu – znaczenie, norma, badanie

OGTT — Sprawdź, czym jest badanie tolerancji glukozy przez organizm!

OGTT – na czym polega badanie tolerancji glukozy?

Norma cukru we krwi - jak powinno się ją badać i jakie są jej parametry?

Norma cukru we krwi – jak wygląda badanie i jakie przyjmuje wartości?

Dorosła córka z matką

Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

Dobry seks – różnica wieku czyni cuda

Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?