Przejdź do treści

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Cichy zabójca – tak potocznie nazywana jest cukrzyca typu 2. Może się rozwijać latami bez wyraźnych sygnałów. Listopad to dobry miesiąc, by o niej przypomnieć.

…bo to miesiąc walki z cukrzycą – chorobą, która, choć dotyka ponad 420 milionów ludzi na świecie, wciąż nie wywołuje w nas wystarczającej reakcji. Wiele osób bagatelizuje jej sygnały, a leczenie podejmuje wtedy, gdy choroba zdąży już narobić dużo szkód. Czasem to zwykła ignorancja, czasem wiara w nieprawdziwe stwierdzenia. Oto niektóre z nich.

MIT 1. Jedzenie dużej ilości cukru powoduje cukrzycę

Nie do końca. Na rozwój cukrzycy wpływają również geny i styl życia. Otyłość, dieta bogata w słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy, i jest to naukowo potwierdzone. Ale nie tylko. Ostatnie badania sugerują, że do rozwoju choroby prowadzi także zamiłowanie do słonych potraw. Skandynawscy naukowcy z Karolinska Institutet dowiedli, że osoby, które zjadają 2,5 grama soli dziennie więcej mają 43% więcej szans na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Wiadomo też, że do rozwoju cukrzycy przybliża nas jedzenie niezdrowych tłuszczów trans.

MIT 2. Szczupłe osoby nie zachorują na cukrzycę

Na rozwój cukrzycy ma wpływ wiele czynników, m.in.: geny, to, czy w rodzinie były przypadki cukrzycy, pochodzenie etniczne i wiek, a także szeroko pojęty styl życia. Warto zapamiętać jedną prawdę: wiele osób z nadwagą nie będzie miało nigdy cukrzycy typu 2, i wiele osób z cukrzycą typu 2 ma wagę w granicach normy – przypomina o tym Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków (ADA). Mówiąc krótko, cukrzyca może dopaść każdego z nas.

MIT 3. Jedzenie dużej ilości owoców nie ma wpływu na rozwój cukrzycy

Według ADA pomimo ogromnych walorów, jakie owoce mają (zawierają błonnik, witaminy i mikroelementy), powinniśmy jeść je rozważnie, gdyż są przy tym bogatym źródłem węglowodanów, a co za tym idzie, podnoszą stężenie glukozy we krwi. Warto zapytać dietetyka o to, ile, kiedy i jakie owoce możemy zjadać, aby było to korzystne dla naszego zdrowia.

MIT 4. Palenie papierosów nie powoduje cukrzycy

Niestety może jej sprzyjać. Jeśli palisz, masz o 30-40 proc. więcej szans, że dopadnie cię cukrzyca, niż osoba niepaląca – dowiemy się z rządowego raportu The Health Consequences of Smoking. Mechanizmów za to odpowiedzialnych jest kilka. Palenie obniża wrażliwość na insulinę. U niektórych sprzyja otyłości brzusznej – a to znany czynnik ryzyka cukrzycy. Może też mieć związek z wpływem papierosów na poziom hormonów stresu. Sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, a także stresowi oksydacyjnemu (zaburzona równowaga tlenowa w komórkach) – oba elementy biorą udział w rozwoju insulinooporności i zaburzają metabolizm glukozy. Odkryto też receptory nikotyny na wysepkach trzustkowych oraz beta komórkach (odpowiedzialnych za produkcję insuliny), co powodowało zmniejszone wydzielanie insuliny. Z kolei innym razem zaobserwowano, że nikotyna prowadziła do uszkodzenia komórek beta trzustki podczas rozwoju płodu.

MIT 5. Kofeina chroni przed cukrzycą

Holenderskie badanie sprzed kilku lat pokazało, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o 21 procent. Kolejne dochodzenia potwierdzały ochronne właściwości napoju. Jednak duża analiza 28 badań na ten temat wskazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy kawę bezkofeinową, czy kofeinową. Oba rodzaje równie skutecznie mogą chronić przed cukrzycą typu 2. To nasuwa wniosek, że nie o kofeinę chodzi, a o inne składniki kawy. Zawiera ona sporo polifenoli – to broń przeciw chorobom zapalnym oraz nowotworom. Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. W małej czarnej znajdziemy również niacynę – witaminę, która bierze udział w biosyntezie insuliny, lignany – silne przeciwutleniacze, a także potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów. Jedna uwaga – kawa może podwyższać cholesterol. A odpowiedź na pytanie, czy regularne picie kawy jest naprawdę zdrowe, jest wciąż dyskusyjna. Według Holendrów, jeśli już kawa, to najlepsza będzie ta parzona z użyciem filtra papierowego, który wchłania diterpeny (związki podwyższające cholesterol) i zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu.

