Przejdź do treści

Chrup, chrup pora!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog
4 sposoby na pogodzenie się
Jak się skutecznie pogodzić? Skorzystaj ze wskazówek psychologa
Chwile, kiedy dziecko wyrasta z małej fasolki, warte są każdej sekundy. Zobacz galerię niesamowitej radości z oczekiwania
Judy Chicago, matka chrzestna waginy: feminizm jest humanizmem
Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

To danie można by skwitować krótko: w prostocie tkwi siła! Bo cóż może być prostszego od pora? Spróbujcie tej zdrowej przekąski z dodatkiem orzechów i sera.

To danie lekkie, jednocześnie słodkie i kwaskowate, chrupiące od orzechów i sycące od sera. Bardzo tęsknimy za wiosną i słońcem, dlatego dodaliśmy bratki – kwiaty jadalne.

Nie da się ukryć, że głównym bohaterem jest tu por – warzywo, niestety, niedocenione w naszej kuchni. Dodajemy je najczęściej do bulionu i szybko o nim zapominamy. A szkoda, bo por jest naprawdę pyszny, lekko słodki i ma wiele zastosowań nie tylko w kuchni. Jest świetny na bóle reumatyczne, a osoby chorujące na anemię powinny włączyć go do codziennej diety. Oprócz tego sprawdzi się, gdy męczy nas kaszel. Warzywo to ma działanie moczopędne, odkwaszające i oczyszczające. Jest bogate w wapń, żelazo, fosfor, potas oraz cynk. Por to źródło witaminy C, A, E, K, B6 i kwasu foliowego. Niech was nie zwiedzie jego ostry na surowo smak. Po nawet krótkim gotowaniu warzywo nabiera nowego smaku – głębokiego, słodkiego, maślanego.

Przygotowanie tego dania nie zajmie ci więcej niż 20 minut.

przepis na pieczone pory

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (porcja dla 2 osób):

– 4 pory bez zielonej części
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka świeżej kolendry
– 4 łyżki oleju ryżowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki orzechów piniowych
– 2-3 łyżki pleśniowego sera długo dojrzewającego
– kilka bratków

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wrzuć pory. Gotuj do momentu, aż po wbiciu noża por sam się z niego zsunie – to zajmie 10-13 minut. Bardzo ważne jest, aby nie przegapić tego momentu, bo rozgotowane pory będą mniej smaczne. W tym czasie przygotuj sos. W kielichu blendera umieść wszystkie składniki oprócz bratków, sera, orzechów i porów. Zmiksuj na gładki sos. Kiedy pory będą gotowe, ostrożnie wyjmij je z wody i podawaj polane sosem, posypane orzechami, serem i kwiatkami. Jedz gorące.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

kobieta karmiąca dziecko piersią chodzi po polu

Jakie są zasady prawidłowego odżywiania się matki karmiącej piersią

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami. Dasz się skusić?

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Chodzisz rozdrażniona i sama nie wiesz czego chcesz? PMS psuje ci połowę miesiąca? Zwalcz go dietą!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!