Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegański krem sezamowy z owocami lata

Wegański krem sezamowy z owocami lata
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jest lato, żar leje się z nieba, a upały bywają nieznośne. Podczas takich gorących dni często nie mamy apetytu. Jeśli już to najchętniej zjedlibyśmy coś lekkiego i chłodzącego organizm. Dla nas istotne jest, aby również było zdrowo. Przedstawiamy wam pomysł na lekki, ale sycący krem sezamowy.

Użyliśmy pasty z sezamu, czyli tahini. Oprócz tego sięgnęliśmy po domowe masło orzechowe, banany i oczywiście sezonowe owoce, których jest aktualnie pod dostatkiem. Taki krem to dobry pomysł na śniadanie, lunch na wynos czy deser. Dobra wiadomość jest taka, że nie użyliśmy cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Skupimy się na paście tahini, bo jest ona w tym przepisie najbardziej wyczuwalna. Tahini to nic innego jak pasta przygotowana z sezamu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie smakuje z daniami słonymi, ale równie dobrze czuje się w towarzystwie deserów. Sezam jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Zawiera kwas foliowy i witaminę B2 i B3. Jest bogaty w błonnik, białko, aminokwasy, lignany i kwasy tłuszczowe. Te maleńkie ziarenka wspomagają układ odpornościowy i nerwowy. Mają dobry wpływ na zęby, kości, paznokcie i włosy, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

Składniki (dla 4 osób):

- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
- 3 garści ulubionych owoców lata (maliny, borówki, poziomki, brzoskwinie, porzeczki)
- ok. 350-400 ml mleka owsianego
- 2-3 łyżki nasion chia
- ok. 2 łyżek wiórków czekoladowych z gorzkiej czekolady
- 4 małe słoiczki

Przygotowanie:

Banany, tahini, masło orzechowe, wanilię i mleko umieść w mikserze. Na początek wlej mniejszą ilość mleka i jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej. Płyn po zmiksowaniu powinien być lekko gęsty, ale lejący. Przelej go do słoiczków

przepis-na-krem-sezamowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby stężał i się schłodził. Gotowy posyp owocami,

krem-sezamowy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

nasionami chia i czekoladą.

przepis-na-sezamowy-krem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowuj w lodówce. 

krem-sezamowy-z-owocami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Ten, kto umie i lubi gotować

Wegańskie tiramisu

duet masz.talerz

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Domowe sezamki

duet masz.talerz

najpopularniejsze artykuły