Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pasta z rukolowym pesto

Pasta z rukolowym pesto
Zdjęcie: Marta Winiarska | www.thefoodtime.com
Jeśli rukola kojarzy wam się tylko jako składnik sałatek lub dodatek do chrupiącej bagietki, rozszerzcie kulinarny horyzont! Dajcie jej zaistnieć w postaci pesto jako składnik pasty, a otrzymacie pyszne danie, do którego na pewno będziecie wracać.

Rokietta siewna, potocznie zwana rukolą, przywędrowała do nas z rejonów Morza Śródziemnego i Czarnego. Choć z wyglądu bardziej przypomina delikatną sałatę, należy do kapustowatych i najbliżej spokrewniona jest z rzodkiewką i chrzanem. Roślinka to niezbyt wymagająca i szybko rośnie. Uparciuchy w zaledwie trzy tygodnie z powodzeniem mogą wyhodować ją na swoim parapecie! Ale czy opłaca się? A pewnie, bo świeżo zerwana najsmaczniejsza, a zjeść ją można na sto sposobów. Z nasion tłoczy się olej i kręci ostrą musztardę, liście chrupać można na surowo w sałatce, blanszować na patelni czy blendować na doskonałe pesto.

W smaku bardzo wyrazista, lekko orzechowa, pyszna! Starsze, ciemniejsze listki są bardziej cierpkie i pikantne. A to za sprawą większej ilości nagromadzonych w nich substancji… bakteriobójczych! Rukola to istna bomba witaminowo-antyoksydantowa, znacznie zdrowsza od znanej i lubianej sałaty masłowej czy lodowej. Jedzona regularnie zadziała antynowotworowo, pobudzi układ odpornościowy i obniży poziom cukru we krwi. Pomoże też zwalczyć anemię i dobrze wpłynie na układ krzepnięcia, bo napakowana jest witaminą K, kwasem foliowym i żelazem. Stanowi znakomite źródło witamin A, B, C i flawonoli, przez co pozwoli zachować sokoli wzrok, zdrową skórę i mocne paznokcie.

Rukola nie bez powodu na stałe zadomowiła się w mojej kuchni: genialnie dopełnia sałatki, domowe pizze czy kolorowe sandwicze. A na szybki codzienny obiad? Zawsze sprawdzi się z makaronem!

Pasta z pesto z rukoli, chrupiącą cukinią, pistacjami i parmezanem

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.thefoodtime.com

Składniki na pesto:

- 2 garście świeżej rukoli
- 1 garść podprażonych migdałów lub orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu

Składniki na pastę (2 porcje):

- 250 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 1 mała zielona cukinia
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 2 łyżki startego parmezanu
- oliwa z oliwek

W blenderze umieszczamy rukolę, migdały, czosnek i parmezan, dodajemy sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy całość na gładką pastę. Cukinię kroimy wzdłuż jak najcieniej (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Plasterki podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż lekko się zrumienią, ok. 1-2 minuty z każdej strony. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię z cukinią. Dodajemy pesto i posiekane pistacje. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy dodatkową porcją sera, skrapiamy oliwą. Gotowe!

 

Marta Winiarska - pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od prawie dwóch lat - najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego thefoodtime.com.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować