Przejdź do treści

Lemoniada – genialna na upał

Lemoniada – genialna na upał
Lemoniada - superorzeźwienie! Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa
Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk

Panie i panowie, żar leje się z nieba! Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Z sezonowych owoców, świeżych ziół – oczywiście bez białego cukru i sztucznych barwników. Nadchodzi superorzeźwienie!

Zimne napoje można zrobić na bardzo wiele sposobów – najprostszym z nich jest rozgniecenie ulubionych owoców lub ziół, a następnie zalanie ich zimną wodą z kostkami lodu. Dzięki temu owoce puszczą sok, który nada wodzie świeżego, cierpkiego aromatu i w kilka sekund zmieni dzbanek wody w orzeźwiającą lemoniadę. To także dobry sposób na zużycie tych owoców, które straciły już pierwszą świeżość.

Jeśli macie kilka minut więcej, możecie przygotować lemoniadę na bazie domowych smakowych syropów – w małym rondelku należy zagotować cukier trzcinowy, wodę i dowolne dodatki, a kiedy cukier się roztopi, macie już gotowy syrop, który jest bazą lemoniady. W ten sposób najchętniej przygotowuję lemoniadę waniliowo-limonkową, rabarbarową lub moją ukochaną lemoniadę różaną. Dobrze jest za jednym zamachem ugotować zapas syropu z całej szklanki wody, dzięki czemu w każdej chwili z lodówki można wyjąć słoik z syropem i dodać kilka kropli do zimnej wody.

Jeszcze prostsze jest przygotowanie domowych mrożonych herbat i naparów – zapomnijcie o czarnej herbacie i sięgnijcie po zioła. Pokrzywa, melisa, szałwia, rumianek lub rozmaryn mogą być wspaniałą bazą dla domowej zmrożonej herbaty, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców oraz ziół. Do mocnego naparu wystarczy wlać zimną wodę, garść kostek lodu oraz świeżych owoców i mrożona herbata jest gotowa do walki z upałem.

Lemoniada ogrodowa

przepis na lemoniade jadlonomia

Lemoniada ogrodowa. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 1/2 szklanki agrestu
– 1/2 szklanki porzeczek
– 1/2 szklanki wiśni
– 3 szklanki wody
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– kilka plasterków cytryny i pomarańczy
– kostki lodu

Przygotowanie:

Owoce wsypać do dzbanka i przy pomocy moździerza lub widelca porządnie je rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i podawać.

Lemoniada różana

Lemoniada – genialna na upał

Lemoniada różana. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
– 3 łyżki wody różanej
– 4 łyżki wody
– sok z 1/2 – 1 cytryny
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 1/4 – 1/2 łyżeczka soku z buraka, opcjonalnie
– kostki lodu

Przygotowanie:

W małym rondelku zagotować wodę różaną, cukier i wodę. Kiedy cukier się rozpuści, a płyn zacznie bulgotać, zdjąć rondelek z ognia i przelać syrop do butelki, odstawić na kwadrans do ostudzenia.

Do przestudzonego syropu dodać sok wyciśnięty z cytryny, wodę, kilka kropli soku z buraka i garść kostek lodu. Wymieszać i rozlewać do szklanek z dodatkowym lodem.

Mrożona melisa z cytrusami

Lemoniada – genialna na upał

Mrożona melisa z cytrusami. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 1 szklanka wrzątku
– 2 torebki melisy
– 1 szklanka wody
– kilka gałązek świeżej melisy
– kilka plasterków pomarańczy i cytryny
– kostki lodu 

Przygotowanie:

Melisę zalać wrzątkiem i parzyć przez 3 minuty. Po tym czasie wyjąć melisę i przelać napar do butelki. Do naparu dodać zimną wodę, pokrojone w plasterki cytrusy, świeżą melisę i porządnie zamieszać. Dodać kostki lodu i rozlewać do szklanek.

Marta Dymek,  20-latka, rezydentka warszwskiego Powiśla. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Pół roku temu zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej