Przejdź do treści

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują
Żeby być w pełni sprawnym i zdrowym, musimy dostarczać w odpowiednich ilościach kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Słowo tłuszcz niestety nie ma zbyt pozytywnych konotacji. Kojarzy się z nadwaga i otyłością. Czy zatem jeść coś tłustego oznacza jeść niezdrowo? Nie. Tłuszcze są nam bardzo potrzebne! Również do tego, by… chudnąć.

Tłuszcze to jedne z głównych składników odżywczych zwanych lipidami, które są istotnym elementem układanki dla prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych.

Gdybyśmy pozbawili nasz organizm tłuszczu, nie utrzymalibyśmy go przy życiu – pewien procent tkanki tłuszczowej jest po prostu niezbędny. Według norm żywienieniowych zaleca się (dla osób dorosłych) spożywać tłuszcze na poziomie 30% dobowego zapotrzebowania energetycznego, a dla osób powyżej 70. roku życia – 25%, ze względu na wolniejszą przemianę materii.

W naszym ciele tkanka tłuszczowa występuje w dwóch formach: jako tłuszcz zasadniczy i zapasowy. Tłuszcz zasadniczy obejmuje tłuszcz, który tworzy część błon komórkowych, tkanki mózgu, osłania włókna nerwowe oraz narządy wewnętrzne, a także amortyzuje podczas uszkodzeń fizycznych. Porównując kobiety i mężczyzn, niestety panie mają go o wiele więcej. Głównie przez to, że osadza się w okolicach piersi i bioder. Tłuszcz ten u kobiet bierze udział w produkcji estrogenu, przez co wpływa na równowagę hormonalną oraz cykl miesiączkowy. Jeżeli jest on zbyt niski, efektem tego mogą być nieregularne miesiączki.

Drugą formą tkanki tłuszczowej jest tłuszcz zapasowy, który jest naszą rezerwą energetyczną i znajduje się pod skórą i wokół narządów wewnętrznych. Spalamy go praktycznie przez cały czas kiedy ma miejsce praca tlenowa czyli kiedy śpimy, chodzimy oraz podczas większości typu ćwiczeń. Jeżeli weźmiemy pod lupę aspekt żywieniowy to pożądane są kwasy tłuszczowe wielonienasycone lub inaczej nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które musimy dostarczać z pożywieniem: ryby, produkty roślinne. Natomiast należy unikać kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT), które są obecne w: olejach roślinnych, smalcu, maśle, niektórych gatunkach mięsa.

Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6

Żeby być w pełni sprawnym i zdrowym, musimy dostarczać w odpowiednich ilościach kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, ale – jak pokazują badania – niestety w naszym codziennym menu przeważają omega-6 (margaryny, oleje roślinne, przetworzone produkty) nad omega-3 (łosoś, tuńczyk, makrela, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona dyni). Warto to zmienić!

Badania naukowe dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3:

– poprawia metabolizm tlenowy, przez co poprawia się siła i wytrzymałość;
– przyśpiesza uwalnianie się hormonu wzrostu w reakcji na sen i ćwiczenia oraz przyśpiesza regenerację;
– działa przeciwzapalnie, zapobiega nadwyrężeniom stawów i więzadeł;
– chroni przed przetrenowaniem

Pamiętajcie o nich, planując swoją dietę!

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Beauty, Vialise
Vialise - Serum antycellulitowe, skutecznie ujędrnia i nawilża skórę, 200 ml
229,00 zł
Beauty
OnlyBio Fitosterol, hipoalergiczny żel do mycia twarzy z olejem z rzepaku, 250ml
29,00 zł
Beauty
Miya Cosmetics My Wonder Balm Hello Yellow, nawilżająco-odżywczy krem do twarzy z masłem mango, 75ml
29,90 zł
Beauty
Vianek, Normalizujący tonik-wcierka do skóry głowy, 150ml
23,60 zł
NOWOŚĆ
Beauty
WIMIN Rytuał relaksu, 1 sztuka, ulga i odprężenie
36,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Olej palmowy – dlaczego budzi tyle kontrowersji?

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może być równie szkodliwy co palenie papierosów - alarmują naukowcy

Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może być równie szkodliwy co palenie papierosów – alarmują naukowcy

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

×