Justyna Mazur Zasadowica metaboliczna – przyczyny, objawy, rozpoznanie, leczenie Zasadowica metaboliczna, określana także jako zasadowica nieoddechowa, to wzrost pH krwi powyżej 7,45. Takie zaburzenie jest konsekwencją wzrostu stężenia jonów wodorowęglanowych i/lub utraty jonów wodorowych. Najważniejsze objawy… 26.02.2022 4 min.
Urszula Gruszka Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia 19.02.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia” Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jaj "Moja Kurka" z chowu na wolnym wybiegu. Znaleziono na nich pałeczki Salmonella Enteritidis. Jajka można było kupić w Biedronce. Sprawdź, czy nie masz ich w domu! 19.11.2021 2 min.
Angelika Janowicz Co oznacza krew w kale u dzieci i dorosłych? Przyczyny, diagnostyka, choroby 01.11.2021 9 min.
Ewa Wojciechowska Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem popularnej chałwy z pistacjami marki Koska. Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia w nim obecności bakterii Salmonelli. 20.10.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Na skorupkach jaj wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie Jeśli ostatnio kupowałaś jajka, sprawdź, czy przypadkiem nie trafiłaś na partię, w której została wykryta salmonella. "Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne… 16.10.2021 3 min.
Marta Malinowska Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe Nie raz zdarzyło ci się przymknąć oko na delikatnie psujące się owoce, warzywa, a może i na datę ważności jakiegoś produktu? Nie jesteś jedyna. Czy wiesz jednak, czym grozi spożycie przeterminowanego jedzenia? 29.08.2021 4 min.
Marta Dragan Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia? Ziemniaki przechowywane zbyt długo zaczynają wypuszczać małe, białe pędy. Większość z nas wyrzuca je, z obawy, że warzywo stało się niejadalne albo i nawet toksyczne. Zdania na ten temat są jednak podzielone - są tacy, którzy… 08.08.2021 3 min.
Zuzanna Kowalewska Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie Wydaje się, że korzystanie z lodówki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak bardzo często zupełnie nieświadomie popełniamy podstawowe błędy, które szkodzą nie tylko sprzętowi, ale mają też negatywny wpływ na nasze zdrowie.… 24.07.2021 5 min.
Ewa Wojciechowska Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia bakterii salmonelli. Spożywanie go może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety, część partii została sprzedana. 17.06.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik Czarne akcesoria kuchenne są tanie, lekkie, łatwe w utrzymaniu i nie rysują naczyń kuchennych. Mogą być jednak szkodliwe dla zdrowia. 08.01.2021 3 min.
Natalia Suchocka Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc? Zatrucie grzybami może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet do śmierci. Niestety, często niełatwo jest je rozpoznać, a pierwsze objawy nie pojawiają się od razu. Jeśli jednak kilka lub kilkanaście godzin po… 16.09.2020 5 min.
duet masz.talerz Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów Wyszukiwanie ukrytych w gąszczu lasu kapeluszników to jedna z większych przyjemności jesieni. Ale tylko wtedy, gdy się wie, jakie grzyby pakować do koszyka, a jakie omijać szerokim łukiem. Oto przewodnik mądrego grzybiarza. 15.09.2020 6 min.
Zuzanna Bodzoń Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać Kto wyobraża sobie siedzenie w domu w piękny, słoneczny dzień? Skoro lato trwa, nie ma lockdownu, warto wykorzystywać czas na świeżym powietrzu. Oczywiście nie zapominając o bezpieczeństwie. 31.08.2020 3 min.
Zuzanna Bodzoń Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj Zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego, na pewno przynajmniej raz w życiu przechodziłaś przez to piekło. Czy można tego uniknąć? 27.08.2020 3 min.
Małgorzata Buchkovska Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże Zdarzyło ci się kiedyś kupić kurczaka i zostawić w lodówce, zapominając o nim? Każdemu czasem się to przytrafia, jednak należy wówczas zachować szczególną ostrożność. Zanim przygotujemy posiłek, powinnyśmy sprawdzić, czy… 25.08.2020 3 min.
Milena Bizoń Wyjeżdżasz na urlop? Włóż do zamrażalnika monetę Kiedy wybierasz się na wakacje, pamiętać musisz o wielu rzeczach - spakowanie bagażu, leki na wszelkie wypadek, paszporty, krem do opalania. Ale zanim wyjdziesz z domu, weź monetę, wrzuć ją do wody i wstaw do zamrażarki. Co to ma… 19.08.2020 4 min.
Zuzanna Bodzoń Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło Wymioty, biegunka, nudności i bóle brzucha? To oczywiste sygnały, że coś jest nie tak. Co jeszcze może świadczyć o zatruciu? 17.08.2020 3 min.
Natalia Gregorowicz Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać Dotychczasowe przyzwyczajenia w kwestii robienia zakupów i przyrządzania jedzenia ostatnio się nieco się zmieniły. Zaczęliśmy więcej gotować w domu i robić zapasy. Pytanie brzmi: jak długo i w jakich warunkach możemy bezpiecznie… 17.08.2020 4 min.
Dorota Godlewska Upadło na ziemię! Czy można to zjeść? Dziecko niezdarnie jedzące owoce, kobieta w biegu przygotowująca sobie lunch do pracy, dziadek z kanapką w ręku. Niezależnie od wieku każdemu zdarza się upuścić na ziemię apetycznie zapowiadające się jedzenie. I co wtedy?… 16.08.2020 5 min.
