Przejdź do treści

Atopowe zapalenie skóry a dieta

Atopowe zapalenie skóry a dieta
Atopowe zapalenie skóry a dieta
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych
Patenty na potencjalne leki antynowotworowe dl badaczy z Uniwersytetu Gdańskiego
Niezwykłe dokonanie badaczy z Gdańska! Pomoże w walce z nowotworami
aromaterapia Nabea
Aromaterapia w domu? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy, jak możesz zacząć przygodę z olejkami
Sekrety szczęśliwych par – 10 filarów udanego związku

Atopowe zapalenie skóry to choroba, której podłoża doszukuje się w genach danej osoby. Dolegliwość jest czasami trudna do rozpoznania, w celu jej ustalenia konieczna jest wizyta u dobrego dermatologa lub alergologa. Do najczęściej występujących objawów atopowego zapalenia skóry zalicza się występowania zmian, świąd, suchość skóry, rogowacenie naskórka. Bardzo istotnym w leczeniu tego schorzenia jest wprowadzenie odpowiedniej diety. Jakich produktów należy unikać? Czym jest dieta eliminacyjna i jak przebiega? Co koniecznie powinno znaleźć się w jadłospisie chorego na atopowe zapalenie skóry?

Co warto wprowadzić do diety przy atopowym zapaleniu skóry?

Pacjenci z atopowym zapaleniem skóry powinni zadbać o odpowiednie nawodnienie swojego organizmu. Dzięki większemu spożyciu wody każdego dnia, po pierwsze: składniki odżywcze docierają szybciej do wszystkich komórek, po drugie: skóra staje się bardziej miękka i nawilżona. Optymalne spożycie wody powinno wynosić od około 2 do nawet 3 litrów na dobę. Sucha skóra to jeden z największych problemów, który dotyka osoby z AZS. Ciało jest szorstkie, ściągnięte i nieprzyjemne w dotyku. Pacjentom zaleca się również wprowadzenie do diety oleju z wiesiołka, który wpływa pozytywnie na gęstość oraz elastyczność skóry. Osoby z AZS muszą zadbać również o wprowadzenie do swojej diety większej dawki witaminy E. Można znaleźć ją między innymi w płatkach owsianych, kiełkach zbóż, migdałach i w zielonym groszku. Chory musi zadbać również o suplementację witaminy B i C. Witamina B jest odpowiedzialna za łagodzenie objawów, a witamina C wpływa korzystnie na zmniejszenie obrzęku i zaczerwienienia. Substancje można znaleźć w takich produktach jak oliwa z oliwek, kukurydza, ryż, czy nawet szpinak.

Jakich produktów powinna unikać osoba, która boryka się z AZS?

W przypadku AZS warto zainteresować się dietą eliminacyjną. Ten sposób żywienia polega na wyeliminowaniu konkretnych składników z jadłospisu na okres 3-6 miesięcy. W czasie eliminacji należy obserwować swój organizm i zmiany skórne. Jeżeli problem swędzącej i podrażnionej skóry stanie się lżejszy — pewne produkty warto wykluczyć na stałe. Osoby z AZS powinny wykluczyć ze swojego codziennego menu mleko krowie oraz kozie pod każdą postacią. Produkty mleczne, które alergenne Warto zrezygnować również ze spożywania sztucznych barwników oraz aromatów. Pacjenci z AZS muszą wyeliminować pomidory, margarynę, owoce morza, ryby oraz czekoladę — zarówno zwykłą, jak i gorzką. Warto zrezygnować również z jajek. Uczulenie bardzo często powodują również orzechy, zwłaszcza ziemne, nasiona soi i pszenica.

Osoby, u których potwierdzi się wystąpienie AZS, koniecznie muszą zadbać nie tylko o stosowane preparaty, lekarstwa i maści, ale i o swoją dietę. Dieta eliminacyjna pomoże sprawdzić, czy czynnikiem wywołującym chorobę nie jest jeden z produktów spożywczych. Efekty stosowania diety eliminacyjnej mogą pojawić się dopiero po kilku tygodniach, dlatego nie można poddawać się na samym początku. Jeżeli po dłuższym czasie, np. po odstawieniu mleka — nie będzie widać praktycznie żadnej poprawy, należy wyeliminować kolejny produkt. Oprócz wprowadzenia odpowiedniego sposobu żywienia niezwykle istotne jest to, aby pacjent nie drapał swojej skóry. Świąd powoduje uporczywe drapanie, które prowadzi do podrażnień, a w konsekwencji do drapania naskórka. AZS bardzo często towarzyszy również obniżona odporność, a w rozdrapanych miejscach lubią powstawać infekcje.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

orzechy brazylijskie

Selen – właściwości, niedobór i przedawkowanie, źródła

Produkty bogate w molibden

Molibden – rola w organizmie, zapotrzebowanie, niedobór

Miedź

Miedź – rola w organizmie, nadmiar i niedobór, źródła

suplement diety

Mangan – właściwości, nadmiar, niedobór, źródła w diecie

Nawyki żywieniowe dziecka - jak je zmienić?

Nawyki żywieniowe dzieci – dobre i złe. Zmiana nawyków na zdrowe

Fakty i mity: margaryna i masło

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

owoce morza

Kobalt – właściwości, niedobór, źródła, alergia na kobalt

produkty spożywcze

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

pasta do zębów

Fluor – właściwości, źródła, niedobór i szkodliwość fluoru

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.