MIT 6. Cukrzyca typu 2 to łagodna forma cukrzycy

Zdecydowanie nie ma łagodnej cukrzycy. Nieleczona może prowadzić do stanów zagrażających życiu. Staranna kontrola glukozy we krwi i stosowanie się do zaleceń lekarskich zmniejszają ryzyko pojawienia się komplikacji, jednak nie zmieniają faktu, że choroba jest poważna i nie można jej lekceważyć.

MIT 7. Cukrzyca nie daje objawów

Cukrzyca daje objawy, problem w tym, że są one często tak subtelne, że mogą być zignorowane. Nic więc dziwnego, że 25 proc. chorych nawet nie wie, że ma cukrzycę. Co powinno obudzić naszą czujność? Wzmożone pragnienie, nawet gdy wypiliśmy niemało, częste wizyty w toalecie, napady trudnego do opanowania głodu, a także ciągłe zmęczenie.

Na koniec, pamiętajmy, że najlepszą profilaktyką jest samokontrola. Każdy z nas raz do roku powinien sprawdzić swój cukier. Badanie jest proste i szybkie. Warto dopilnować siebie i bliskich.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Kobieta nabiera do strzykawki insulinę

Czym jest insulinooporność? Jak zdiagnozować zaburzenie oraz jakie postępowanie i leczenie mają największą skuteczność?

kobieta mierząca poziom cukru we krwi

Hiperinsulinemia – czy warto ją diagnozować? Jakie leczenie podjąć?

test na kwasice mleczanową

Kwasica mleczanowa w cukrzycy – jakie daje objawy i jakie leczenie podjąć?

Kilka rzeczy, o które warto pomęczyć nasze matki. Badania dla kobiet po 50!

hiperglikemia - szklanka z kostkami cukru na stole

Hiperglikemia – objawy i postępowanie. Skutki hiperglikemii

produkty zawierające żelazo, nadmiar spożycia powodujący hemochromatozę

Hemochromatoza – w jaki sposób nadmiar żelaza wpływa na organizm? Objawy, dieta i leczenie.

badanie glukometrem przy kwasicy ketonowej

Przyczyny i objawy kwasicy ketonowej. Jak ją leczyć?

oko dziecka chorego na retinopatię

Retinopatia – przyczyny, rodzaje. Sposoby leczenia zmian w obrębie siatkówki oka

badanie cukru

Hipoglikemia – objawy, pierwsza pomoc i postępowanie w spadku poziomu cukru we krwi

omdlenie

Hipoglikemia reaktywna – objawy, diagnostyka i leczenie

kobieta używająca mikroskopu

Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?

Piosenkarz, Nick Jonas pozuje na ciemnym tle. Zdjęcie do ramion.

Nick Jonas o swojej cukrzycy. Co warto wiedzieć o tej chorobie?

Cukrzyca ciążowa. Diabetolog wyjaśnia, jak postępować

Michał Figurski: moje życie z cukrzycą byłoby lepsze, gdybym od razu zajął się swoim zdrowiem, zamiast je lekceważyć

narzędzie do pomiaru poziomu cukru we krwi

HZ kontra mity #6 Cukrzyca

Kobieta robi sobie zastrzyk, który jest lekiem na cukrzyce typu 1

Lek na cukrzycę typu 1 – czy coś poza insuliną jest skuteczne?

Wykres wypełniony kostkami cukru, które są jedną z przyczyn cukrzycy typu 1

Cukrzyca typu 1: jakie są jej przyczyny?

Lekarka prowadzi leczenie cukrzycy typu 1

Na czym polega leczenie cukrzycy typu 1? Zastrzyki a pompa insulinowa

Owoce i tabela produktów, które może jeść na diecie osoba chora na cukrzycę typu 1

Cukrzyca typu 1 – dieta, która wspomoże leczenie. Jaką stosować dietę w cukrzycy typu 1?

Chłopiec chory na cukrzycę typu 1 sprawdza poziom cukru we krwi

Cukrzyca typu 1 u dzieci. Jak ją rozpoznać? Najczęstsze objawy

Lekarz przedstawia pacjentowi objawy cukrzycy typu 1

Cukrzyca typu 1 objawy u dzieci i dorosłych. Jak rozpoznać chorobę?

Kobieta chora na cukrzycę typu 1 sprawdza poziom cukru we krwi za pomocą glukometru

Cukrzyca typu 1 – etiologia choroby u dorosłych i dzieci. Leczenie cukrzycy insulinozależnej.

Lekarka omawia wyniki pacjentki chorej na cukrzycę typu 1

Czy cukrzyca typu 1 jest uleczalna? Nowoczesne metody leczenia cukrzycy typu 1.

Tabelka z normami dla chorych na cukrzycę typu 2

Cukrzyca typu 2 – normy diagnostyczne dla poziomu glukozy we krwi