Przejdź do treści

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Co jeść na śniadanie? / istock
Co jeść na śniadanie? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wcześniaki na oddziale intensywnej terapii noworodkowej przebrane z okazji Halloween
kwarantanna
Poluzowanie zasad kwarantanny. Kto jest z niej zwolniony?
Koronawirus. WHO alarmuje o dramatycznych danych w Europie
Adam Lewanowicz
Jak rozpoznać toksyczną relację? Adam Lewanowicz: „To się zaczyna od małych kroków”
Sekretyna – co to jest, funkcje, badanie. Sekretyna a autyzm

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bez niego przez cały dzień możemy bowiem zmagać się z obniżoną koncentracją i zmniejszeniem zdolności poznawczych, czyli gorszym przyswajaniem nowej wiedzy. Nie jesz śniadań, ponieważ rano nie jesteś w stanie niczego przełknąć? A może łapiesz się wszystkiego, bo znowu zaspałaś? Wraz z dietetyczką Agatą Stróżyk, dietetyczką i specjalistką ds. informacji medycznej z Medicover, stworzyłyśmy listę produktów, których nie warto jeść na śniadanie. 

– Śniadanie powinno być spożyte do około godziny po obudzeniu się, co wynika raczej z zaleceń ekspertów niż silnych dowodów naukowych. Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Smaczne i wartościowe. Przyjmuje się, że każdy posiłek powinien zawierać źródło białka, węglowodanów i tłuszczów – tłumaczy dietetyczka.

Słodkie płatki śniadaniowe

Musli z mlekiem lub jogurtem to standardowy posiłek zdrowego jadłospisu. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to dobry wybór.

– Płatki śniadaniowe dla dzieci i młodzieży często zawierają dodatek cukru, syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego. Ich zbyt duże spożycie przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2 oraz próchnicy. Optymalnie warto już od najmłodszych lat zachęcać dzieci do spożywania mleka z płatkami owsianymi górskimi, jęczmiennymi lub żytnimi, jak również pełnoziarnistymi. Dobrym rozwiązaniem jest samodzielnie skomponowane musli – z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i nasion.

Jeśli jednak decydujemy się na gotową mieszankę płatków, podobnie jak w przypadku płatków śniadaniowych, powinniśmy przeanalizować skład produktu. Mimo że płatki śniadaniowe lub musli są reklamowane jako produkty zdrowe czy fit, często w ich składzie znajdują się „chochliki” (np. cukier, syrop cukru inwertowanego, syrop glukozowo-fruktozowy, zwykle słodzone chipsy bananowe), których świadomy konsument powinien unikać – wyjaśnia Agata Stróżyk.

Właśnie dlatego należy czytać etykiety produktów!

Sok owocowy

Lubisz napić się soku owocowego do śniadania? Z jednej strony to dobrze, ponieważ soki owocowe są źródłem witamin, ale z drugiej niekoniecznie – to również sporo kalorii i łatwo przyswajalny cukier.

– Wysokie spożycie soków przez dłuższy okres może zwiększać ryzyko otyłości i próchnicy. Przewagą świeżego owocu nad sokiem jest zawartość błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów w jelitach, a tym samym spowalnia wzrost stężenia glukozy we krwi. Jeżeli istnieje taka możliwość, lepiej wybrać świeży owoc, a podstawowym źródłem płynów w diecie niewątpliwie powinna być woda – dodaje dietetyczka.

Sok owocowy zostaw więc do kolejnego posiłku.

Smakowa kawa

Dzień zaczynasz kawą? Wiele osób tak robi. Kawa poprawia koncentrację, szybkość reakcji oraz wspiera funkcje poznawcze. I chociaż picie małej czarnej raczej nie stanowi problemu, dodatki do niej mogą dostarczać nie tylko wartości smakowych, lecz także sporej ilości kalorii.

– Małe karmelowe latte macchiato może mieć nawet 137 kcal/300 ml, z czego około 16,1 g stanowią cukry proste, choć z uwagi na zawartość mleka jest również źródłem wapnia – około 186 mg/300 ml. Jeśli zrezygnujemy z syropu smakowego, kaloryczność kawy latte spadnie do około 113 kcal/300 ml i 8,1 g cukrów prostych. Z kolei 300 ml klasycznej kawy americano (bez mleka i cukru) ma tylko 6 kcal. Często się o tym zapomina, a przy regularnym spożyciu poranna kawa smakowa może być istotnym źródłem kalorii – wyjaśnia Agata Stróżyk.

Gluten to puszka Pandory

Parówki

Zdarza ci się jeść na śniadanie parówki? Nie musisz się wstydzić, nam także. Musimy jednak jasno powiedzieć – to mięso przetworzone. I nie powinnyśmy jeść go zbyt często.

– Wykazano nawet zależność między regularnym spożyciem mięsa przetworzonego przez pewien czas, a wzrostem ryzyka raka jelita grubego. Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinno ograniczyć się spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych wyrobów mięsnych (w tym parówek) do 0,5 kg/tygodniowo (czyli około 10 parówek, bez żadnych innych źródeł mięsa przetworzonego i czerwonego, np. wołowiny, wieprzowiny, szynki wieprzowej).

Przy wyborze parówek (podobnie jak innych wyrobów mięsnych) ważne jest czytanie etykiet. Im w parówce więcej mięsa i mniej substancji dodatkowych, tym lepiej – np. im więcej fosforanów umożliwiających dodanie większej ilości wody, tym gorsza jakość parówki (mniejszy odsetek zawartego w niej mięsa).

Jedna parówka zawierająca 100 proc. mięsa to przykładowo: około 151 kcal, z czego 39 proc. stanowi tłuszcz (w tym około 5 g tłuszczów nasyconych), a 28 proc. białka i 0,9 g sodu – dodaje ekspertka.

Pieczywo pszenne

Biała bułka na śniadanie również nie będzie dobrym pomysłem. Pieczywo pszenne jest produkowane bowiem z oczyszczonych ziaren zbóż, czyli pozbawionych łusek i bielma, a tym samym wielu cennych witamin i składników mineralnych.

– Pełne ziarno zbóż dostarcza m.in. żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Warto wybierać chleb pełnoziarnisty lub mieszany, które poza składnikami mineralnymi i witaminami zawierają również sporo błonnika – przyspieszającego pasaż treści jelitowej. Przy wyższym spożyciu błonnika należy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody. Przy zakupie pieczywa należy jednak uważać na sztuczki producentów, którzy czasem upodabniają pieczywo pszenne do razowego przez dodanie karmelu – dlatego warto czytać etykiety lub mieć zaufanego piekarza – wyjaśnia Agata Stróżyk.

Krem do smarowania pieczywa

Jakie mogłoby być najgorsze śniadanie? Parówki i biała bułka posmarowana kremem do pieczywa. Szczególnie takim o zawartości cukru, tłuszczu trans oraz oleju palmowego, który mimo, że jest olejem roślinnym, zawiera w głównej mierze nasycone kwasy tłuszczowe.

Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia powinno się ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych i możliwie zastępować je olejami roślinnymi (z wyjątkiem olejów palmowego i kokosowego). Spożycie tłuszczów trans powinno być ograniczone do minimum.

– Dwie łyżeczki do herbaty takiego kremu (około 37 g) mogą zawierać nawet 200 kcal, 21 g cukrów prostych i 3,5 g tłuszczów nasyconych. Jednocześnie nie dostarczają zbyt wielu wartościowych składników odżywczych.

Zdrowszym rozwiązaniem jest masło orzechowe (nie tylko z fistaszków, lecz także nerkowców i innych orzechów), bez dodatku cukru i oleju palmowego – jego kaloryczność też nie jest niska, ale jego przewagą jest zawartość kwasu foliowego, witaminy E, cynku, magnezu, potasu i fosforu.

Jeśli jednak mamy umiejętności kulinarne i czas, możemy przygotować samodzielnie pastę z awokado, pastę rybną, smalec z fasoli, hummus czy inne ciekawe rozwiązania na „kanapkowe smarowidło” – wyjaśnia specjalistka.

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Gofry, croissant i drożdżówka

Jesteś w grupie osób, które uwielbiają słodkie śniadania? To niekoniecznie dobry pomysł. To masa cukrów i kalorii!

– Gofry dostępne na rynku zwykle zawierają cukier, niektóre również olej palmowy i szereg substancji spulchniających, emulgujących czy konserwujących. Dodatki do gofrów, poza świeżymi owocami, też zazwyczaj nie są najzdrowsze – bita śmietana, krem czekoladowy, itd.

Popularna w Polsce drożdżówka z serem może mieć aż 307 kcal, w tym 50,8 g węglowodanów/105 g produktu. Alternatywny maślany francuski rogalik – croissant, zawiera zdecydowanie mniej cukru (z wyjątkiem tych nadziewanych), ale równie sporo kalorii – około 231 kcal/około 60 g (1 sztuka), z czego 33 proc. masy stanowi tłuszcz, głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Jednocześnie zawiera sporo sodu – 424 mg/sztukę i trochę witaminy A, folianów, choliny i selenu.

Słodkie i słone wypieki w porównaniu z pieczywem pełnoziarnistym prawie nie zawierają błonnika i cechują się niższą wartością odżywczą przy jednocześnie kilkakrotnie wyższej kaloryczności. Okazjonalnie można urozmaicić swoje śniadanie, ale na co dzień lepiej wybierać pieczywo z pełnego ziarna, mieszane lub na zakwasie – dodaje Agata Stróżyk.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agata Stróżyk

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Glukoza w ciąży – ważne badanie dla przyszłej mamy

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Zespół jelita drażliwego / istock

Zespół jelita drażliwego – jak żyć z tą chorobą? Gastroenterolog wyjaśnia

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.