Przejdź do treści

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Jest genialna na upał Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Panie i panowie, żar ostatnio leje się z nieba! Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Z sezonowych owoców, świeżych ziół – oczywiście bez białego cukru i sztucznych barwników. Nadchodzi superorzeźwienie!

Letnie orzeźwienie w szklance

Zimne napoje można zrobić na bardzo wiele sposobów – najprostszym z nich jest rozgniecenie ulubionych owoców lub ziół, a następnie zalanie ich zimną wodą z kostkami lodu. Dzięki temu owoce puszczą sok, który nada wodzie świeżego, cierpkiego aromatu i w kilka sekund zmieni dzbanek wody w orzeźwiającą lemoniadę. To także dobry sposób na zużycie tych owoców, które straciły już pierwszą świeżość.

Jeśli macie kilka minut więcej, możecie przygotować lemoniadę na bazie domowych smakowych syropów – w małym rondelku należy zagotować cukier trzcinowy, wodę i dowolne dodatki, a kiedy cukier się roztopi, macie już gotowy syrop, który jest bazą lemoniady. W ten sposób najchętniej przygotowuję lemoniadę waniliowo-limonkową, rabarbarową lub moją ukochaną lemoniadę różaną. Dobrze jest za jednym zamachem ugotować zapas syropu z całej szklanki wody, dzięki czemu w każdej chwili z lodówki można wyjąć słoik z syropem i dodać kilka kropli do zimnej wody.

Jeszcze prostsze jest przygotowanie domowych mrożonych herbat i naparów – zapomnijcie o czarnej herbacie i sięgnijcie po zioła. Pokrzywa, melisa, szałwia, rumianek lub rozmaryn mogą być wspaniałą bazą dla domowej zmrożonej herbaty, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców oraz ziół. Do mocnego naparu wystarczy wlać zimną wodę, garść kostek lodu oraz świeżych owoców i mrożona herbata jest gotowa do walki z upałem.

Lemoniada ogrodowa

Lemoniada ogrodowa. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 1/2 szklanki agrestu
– 1/2 szklanki porzeczek
– 1/2 szklanki wiśni
– 3 szklanki wody
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– kilka plasterków cytryny i pomarańczy
– kostki lodu

Przygotowanie:

Owoce wsypać do dzbanka i przy pomocy moździerza lub widelca porządnie je rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i podawać.

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Lemoniada różana

Lemoniada – genialna na upał

Składniki:

– 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
– 3 łyżki wody różanej
– 4 łyżki wody
– sok z 1/2 – 1 cytryny
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 1/4 – 1/2 łyżeczka soku z buraka, opcjonalnie
– kostki lodu

Przygotowanie:

W małym rondelku zagotować wodę różaną, cukier i wodę. Kiedy cukier się rozpuści, a płyn zacznie bulgotać, zdjąć rondelek z ognia i przelać syrop do butelki, odstawić na kwadrans do ostudzenia.

Do przestudzonego syropu dodać sok wyciśnięty z cytryny, wodę, kilka kropli soku z buraka i garść kostek lodu. Wymieszać i rozlewać do szklanek z dodatkowym lodem.

Mrożona melisa z cytrusami

Lemoniada – genialna na upał

Składniki:

– 1 szklanka wrzątku
– 2 torebki melisy
– 1 szklanka wody
– kilka gałązek świeżej melisy
– kilka plasterków pomarańczy i cytryny
– kostki lodu 

Przygotowanie:

Melisę zalać wrzątkiem i parzyć przez 3 minuty. Po tym czasie wyjąć melisę i przelać napar do butelki. Do naparu dodać zimną wodę, pokrojone w plasterki cytrusy, świeżą melisę i porządnie zamieszać. Dodać kostki lodu i rozlewać do szklanek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: