Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

6 produktów najgorszych dla mózgu

6 produktów najgorszych dla mózgu
Ilustracja: shutterstock
Pewnie słyszałeś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład jagody, tłuste ryby i orzechy... A czy wiesz, które produkty sieją spustoszenie w twoim mózgu? Oto nasza lista top 6.

Sól

Sól, a konkretnie to, co zawiera, czyli sód, jest niezbędna do życia. Bez niej nasz organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. Problem w tym, że dzisiejsza dieta zawiera jej zbyt dużo. A gdy jest jej za dużo, to ryzyko nadciśnienia i udaru mózgu jest ogromne. Często dodajemy soli zbyt wiele, przyrządzając posiłki, później także dosalamy. Ale przez samo odstawienie solniczki problemu nie pożegnasz. Większość soli jest bowiem dodawana już podczas procesu produkcji żywności. Zawierają ją nawet te produkty, w których soli nie wyczujesz, na przykład chleb czy płatki do mleka. W efekcie nasza dieta zawiera jej nawet dwa razy za dużo. Średnia europejska to 9‒12 g soli dziennie, podczas gdy zalecane jest nie więcej niż 5 g. Naukowcy kanadyjscy podczas badań nad wpływem soli na ciśnienie krwi i choroby sercowo--naczyniowe odkryli, że wysoki poziom spożycia soli w połączeniu z niską aktywnością fizyczną ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze. Zbadano 1262 osób w wieku od 67 do 84 lat. Uczestnicy badania został podzieleni zależnie od zawartości sodu w diecie na trzy grupy: niską, średnią i wysoką. Okazało się, że u osób z niskim spożyciem sodu i o niewielkiej aktywności fizycznej spadek zdolności poznawczych był wolniejszy niż u uczestników o podobnej aktywności fizycznej, ale z dietą o wysokiej zawartości sodu. Co możesz zrobić, by zmniejszyć ilość soli w diecie i tym samym zachować zdrowy mózg? Ogranicz jedzenie słonych przekąsek oraz produktów bogatych w sól, takich jak wędliny, konserwy, produkty wędzone. Pożegnaj się z solniczką. I jak zachęcają kanadyjscy naukowcy, bądź aktywny fizycznie!

Słodkie jogurty i serki, słodzone napoje

Oraz „dżem dla diabetyka” słodzony fruktozą, słodycze i wszelkie inne produkty, w których składzie znajdziesz fruktozę. A jest ich niestety wiele. Dodaje się ją nawet do takich produktów jak wędliny czy konserwy, głównie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) wykazali, że fruktoza może uszkadzać setki genów, co powiązane jest z wysokim ryzykiem chorób metabolicznych, neurologicznych i psychiatrycznych. Badacze, aby zbadać wpływ fruktozy na mózg, najpierw nauczyli szczury wychodzić z labiryntu. Okazało się, że te szczury, które przez sześć tygodni otrzymywały wodę słodzoną fruktozą (ilością odpowiadającą codziennemu wypijaniu jednego litra napoju gazowanego), przebywały labirynt dwa razy wolniej niż te zwierzęta, którym fruktozy nie podawano. Czego to dowodzi? Fruktoza upośledziła pamięć szczurów! Jeśli chcesz mieć dobrą pamięć, wyrzuć z diety produkty przetworzone, które zawierają w składzie fruktozę (czytaj etykiety!).

Ciasta, ciasteczka…

A także inne wyroby cukiernicze, batoniki, niektóre płatki do mleka i każda inna żywność, która ma w składzie tłuszcze trans. Tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają z tłuszczów nienasyconych pod wpływem ich utwardzania. Izomery trans obecne w pożywieniu powodują zahamowanie działania enzymów, które konieczne są do wytworzenia niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. A to właśnie te ostatnie są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, wysokiej koncentracji i świetnej pamięci.

Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie PLoS ONE (Public Library of Science) są jednoznaczne: im większa ilość tłuszczów trans w diecie, tym większe trudności w zapamiętywaniu słów. W badaniu wzięło udział 1018 uczestników, których dzienne spożycie tłuszczów trans mieściło się w przedziale od 3,8 do 27,7 g. Zostali poproszeni o wypełnienie zadań, które zmusiły ich do identyfikacji nowych słów. Okazało się, że im więcej tłuszczów trans w diecie, tym uczestnicy mieli gorszą pamięć. Chcesz mieć mózg w dobrej kondycji? Rezygnuj z przetworzonej żywności! 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Aleksandra Mirowska zapytał(a) 28 grudnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu 6 produktów najgorszych dla mózgu
Na czym najlepiej smażyć mięso lub ryby?
karolinax odpowiedział(a) 15 stycznia 2017
polecam jeszcze olej kokosowy
mirma1m odpowiedział(a) 12 stycznia 2017
Najlepiej gotować lub dusić, a jeśli już to na smalcu albo maśle klarowanym. Pozdrawiam!

Powiązane artykuły

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

Wydaje się logiczne, że skoro mamy lepszy dostęp do informacji, większą wiedzę na rozmaite tematy, wiemy,...
Wydaje się logiczne, że skoro mamy lepszy dostęp do informacji, większą wiedzę na rozmaite tematy, wiemy, jaka dieta nam służy, a co nam szkodzi, to nasz iloraz inteligencji rośnie. Niestety, jest akurat przeciwnie!

6 superfoods dla zdrowia mózgu

Po wakacyjnym lenistwie intelektualnym przyda się coś, co postawi szare komórki w stan gotowości i pobudzi...
Po wakacyjnym lenistwie intelektualnym przyda się coś, co postawi szare komórki w stan gotowości i pobudzi neurony do działania. Te sześć produktów to błyskawiczna pomoc w codziennej pracy intelektualnej. Wypróbujcie sami!

Psychobiotyki – bakterie dla mózgu

Nowe badania dowodzą, że niektóre bakterie wpływają nie tylko na fizjologię, ale również na stan naszego...
Nowe badania dowodzą, że niektóre bakterie wpływają nie tylko na fizjologię, ale również na stan naszego umysłu! Postanowiłam dowiedzieć się, które to bakterie mają taką moc i gdzie możemy je znaleźć. To co, jogurcik zamiast czekoladki na poprawę humoru?

Lustrzany mózg, czyli zachowania zaraźliwe

Na uśmiech odpowiadamy uśmiechem, czyjś ból na naszej twarzy maluje grymas...
Na uśmiech odpowiadamy uśmiechem, czyjś ból na naszej twarzy maluje grymas współczucia. Wszystko to robimy nieświadomie. Ziewanie i płacz też są zaraźliwe, ale kichanie – już nie. Dlaczego? Odpowiedź tkwi w mózgu.