Tomasz Borejza Przedawkowanie kofeiny – skutki. Jak oczyścić organizm? Pracy dużo. Czasu mało. Spać się chce. Więc co? Kawa. Pierwsza rano. Druga rano. Trzecia zaraz potem i tak do pięciu, siedmiu lub dziewięciu. Właśnie w ten sposób można się zatruć kofeiną. A jest to zatrucie wyjątkowo… 08.08.2020 5 min.
Ewa Sawa Węgiel aktywny – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Węgiel to niezbędny do życia i podstawowy składnik budulcowy organizmu. Przypisuje mu się wiele cennych właściwości leczniczych, wykorzystywany jest także w kosmetyce zarówno do pielęgnacji skóry jak i... wybielania zębów.… 06.08.2020 4 min.
Zuzanna Bodzoń Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Czy zdarzyło ci się kiedyś ugryźć fragment spleśniałego pokarmu? Pewnie niejeden raz. Nie jest to miły smak, ale także niedobre substancje dla organizmu. Jak twoje ciało może zareagować na nieświeże jedzenie? 31.07.2020 3 min.
Milena Bizoń Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy Mało kto na co dzień myśli o tym, że jego kuchnia może być potencjalnie niebezpieczna. A przecież środowisko kuchenne jest miejscem, w którym rozwijać mogą się różne patogeny. Resztki jedzenia, wilgoć czy niedogotowane… 28.07.2020 4 min.
Zuzanna Bodzoń Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść Pewnie nieraz byłaś już tak najedzona, że nie dałaś rady skończyć obiadu. Co zatem zrobić z resztkami? Jak długo je przechowywać? 14.07.2020 3 min.
Monika Krzyt Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają Następnym razem, kiedy znajdziesz w swojej lodówce bądź szafce przeterminowane jedzenie, dokładnie przemyśl, czy na pewno musisz je wyrzucać. Kluczowy w ocenie, czy produkt jest wciąż zdatny do spożycia, może okazać się zwrot… 24.06.2020 4 min.
Magdalena Bury Uważaj, konwalia jest trująca! Bukiet tych pięknych kwiatów nie zawsze jest dobrym pomysłem na prezent W maju, oprócz bzów i rzepaku, kwitną także konwalie. Skromne bukieciki z białymi dzwonkami często możemy spotkać na targach i w kwiaciarniach. Czy jednak ich zakup jest dobrym pomysłem? Tak, ale trzymając je w wazonie na stole w… 22.05.2020 5 min.
Patrycja Nawojowska Wilcza jagoda – zatrucie może być problemem, ale są też preparaty na jej bazie Wilcza jagoda jest rośliną niebezpieczną, ale i użyteczną. Jej związki aktywne z jednej strony są silnie trujące, z drugiej medycyna wykorzystuje ich właściwości przeciwbólowe i przeciwskurczowe. Jak rozpoznać wilczą jagodę,… 05.05.2020 5 min.
Zuzanna Kowalewska Salmonelloza (salmonella) – zagrożenia, objawy, leczenie Salmonelloza, wywoływana bakteryjnie przez pałeczki salmonelli, jest chorobą zakaźną. W większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni… 23.11.2019 4 min.
Ewa Wojciechowska Paracetamol – wszystko, co musisz o nim wiedzieć. O paracetamolu piszą Młode Farmaceutki Paracetamol znają chyba wszyscy. Ten popularny lek wykazuje działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Spotkać można go nie tylko w aptece, ale i w sklepach czy na stacjach benzynowych. 16.10.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Muchomor sromotnikowy – objawy zatrucia i leczenie Muchomor sromotnikowy należy do gatunku grzybów silnie trujących. Bardzo często nawet zaawansowane leczenie może zakończyć się śmiercią osoby, która go zjadła. Jak wygląda? Gdzie występuje? Jak działa? 12.10.2019 3 min.
Magdalena Bury Muchy usiadły na twoim jedzeniu. I co teraz? Jeść dalej czy wyrzucić posiłek do śmieci? Mamy odpowiedź eksperta Zauważyłaś, że na właśnie przygotowanej kanapce siedzi mała mucha? Pewnie ją odganiasz, a potem i tak zaczynasz swój posiłek? Jeszcze niedawno sama tak właśnie bym zrobiła! Po rozmowie z prof. dr hab. Stanisławem Ignatowiczem,… 03.10.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Salmonella – przyczyny i objawy zatrucia Bakterie Salmonelli należą do najczęstszych przyczyn zatrucia pokarmowego. Źródła tych bakterii znaleźć można w mięsie, warzywach, owocach - w wielu produktach spożywczych, jakie zjadamy każdego dnia. 16.09.2019 3 min.
Magdalena Bury Często łykasz paracetamol? Nieodpowiednie stosowanie grozi zatruciem – opinia dr n. farm. M. Stolarczyk 16.08.2019 4 min.
Redakcja Salmonella (salmonelloza) – przyczyny, objawy, leczenie Salmonella, czyli inaczej salmonelloza, to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, najczęściej na skutek spożycia potraw z surowymi jajkami, np. lodów, majonezu, sosów, kremów w ciastach. 02.07.2012 2 min.
Redakcja Zatrucie – objawy, leczenie, pierwsza pomoc Zatruciem nazywamy stan zaburzeń czynności organizmu na skutek wprowadzenia do niego szkodliwych substancji zwanych truciznami. Ze względu na przebieg i nasilenie dolegliwości wyróżnia się zatrucie ostre, podostre i przewlekłe. 25.06.2012 2 min.