Przejdź do treści

Produkty, których powinno się unikać podczas przeziębienia

Produkty, których powinno się unikać podczas przeziębienia Birgith Roosipuu/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
plaża we Władysławowie, lato 2020
Wakacje w czasie pandemii. Tak (nie)wygląda reżim sanitarny na plaży we Władysławowie
koronawirus, sklep w Polsce
Koronawirus w Polsce. Ruszą kontrole policji i służb sanitarnych w sklepach, będzie rejestracja wesel
Alfabet intymny – punkty i punkciki w kobiecym ciele
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?

Choć chorobie często towarzyszy obniżony apetyt, to jeść przecież trzeba, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników do walki z infekcją. Istnieje jednak kilka produktów, których powinno się unikać, by nie pogarszać swojego samopoczucia i nie doprowadzić do nasilenia objawów. Oto najpopularniejsze z nich. Przeczytajcie!

Szpinak

Szpinak zawiera duże ilości histaminy – organicznego związku chemicznego, którego uwalnianie może wywołać reakcje chemiczne. „Reakcja ta może spowodować przekrwienie, zwiększyć zmęczenie, jak i nasilić niektóre objawy towarzyszące przeziębieniu lub grypie” – pisze dr Renee Wellensein. Dlatego też podczas infekcji lepiej zrezygnować z sałatki ze szpinakiem, czy ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Brokuły

Brokuły są cennym źródłem składników odżywczych wzmacniających układ odpornościowy – witaminy A i C. Ponadto zawierają duże ilości błonnika, który podczas choroby może okazać się trudny do przyswojenia, twierdzi ekspert ds. zdrowia Mahmoud Ghannoum.

Czy dieta Dukana jest zdrowa?

Cytrusy

Spożywanie cytrusów podczas przeziębienia wciąż budzi wiele kontrowersji. Zdania w tym temacie są podzielone – jedni uważają, że duża zawartość witaminy C i elektrolitów pomoże w walce z chorobą, z kolei drudzy twierdzą, że może zaostrzyć pieczenie i ból gardła.

Jaka jest prawda? Soku pomarańczowego, grapefruitowego, czy nawet z ananasa lepiej unikać, gdy zmagamy się z kaszlem i bólem gardła. Zawarty w nich kwas cytrynowy dodatkowo podrażnia śluzówkę, która i tak już jest wystarczająca rozdrażniona. Ponadto cytrusy powodują wychłodzenie organizmu, co nie pomoże organizmowi w walce z infekcją. Wspomniane soki lepiej zastąpić herbatą malinową, z czarnego bzu czy dzikiej róży.

– W trakcie infekcji, czy przeziębienia nasza dieta powinna być lekkostrawna tak, by nie przeciążać nadmiernie organizmu trawieniem i metabolizmem, bowiem wszystkie jego siły powinny być wydatkowane na walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Powinniśmy zrezygnować ze smażonych, czy bardzo tłustych pokarmów, na rzecz gotowanych warzyw, kasz, delikatnego mięsa lub ryby. Jedzmy owoce, ale nie soki owocowe. Wbrew powszechnej opinii, suplementacja witaminy C wcale nie przyspiesza zdrowienia, więc możemy z niej zrezygnowaćmówi dr n.med. Justyna Jessa, dietetyk kliniczny, Mama dietetyk.

Dojrzałe sery

Dojrzałe sery zawierają wspomnianą już wcześniej histaminę, której należy unikać nie tylko w przypadku przeziębienia czy grypy, ale także podczas migreny. Duże ilości histaminy, ukryte przede wszystkim w parmezanie, camembercie i goudzie, mogą spowodować poszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym nasilić ból głowy.

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Kiszonki

Tyramina czyli aminokwas, który znajdziemy w sfermentowanej żywności np. kapuście kiszonej, może powodować ból głowy. „Niektóre osoby mają trudności z rozkładaniem tyraminy, przez co są bardziej podatne na bóle głowy (…) Jedzenie tych pokarmów może wywołać reakcję łańcuchową, która powoduje zwężenie i rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu, wywołując pulsujący ból głowy” – pisze Wellenstein.

Produkty mleczne

Zaskoczeni? Mimo iż produkty mleczne wydają się być jednym z lżejszych i delikatniejszych pokarmów, to w przypadku problemów ze strony układu pokarmowego, lepiej znacząco ograniczyć ich spożycie. Wszystko za sprawą zawartej w nich laktozie, która ulega rozkładowi przy pomocy enzymu zwanego laktazą. Podczas dolegliwości żołądkowych, którym towarzyszy biegunka, wspomniany powyżej enzym może zostać czasowo „wyłączony”. W takim przypadku, jedzenie nabiału może nasilić nieprzyjemne objawy.

– W czasie przeziębienia warto sięgnąć po ciepłe, odżywcze zupy warzywne. Jeśli nie straszny nam zapach czosnku, dodawajmy go do potraw, ale uwaga – nie w formie sproszkowanej. Najsilniej antybakteryjnie działa zgnieciony (nie posiekany) ząbek. Pamiętajmy również, że cukier stanowi świetną pożywkę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, dlatego w czasie choroby powinniśmy jego spożycie ograniczyć do minimum. Zrezygnować nie możemy natomiast z właściwego nawodnienia organizmu. Pijmy dużo wody, minimum 1,5 litra, a w przypadku podwyższonej temperatury ciała – nawet 2,5 litra (w zależności od wysokości gorączki). Odpowiednie nawodnienie przyspieszy proces rekonwalescencji i zapobiegnie odwodnieniu, o które bardzo łatwo podczas gorączki – dodaje dr n.med. Justyna Jessa, dietetyk kliniczny, Mama dietetyk.

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kawa

Kofeina działa moczopędnie, powoduje częstsze oddawanie moczu, co podczas infekcji może doprowadzić do zaburzeń gospodarki elektrolitowej i odwodnienia. A w przypadku zakażenia bakteryjnego czy wirusowego, odpowiednie nawodnienie organizmu pomaga układowi immunologicznemu w walce z infekcją.

Pikantne przyprawy

Przy różnego rodzaju infekcjach, wskazane jest unikanie pikantnych przypraw, ostrych przekąsek, które mogą podrażnić układ pokarmowy. Ukryta w papryczkach chili kapsaicyna – organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za piekący smak, może na przykład nasilić dokuczliwy katar.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Gdy mamy zadania do wykonania, organizm nie ma czasu na chorowanie. Poddaje się, gdy mamy wolne

Kaszląca kobieta

Kaszel – przyczyny i sposoby leczenia suchego oraz mokrego kaszlu

przeziębiona kobieta

Przeziębienie – objawy, jakie leki na przeziębienie stosować?

Termometr

„Gorączka jest korzystna, pomaga zwalczać infekcje” – pisze lek. Dawid Ciemięga. Co dzieje się w organizmie przy podwyższonej temperaturze?

buteleczki leków na taśmie produkcyjnej

GIF wycofał z obrotu trzy serie popularnego leku na infekcje wirusowe. Powodem jest… brak skuteczności działania

Grypa typu B - objawy, charakterystyka

Grypa typu B – przyczyny, objawy i leczenie

Infekcje dróg oddechowych - jak leczyć i rozpoznać ich rodzaje?

Infekcje dróg oddechowych – jak leczyć i rozpoznać ich rodzaje?

4 powody, dla których należy zrezygnować z treningu

4 powody, dla których należy zrezygnować z treningu

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

kobieta wycierająca nos

Masz te objawy? To może być coś więcej niż zwykłe przeziębienie

przeziębienie

8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia. Wyeliminuj, by nie chorować dłużej

Okłady ze smalcu gęsiego - sposób Anny Lewandowskiej na przeziębienie

Gęsi smalec na kaszel? Właściwości, zastosowanie

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Laktacja a przeziębienie - czy można karmić piersią w trakcie przeziębienia?

Karmienie piersią a przeziębienie. Farmaceutka wyjaśnia wątpliwości

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Autorka książki "Nawracające infekcje"

„Układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm. Nie «naprawimy» go jednym suplementem stosowanym przez kilka dni”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

talerz z rosołem

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Gotowanie zupy

Co jeść w trakcie osłabienia i przeziębienia? Podpowiada lekarz rodzinny

Kobieta pijąca ciepły napój z kubka

Czego nie pić, kiedy jesteśmy przeziębieni? Wyjaśnia lekarz rodzinny

Syrop – nie tylko na kaszel. Co powinien zawierać?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami