Kubki smakowe na języku – rozłożenie i rola
Każdego dnia spożywamy smaczne posiłki. Zmysł smaku ma związek ze zmysłem wzroku jak i węchu. Patrzymy na potrawę, odczuwamy jej oryginalny zapach a dopiero później konsumujemy. Tak mniej więcej wygląda degustacja każdego posiłku. Zmysły wzroku, węchu i smaku wraz z kubkami smakowymi na języku – to podstawowe zmysły człowieka. Warto więc lepiej je poznać.
Jaką rolę pełnią kubki smakowe?
Dzięki kubkom smakowym możemy odbierać smaki. Każdy to wie i ludzie bez zaburzeń tego zmysłu – robią to na co dzień. Oczywiście istnieją cztery rodzaje odczuć smakowych: kwaśny, słony, gorzki i słodki. Podniebienie, krtań, brodawki języka oraz górna część przełyku – tam są rozmieszczone kubki smakowe, w których znajdują się komórki smakowe umożliwiające kubkom smakowym odbierać smaki.
Jaka jest liczba komórek smakowych umożliwiającym kubkom smakowym odbierać smak? Otóż waha się ona od 40 do 110 jednostek na jeden kubek smakowy. Istnieje konkretna kompozycja chemiczna, która odpowiada za pracę zmysłu, dzięki któremu czujemy, co degustujemy.
Rozłożenie kubków smakowych na języku
- Smak słodki – alkohol i węglowodany
- Smak słony – sól potasu i sodu
- Smak kwaśny – jony wodorowe
- Smak gorzki – różnego rodzaju alkaloidy
Jemy tak smacznie, jak wzrok nam pozwala
Zmysły smaku to tylko i wyłącznie wierzchołek góry lodowej. Wszystko co konsumujemy zależy od tego jak wygląda i pachnie. Eksperci podają, że ocena potrawy i aktywność zmysłu smaku ma znaczenie dopiero wtedy, gdy nasz węch i wzrok zaakceptuje dany posiłek. Około 18 000 zapachów – tyle jest w stanie rozróżnić nasz zmysł węchu. Bierzmy zawsze pod uwagę, że bodźce odpowiedzialne za smak docierają do kory mózgowej też z nosa, nie tylko ze śluzówki języka. Zadbajmy więc by nasze potrawy nie tylko pięknie wyglądały, ale też pachniały i były wyśmienite w konsumpcji.
Kubki smakowe – warto wiedzieć
Jest bardzo dużo ciekawostek na temat zmysłu smaku u człowieka. Grzechem byłoby nie wspomnieć o podstawowych newsach ze świata ciekawskich, więc przed Wami 5 ciekawostek o zmysłach smaku!
- Zastanawiamy się jak zarabiać pieniądze. Przecież jedyne co mamy to wyczulone zmysły smakowe a ulubioną potrawę rozpoznamy z zamkniętymi oczami. Nie ma problemu! Zawód Kiper jest dla Ciebie. Osoba ta zajmuje się degustacją i ocenianiem różnorodnych potraw i alkoholi.
- Dobrze wiemy, że człowiek ma kubki smakowe na języku, ale większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, że jako dziecko posiada się je też na wargach!
- Często nie przejmujemy się białym kolorem języka w niektórych miejscach. W większości przypadków – to nic takiego, natomiast bywają osoby, które mają grzybicę jamy ustnej charakteryzującą się właśnie białym nalotem na języku.
- Regeneracja kubków smakowych stanowczo słabnie po 45 roku życia, przez co osoby mające swoje lata mogą nie odczuwać niektórych smaków.
- Duży stres i gorszy stan zdrowia mogą powodować gorszą wrażliwość na smak, natomiast kobiety w ciąży i karmiące piersią posiadają niesamowicie mocno wyczulone zmysły smaku.
Polecamy
Czy regeneracja trzustki jest możliwa? Co wspomoże pracę tego organu?
Kiedy konieczna jest cholecystektomia? Jak przygotować się do zabiegu?
Insulina to hormon trzustkowy. Jaka jest jej rola w organizmie?
Jak hormony układu pokarmowego wpływają na procesy trawienne?
się ten artykuł?