Przejdź do treści

Produkty, których powinno się unikać podczas przeziębienia

Produkty, których powinno się unikać podczas przeziębienia Birgith Roosipuu/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Choć chorobie często towarzyszy obniżony apetyt, to jeść przecież trzeba, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników do walki z infekcją. Istnieje jednak kilka produktów, których powinno się unikać, by nie pogarszać swojego samopoczucia i nie doprowadzić do nasilenia objawów. Oto najpopularniejsze z nich. Przeczytajcie!

Szpinak

Szpinak zawiera duże ilości histaminy – organicznego związku chemicznego, którego uwalnianie może wywołać reakcje chemiczne. „Reakcja ta może spowodować przekrwienie, zwiększyć zmęczenie, jak i nasilić niektóre objawy towarzyszące przeziębieniu lub grypie” – pisze dr Renee Wellensein. Dlatego też podczas infekcji lepiej zrezygnować z sałatki ze szpinakiem, czy ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Brokuły

Brokuły są cennym źródłem składników odżywczych wzmacniających układ odpornościowy – witaminy A i C. Ponadto zawierają duże ilości błonnika, który podczas choroby może okazać się trudny do przyswojenia, twierdzi ekspert ds. zdrowia Mahmoud Ghannoum.

Czy dieta Dukana jest zdrowa?

Cytrusy

Spożywanie cytrusów podczas przeziębienia wciąż budzi wiele kontrowersji. Zdania w tym temacie są podzielone – jedni uważają, że duża zawartość witaminy C i elektrolitów pomoże w walce z chorobą, z kolei drudzy twierdzą, że może zaostrzyć pieczenie i ból gardła.

Jaka jest prawda? Soku pomarańczowego, grapefruitowego, czy nawet z ananasa lepiej unikać, gdy zmagamy się z kaszlem i bólem gardła. Zawarty w nich kwas cytrynowy dodatkowo podrażnia śluzówkę, która i tak już jest wystarczająca rozdrażniona. Ponadto cytrusy powodują wychłodzenie organizmu, co nie pomoże organizmowi w walce z infekcją. Wspomniane soki lepiej zastąpić herbatą malinową, z czarnego bzu czy dzikiej róży.

– W trakcie infekcji, czy przeziębienia nasza dieta powinna być lekkostrawna tak, by nie przeciążać nadmiernie organizmu trawieniem i metabolizmem, bowiem wszystkie jego siły powinny być wydatkowane na walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Powinniśmy zrezygnować ze smażonych, czy bardzo tłustych pokarmów, na rzecz gotowanych warzyw, kasz, delikatnego mięsa lub ryby. Jedzmy owoce, ale nie soki owocowe. Wbrew powszechnej opinii, suplementacja witaminy C wcale nie przyspiesza zdrowienia, więc możemy z niej zrezygnowaćmówi dr n.med. Justyna Jessa, dietetyk kliniczny, Mama dietetyk.

Dojrzałe sery

Dojrzałe sery zawierają wspomnianą już wcześniej histaminę, której należy unikać nie tylko w przypadku przeziębienia czy grypy, ale także podczas migreny. Duże ilości histaminy, ukryte przede wszystkim w parmezanie, camembercie i goudzie, mogą spowodować poszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym nasilić ból głowy.

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Kiszonki

Tyramina czyli aminokwas, który znajdziemy w sfermentowanej żywności np. kapuście kiszonej, może powodować ból głowy. „Niektóre osoby mają trudności z rozkładaniem tyraminy, przez co są bardziej podatne na bóle głowy (…) Jedzenie tych pokarmów może wywołać reakcję łańcuchową, która powoduje zwężenie i rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu, wywołując pulsujący ból głowy” – pisze Wellenstein.

Produkty mleczne

Zaskoczeni? Mimo iż produkty mleczne wydają się być jednym z lżejszych i delikatniejszych pokarmów, to w przypadku problemów ze strony układu pokarmowego, lepiej znacząco ograniczyć ich spożycie. Wszystko za sprawą zawartej w nich laktozie, która ulega rozkładowi przy pomocy enzymu zwanego laktazą. Podczas dolegliwości żołądkowych, którym towarzyszy biegunka, wspomniany powyżej enzym może zostać czasowo „wyłączony”. W takim przypadku, jedzenie nabiału może nasilić nieprzyjemne objawy.

– W czasie przeziębienia warto sięgnąć po ciepłe, odżywcze zupy warzywne. Jeśli nie straszny nam zapach czosnku, dodawajmy go do potraw, ale uwaga – nie w formie sproszkowanej. Najsilniej antybakteryjnie działa zgnieciony (nie posiekany) ząbek. Pamiętajmy również, że cukier stanowi świetną pożywkę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, dlatego w czasie choroby powinniśmy jego spożycie ograniczyć do minimum. Zrezygnować nie możemy natomiast z właściwego nawodnienia organizmu. Pijmy dużo wody, minimum 1,5 litra, a w przypadku podwyższonej temperatury ciała – nawet 2,5 litra (w zależności od wysokości gorączki). Odpowiednie nawodnienie przyspieszy proces rekonwalescencji i zapobiegnie odwodnieniu, o które bardzo łatwo podczas gorączki – dodaje dr n.med. Justyna Jessa, dietetyk kliniczny, Mama dietetyk.

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kawa

Kofeina działa moczopędnie, powoduje częstsze oddawanie moczu, co podczas infekcji może doprowadzić do zaburzeń gospodarki elektrolitowej i odwodnienia. A w przypadku zakażenia bakteryjnego czy wirusowego, odpowiednie nawodnienie organizmu pomaga układowi immunologicznemu w walce z infekcją.

Pikantne przyprawy

Przy różnego rodzaju infekcjach, wskazane jest unikanie pikantnych przypraw, ostrych przekąsek, które mogą podrażnić układ pokarmowy. Ukryta w papryczkach chili kapsaicyna – organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za piekący smak, może na przykład nasilić dokuczliwy katar.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: