3 min.
Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

Sód/iStock
Najnowsze
18.01.2021
Przetestowano nauczycieli wracających do szkół. Pozytywny test na COVID-19 otrzymało 2,4 tys. z nich
18.01.2021
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
17.01.2021
Seks podczas okresu – czy można go uprawiać? Fakty i mity
17.01.2021
Depresja ma różne oblicza. O tym objawie rzadko się mówi
17.01.2021
Starość zaczyna się od mózgu
Sód to jeden z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada przede wszystkim za gospodarkę wodno – elektrolitową, ale pełni też inne funkcje. Niedobór lub nadmiar sodu mogą zaburzać przewodnictwo nerwowo – mięśniowe.
Spis treści
Co to jest sód?
Sód (Na) to pierwiastek zaliczany do metali alkalicznych. Sód w przyrodzie nie występuje w stanie wolnym, a jedynie w postaci związków. Znaleźć można go w górnych warstwach skorupy ziemskiej, a także w wodzie morskiej pod postacią jonów sodowych. Sód wykorzystywany jest m. in. w procesach produkcji mydła, a także soli kuchennej.
Rola sodu w organizmie
Sód to pierwiastek zaliczany do elektrolitów. Najważniejsza rola sodu w organizmie to regulacja ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, w tym krwi. Ponadto sód uczestniczy w prawidłowych procesach przepuszczalności błon komórkowych, przewodnictwa nerwowego, kurczliwości mięśni, gospodarki kwasowo-zasadowej. Sód to aktywator enzymów oraz składnik soku żołądkowego.
Dzienne zapotrzebowanie na sód
Dobowe zapotrzebowanie na sód dla osoby dorosłej wynosi 1500 mg. Odpowiada to około 5 g soli dziennie. Z kolei zapotrzebowanie na sód dla dzieci przedstawia się następująco:
- 1 – 3 r. ż. – 750 mg
- 4 – 6 r. ż. – 1000 mg
- 7 – 9 r. ż. – 1200 mg
- 10 – 12 r. ż. – 1300 mg
- 13 – 18 r. ż. – 1500 mg.
Zwiększone zapotrzebowanie na sód
O wyższą podaż sodu powinny zadbać osoby narażone na nasiloną utratę sodu z organizmu. Może do tego dojść podczas intensywnego pocenia się, przyjmowania leków moczopędnych, a także zatrucia pokarmowego przebiegającego z wymiotami, biegunką.
Źródła sodu w diecie
Podstawowym źródłem sodu jest sól i dodatki wzmacniające smak, a także:
Niedobór sodu w organizmie
Zbyt niski poziom sodu w organizmie jest konsekwencją jego nadmiernej utraty z moczem, potem, wymiotami. Skutki niedoboru sodu to przede wszystkim:
- odwodnienie
- osłabienie
- nudności
- skurcze mięśni
- bóle głowy.
Nadmiar sodu w organizmie
Zbyt wysoki poziom sodu w organizmie występuje dość często, bo sprzyja temu współczesna dieta oparta na produktach wysokoprzetworzonych, bogatych w sól i związki sodu. Nadmiar sodu prowadzi do zwiększonego zatrzymywania wody w organizmie, powoduje obrzęki i podwyższenie ciśnienia krwi; ciężkie przedawkowanie sodu powoduje osłabienie, uszkodzenie nerek i mózgu, śpiączkę. W celu zapobiegania przedawkowaniu sodu w żywności należy stosować dietę niskosodową, czyli o małej zawartości soli.
Jak obniżyć poziom sodu w organizmie? Należy zrezygnować ze spożywania soli i produktów zawierających sól lub glutaminian sodu, warto także zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Bibliografia:
Farquhar W. i in., Dietary sodium and health: more than just blood pressure; J Am Coll Cardiol., Mar 2015
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.01.2021
Siwa przed trzydziestką. „Nie zamierzam robić z siebie pajaca. Tak bym się czuła, gdybym szła na kompromisy odnośnie tego, co można robić ze swoim ciałem”

16.01.2021
Kim Cattrall: Bezsenność? To jakby trzytonowy goryl siedział mi na piersi

15.01.2021
Minął 13. miesiąc, od kiedy Julia nie opuściła domu. „Nie chcę ryzykować życiem”

14.01.2021