Przejdź do treści

Lemoniada – genialna na upał

Lemoniada – genialna na upał
Lemoniada - superorzeźwienie! Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Katarzyna Warnke i Piotr Stramowski
Katarzyna Warnke i Piotr Stramowski o seksie po urodzeniu dziecka: „W tym okresie trudno znaleźć przestrzeń na seksualność”
Monocyty – o czym świadczy ich poziom?
nastolatka w szpitalu
„Taki duży i z mamą?”. Róża Hajkuś o prawie nastolatek i nastolatków do obecności rodzica w szpitalu
Respirator
Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska
Miesiączka niepełnosprawnych. „To jest często nie do zaakceptowania dla rodziców, gdy dziewczynka potrzebuje wsparcia w higienie intymnej”

Panie i panowie, żar leje się z nieba! Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Z sezonowych owoców, świeżych ziół – oczywiście bez białego cukru i sztucznych barwników. Nadchodzi superorzeźwienie!

Zimne napoje można zrobić na bardzo wiele sposobów – najprostszym z nich jest rozgniecenie ulubionych owoców lub ziół, a następnie zalanie ich zimną wodą z kostkami lodu. Dzięki temu owoce puszczą sok, który nada wodzie świeżego, cierpkiego aromatu i w kilka sekund zmieni dzbanek wody w orzeźwiającą lemoniadę. To także dobry sposób na zużycie tych owoców, które straciły już pierwszą świeżość.

Jeśli macie kilka minut więcej, możecie przygotować lemoniadę na bazie domowych smakowych syropów – w małym rondelku należy zagotować cukier trzcinowy, wodę i dowolne dodatki, a kiedy cukier się roztopi, macie już gotowy syrop, który jest bazą lemoniady. W ten sposób najchętniej przygotowuję lemoniadę waniliowo-limonkową, rabarbarową lub moją ukochaną lemoniadę różaną. Dobrze jest za jednym zamachem ugotować zapas syropu z całej szklanki wody, dzięki czemu w każdej chwili z lodówki można wyjąć słoik z syropem i dodać kilka kropli do zimnej wody.

Jeszcze prostsze jest przygotowanie domowych mrożonych herbat i naparów – zapomnijcie o czarnej herbacie i sięgnijcie po zioła. Pokrzywa, melisa, szałwia, rumianek lub rozmaryn mogą być wspaniałą bazą dla domowej zmrożonej herbaty, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców oraz ziół. Do mocnego naparu wystarczy wlać zimną wodę, garść kostek lodu oraz świeżych owoców i mrożona herbata jest gotowa do walki z upałem.

Lemoniada ogrodowa

przepis na lemoniade jadlonomia

Lemoniada ogrodowa. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 1/2 szklanki agrestu
– 1/2 szklanki porzeczek
– 1/2 szklanki wiśni
– 3 szklanki wody
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– kilka plasterków cytryny i pomarańczy
– kostki lodu

Przygotowanie:

Owoce wsypać do dzbanka i przy pomocy moździerza lub widelca porządnie je rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i podawać.

Lemoniada różana

Lemoniada – genialna na upał

Lemoniada różana. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
– 3 łyżki wody różanej
– 4 łyżki wody
– sok z 1/2 – 1 cytryny
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 1/4 – 1/2 łyżeczka soku z buraka, opcjonalnie
– kostki lodu

Przygotowanie:

W małym rondelku zagotować wodę różaną, cukier i wodę. Kiedy cukier się rozpuści, a płyn zacznie bulgotać, zdjąć rondelek z ognia i przelać syrop do butelki, odstawić na kwadrans do ostudzenia.

Do przestudzonego syropu dodać sok wyciśnięty z cytryny, wodę, kilka kropli soku z buraka i garść kostek lodu. Wymieszać i rozlewać do szklanek z dodatkowym lodem.

Mrożona melisa z cytrusami

Lemoniada – genialna na upał

Mrożona melisa z cytrusami. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 1 szklanka wrzątku
– 2 torebki melisy
– 1 szklanka wody
– kilka gałązek świeżej melisy
– kilka plasterków pomarańczy i cytryny
– kostki lodu 

Przygotowanie:

Melisę zalać wrzątkiem i parzyć przez 3 minuty. Po tym czasie wyjąć melisę i przelać napar do butelki. Do naparu dodać zimną wodę, pokrojone w plasterki cytrusy, świeżą melisę i porządnie zamieszać. Dodać kostki lodu i rozlewać do szklanek.

Marta Dymek,  20-latka, rezydentka warszwskiego Powiśla. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Pół roku temu zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Obalamy 5 mitów o elektrolitach. Znasz je wszystkie?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kąpiel w fontannie / unsplash

Podczas upałów pozwalasz dziecku beztrosko pluskać się w miejskiej fontannie? „Chłodzisz” je gronkowcem, salmonellą i bakteriami kałowymi

Kobieta na plaży

Mięsożerne bakterie – przecinkowce w Bałtyku. Pływanie w morzu jest niebezpieczne

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Ajwar - przepis

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Matka karmi niemowlę butelką

Czy w trakcie upałów dopajać niemowlęta wodą? Jakie są objawy odwodnienia u małych dzieci?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?