Przejdź do treści

Mrożone batony z malinami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Mrożone batony to świetna alternatywa dla lodów i doskonały pomysł na zdrową, sycącą i chłodną przekąskę. Mogą być jedzone przez wegan i osoby na diecie bezglutenowej. Najważniejsze – nie zawierają szkodliwego białego cukru! Do tego są proste w przygotowaniu.

Sezon na owoce lata w pełni, dlatego sięgamy po nie jak najczęściej. Nasz deser będzie pięknie różowy dzięki zawartości malin. Owoce te słyną z wysokiej zawartości witaminy C. Są bogate również w witaminę A, E, K i B6. Zawierają: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i sód. Nie bez przyczyny sok z malin poleca się podczas przeziębienia. To dlatego, że owoce te działają przeciwgorączkowo i napotnie. Oprócz tego wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co oznacza, że osoby dbające o linię, śmiało mogą włączyć je do codziennej diety. Dodajmy, że maliny mogą być skutecznym remedium na mdłości. Oto czego potrzebujecie:

Składniki:

Dolna warstwa:

– 250 g ulubionych orzechów
– czubata łyżka surowego kakao
– 200 g daktyli
– 50 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki oleju kokosowego

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

Środkowa warstwa:

– 250 g nerkowców
– 125 g wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/2 szklanki mleczka kokosowego
– porządna szczypta gałki muszkatołowej

Górna warstwa:

– 180 g malin
– 125 g mleczka kokosowego
– 125 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczkę pasty waniliowej
– garść owoców-maliny, truskawki, borówki
– świeża mięta

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut. Odcedź. Do miksera wrzuć wszystkie składniki potrzebne na dolną warstwę.

przepis-na-mrozone-batony

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj dokładnie. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masę przełóż do foremki. Dokładnie rozprowadź i dociśnij do dna. Wstaw do zamrażalki na 15 minut. Do miksera wrzuć orzechy z drugiej warstwy. Zmiksuj na drobne okruchy. Dodaj wiórki. Jeszcze raz zmiksuj i dodaj resztę składników. Całość zmiksuj. Uzyskany krem wyłóż na zmrożony spód.

mrozone-domowe-batoniki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Foremkę wstaw do zamrażalki na kolejne 15 minut. Do blendera wrzuć maliny, mleczko, syrop, wanilię i zmiksuj na gładki płyn. Wylej do foremki.

mrozone-batoniki-malinowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wciśnij owoce i posyp miętą.

malinowe-batony-mrozone

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw na 40-50 minut do zamrażalki. Pokrój na kawałki. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa

Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

jak być fit na wakacjach

Jak być fit na wakacjach?

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

odchudzanie

„Odchudzanie powinnyśmy zacząć od ustabilizowania emocji, a dopiero później od jedzenia”. Nie stresuj się! To ma wpływ na naszą wagę, przekonuje dietetyczka

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii