Przejdź do treści

Olej palmowy – dlaczego budzi tyle kontrowersji?

Olej palmowy – dlaczego budzi tyle kontrowersji? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joanna Jaworska
3 najważniejsze zasady treningu dla osób z insulinoopornością. Wyjaśnia Joanna Jaworska [WIDEO]
Kobieta i mężczyzna przytulają się
Usłyszałaś od ginekologa, żeby przed seksem napić się lampki wina, żeby nie bolało? Pani Fizjotrener: to nie jest ból, na który możesz się godzić
San Marino
San Marino oferuje turystom szczepionkę wliczoną w koszty pobytu. Jest jeden haczyk
Szczepionki
Kolejny kraj wycofuje dwie szczepionki na COVID-19. Powodem są przypadki zakrzepów u zaszczepionych
Polekowe uszkodzenie wątroby – przyczyny i leczenie

Olej palmowy jest jednym z najtańszych i najpopularniejszych olejów na świecie. Badania na temat jego wpływu na zdrowie człowieka nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Ale to niejedyny powód, dla którego ma on wielu przeciwników.

Olej palmowy zaliczany jest do stałych olejów roślinnych. Otrzymuje się go z miąższu bądź nasion olejowca gwinejskiego. Olej palmowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym głównie ze względu na niski koszt pozyskania i wysoką stabilność. Jednak jest to również olej, wokół którego pojawia się wiele kontrowersji. Część jego właściwości odżywczych korzystnie wpływa na nasze zdrowie, z drugiej strony może wywierać na nie również niekorzystne działanie. Przede wszystkim jednak pojawiają się zarzuty, że szkodzi środowisku.

Olej ten najczęściej pozyskuje się z owocu o czerwonym kolorze – barwę tę zawdzięcza wysokiej zawartości beta-karotenu. Możemy spotkać również olej w kolorze białym – jednak jest to już produkt przetworzony – rafinowany.

Olej palmowy – co w nim znajdziemy?

Nieprzetworzony olej palmowy ma długi okres przechowywania i unikalny skład. Zawiera w 50 proc. nasycone kwasy tłuszczowe, w 40 proc. jednonienasycone kwasy tłuszczowe i w 10 proc. wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Głównym rodzajem nasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas palmitynowy. Olej palmowy zawiera również (ale w mniejszej ilości) kwas oleinowy, linolowy i stearynowy. Pomarańczowoczerwony kolor olej palmowy zawdzięcza obecności przeciwutleniaczy – ściślej mówiąc karotenoidów, w tym beta-karotenu, tzw. prowitaminy A. Należy jednak pamiętać, że olej palmowy poddany procesowi rafinacji nie ma już koloru pomarańczowoczerwonego – co oznacza utratę nie tylko koloru, ale również cennych składników odżywczych.

Nieprzetworzony olej palmowy może korzystnie wpływać na zdrowie. Został powiązany z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, w tym wykazał właściwości ochronne dla mózgu, zmniejszenie czynników wpływających na ryzyko chorób serca oraz wzrost stężenia witaminy A.

Witamina ta pełni wiele ważnych funkcji w organizmie – bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów), sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek oraz uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych. Wykazuje również właściwości potencjalnie antynowotworowe. Wykazano, iż spożycie nierafinowanego oleju palmowego wpływa na zwiększenie jej poziomu zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci.

kobieta smażąca jedzenie

Olej palmowy jest również doskonałym źródłem tokotrienoli, czyli witaminy E – ta natomiast ma silne właściwości antyoksydacyjne, które wykazują pozytywny wpływ na działanie naszego mózgu, w tym spowalniają rozwój demencji, zmniejszają ryzyko udaru oraz zapobiegają uszkodzeniom istoty białej w mózgu.

Olej palmowy wykazuje również wiele właściwości korzystnie wpływających na nasze serce. Wydaje się, że olej ten może działać korzystnie na obniżenie stężenia cholesterolu LDL i zwiększenie stężenia cholesterolu HDL. Spożycie nierafinowanego oleju palmowego może również spowolnić postęp choroby u osób z już rozpoznaną chorobą serca.

Olej palmowy – kiedy szkodzi?

Część badań na temat oleju palmowego mówi niestety o tym, że powoduje on wzrost stężenia złego cholesterolu LDL, co może przyczynić się do wzrostu ryzyka zachorowania na choroby serca.

Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy jest on poddany wielokrotnemu podgrzewaniu, co wpływa na zmniejszenie jego właściwości przeciwutleniających.

Orangutany / gettyimages

Olej palmowy i środowisko

Największym jednak problemem są szkody, jakie wynikają z produkcji oleju palmowego. Niszczenie lasów tropikalnych oraz torfowisk w celu zwiększenia plantacji palm olejowych to jedna z nich. Działania te mają wpływ na globalne ocieplanie się klimatu oraz wzrost produkcji gazów cieplarnianych. Degradowanie środowiska powoduje zmiany w ekosystemie, a co za tym idzie, niszczy różnorodność dzikiej przyrody. Szczególnie dotyczy to gatunków zagrożonych, takich jak orangutany czy tygrysy sumatrzańskie, które giną w wyniku utraty swoich siedlisk.

Olej palmowy jest jednym z najtańszych i najpopularniejszych olejów na świecie, stanowi jedną trzecią światowej produkcji oleju roślinnego. Warto samemu przeanalizować wszystkie za i przeciw, zanim zdecydujemy się spożywać produkty zawierające w swoim składzie olej palmowy lub stosować sam olej palmowy. Pozytywne korzyści zdrowotne, którymi się charakteryzuje, wykazują również inne źródła pożywienia, dlatego warto to wziąć pod uwagę przy swoim wyborze. Jeżeli już jednak zdecydujemy się na używanie oleju palmowego, pamiętajmy o wybieraniu tego z certyfikatami RSPO, które świadczą o etycznych i nieszkodliwych dla środowiska metodach produkcji.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Lipidy – podział, funkcje, zaburzenia przemian lipidów

Płukanie ust olejem – opinie, efekty. Czy jest szkodliwe?

Ketony w moczu — przyczyny, objawy, leczenie

Ketony w moczu – co oznaczają? Przyczyny, objawy i leczenie ketonurii

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Okłady ze smalcu gęsiego - sposób Anny Lewandowskiej na przeziębienie

Gęsi smalec na kaszel? Właściwości, zastosowanie

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Choroby mikrokrążenia – skutki i profilaktyka zaburzeń

Kasia Dziurska

Kasia Dziurska o swoich doświadczeniach z Hashimoto: myślałam, że jestem niezniszczalna [WIDEO]

kobieta po szczepieniu na covid

Skutki uboczne szczepionek na COVID-19 – które występują najczęściej? Porównanie

Kobieta

Gdzie są wolne terminy na szczepienie? Rząd udostępnił mapę z danymi

Będzie krótszy odstęp pomiędzy dawkami szczepionki przeciw COVID-19, ale niekoniecznie dla wszystkich. Co z tymi, którzy już przyjęli pierwszą dawkę przed wprowadzeniem zmiany?

Krótszy odstęp pomiędzy dawkami szczepionki przeciw COVID-19. Co z tymi, którzy przyjęli pierwszą dawkę przed wprowadzeniem zmiany?

Szczepienia przeciw COVID-19 dostępne dla dzieci w kolejnym kraju. FDA dopuściła tam podawanie jednej ze szczepionek już 12-latkom

Kolejny kraj wprowadza szczepienia przeciw COVID-19 dla dzieci. Szczepionkę mogą przyjąć już 12-latkowie

Rana oka, oparzenie, ciało obce w oku – pierwsza pomoc

Będą krótsze przerwy pomiędzy dawkami przeciw COVID-19

Szybciej przyjmiemy drugą dawkę szczepionki przeciw COVID-19. Duża zmiana czeka też ozdrowieńców

Unia Europejska nie przedłużyła kontraktu z AstraZeneką. Za to jest nowe, duże zamówienie od innego dostawcy

Unia Europejska nie przedłużyła kontraktu z AstraZeneką. „Obserwujemy sytuację”

Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia

Tabletka

Tabletki antykoncepcyjne – kiedy mogą nie zadziałać?

Opieka paliatywna – na czym polega i jakie są jej rodzaje. Dla kogo jest przeznaczona taka forma opieki?

Opieka paliatywna – na czym polega i jakie są jej rodzaje. Dla kogo jest przeznaczona taka forma opieki?

Nawet łagodny Covid-19 może mieć długotrwały wpływ na zdrowie młodych ludzi - wynika z badania naukowców

Nawet łagodny przebieg COVID-19 może mieć długotrwały wpływ na zdrowie młodych ludzi – wynika z badania naukowców

Najpopularniejsze

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?