Przejdź do treści

Mrożone batony z malinami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą
Kobieta siedząca z termoforem
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza

Mrożone batony to świetna alternatywa dla lodów i doskonały pomysł na zdrową, sycącą i chłodną przekąskę. Mogą być jedzone przez wegan i osoby na diecie bezglutenowej. Najważniejsze – nie zawierają szkodliwego białego cukru! Do tego są proste w przygotowaniu.

Sezon na owoce lata powoli się rozkręca, i my, stęsknieni kolorów na talerzu, postanowiliśmy po nie sięgnąć. Nasz deser będzie pięknie różowy dzięki zawartości malin. Owoce te słyną z wysokiej zawartości witaminy C. Są bogate również w witaminę A, E, K i B6. Zawierają: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i sód. Nie bez przyczyny sok z malin poleca się podczas przeziębienia. To dlatego, że owoce te działają przeciwgorączkowo i napotnie. Oprócz tego wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co oznacza, że osoby dbające o linię, śmiało mogą włączyć je do codziennej diety. Dodajmy, że maliny mogą być skutecznym remedium na mdłości. Oto czego potrzebujecie:

Składniki:

Dolna warstwa:

– 250 g ulubionych orzechów
– czubata łyżka surowego kakao
– 200 g daktyli
– 50 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki oleju kokosowego

Środkowa warstwa:

– 250 g nerkowców
– 125 g wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/2 szklanki mleczka kokosowego
– porządna szczypta gałki muszkatołowej

Górna warstwa:

– 180 g malin
– 125 g mleczka kokosowego
– 125 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczkę pasty waniliowej
– garść owoców-maliny, truskawki, borówki
– świeża mięta

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut. Odcedź. Do miksera wrzuć wszystkie składniki potrzebne na dolną warstwę.

przepis-na-mrozone-batony

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj dokładnie. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masę przełóż do foremki. Dokładnie rozprowadź i dociśnij do dna. Wstaw do zamrażalki na 15 minut. Do miksera wrzuć orzechy z drugiej warstwy. Zmiksuj na drobne okruchy. Dodaj wiórki. Jeszcze raz zmiksuj i dodaj resztę składników. Całość zmiksuj. Uzyskany krem wyłóż na zmrożony spód.

mrozone-domowe-batoniki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Foremkę wstaw do zamrażalki na kolejne 15 minut. Do blendera wrzuć maliny, mleczko, syrop, wanilię i zmiksuj na gładki płyn. Wylej do foremki.

mrozone-batoniki-malinowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wciśnij owoce i posyp miętą.

malinowe-batony-mrozone

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw na 40-50 minut do zamrażalki. Pokrój na kawałki. Przechowuj w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!