Przejdź do treści

Stan przedcukrzycowy to problem ok. 5 mln osób. Większość będzie miała kiedyś cukrzycę!

Kobieta leży na łóżku
"W Polsce jest ok. 5 mln osób ze stanem przedcukrzycowym. Po 10 latach u prawie wszystkich będzie zdiagnozowana cukrzyca" - alarmuje diabetolożka Barbara Soróbka/ Pexels, fot. Molly Champion
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Stan przedcukrzycowy zwykle nie daje żadnych objawów klinicznych. Często rozpoznawany jest po kilku latach trwania” wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka. Jakie są stany przedcukrzycowe i kto może zachorować?

Czujesz się senna w ciągu dnia i wciąż zmęczona? Dodatkowo masz problemy ze wzrokiem, ciągłe uczucie pragnienia oraz zwiększony apetyt? Być może masz stan przedcukrzycowy. A dane są alarmujące! „W Polsce jest ok. 5 mln osób ze stanem przedcukrzycowym (prediabetes)” – ostrzega na swoim profilu na Instagramie diabetolożka Barbara Soróbka. 

W badaniach wykazano, że co roku ok. 10 proc. tych osób rozwinie cukrzycę, a po 10 latach prawie wszystkim będzie zdiagnozowana cukrzyca – dodaje.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Mama, Beauty
Wimin Zestaw z myślą o dziecku, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Omega-3 1000 mg, 120 kaps
54,90 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł

Stany przedcukrzycowe

Stan przedcukrzycowy to stan pośredni między prawidłową tolerancją glukozy a rozwijającą się cukrzycą w organizmie. Ekspertka tłumaczy, że można go zdiagnozować w dwóch przypadkach:

  • nieprawidłowa glikemia na czczo (cukier na czczo 100-125 mg/dl),
  • upośledzona tolerancja glukozy (w drugiej godzinie doustnego testu obciążenia glukozą-cukier 140-199 mg/dl) – wymienia.

Soróbka wyjaśnia, że stwierdzenie jednego lub obu zaburzeń znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ostrzega także, że rośnie również zagrożenie uszkodzenia naczyń krwionośnych i nerwów, co często prowadzi do zawału serca lub udaru.

Przyczyny stanu przedcukrzycowego

„Stan przedcukrzycowy zwykle nie daje żadnych objawów klinicznych. Często rozpoznawany jest po kilku latach trwania” – tłumaczy w swoim wpisie diabetolożka. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na czynniki, które mają wpływ na rozwój stanu przedcukrzycowego.

Czynniki ryzyka rozwoju prediabetes:

  • cukrzyca w rodzinie,
  • nadwaga i otyłość,
  • mała aktywność fizyczna,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • zespół policystycznych jajników,
  • przebyta cukrzyca ciążowa,
  • urodzenie dziecka o masie powyżej 4 kg

– wymienia ekspertka.

Masz stan przedcukrzycowy? Nie daj się!

Stan przedcukrzycowy jest sygnałem ostrzegawczym, który wysyła nam organizm. W ten sposób informuje nas, że nie radzi sobie z prawidłowym metabolizmem węglowodanów. Dzięki tym sygnałom można jednak odpowiednio wcześnie zareagować. Ważne więc, by jak najszybciej zmienić styl życia i wesprzeć organizm. Co należy zrobić?

  • zgodnie z zaleceniem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym raz w roku wykonujemy krzywą cukrową celem czynnego poszukiwania cukrzycy (osoby leczone metforminą powinny odstawić lek na tydzień przed badaniem),
  • zdiagnozowanie prediabetes jest wskazaniem do zmiany stylu życia:
  • zwiększenia aktywności fizycznej,
  • modyfikacji diety,
  • zwykle redukcji masy ciała,
  • u części pacjentów konieczna jest farmakoterapia.

Warto więc pamiętać, że obserwacja własnego ciała i samopoczucia jest pierwszym krokiem do podjęcia konkretnego działania. Jak podsumowuje diabetolożka, w badaniu DPP wykazano że aktywność fizyczna i redukcja masy ciała powyżej 5 proc. zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o prawie 60 proc., podczas gdy metformina obniża to ryzyko o 38 proc.

Piwo a cukrzyca / rawpixel

Barbara Soróbka – kim jest?

Barbara Soróbka to diabetolożka i certyfikowana lekarka Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Zajmuję się nowoczesnym leczeniem wszystkich typów cukrzycy, otyłości, stanów przedcukrzycowych i insulinooporności. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą. Ukończyła Szkołę Pompową Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

Specjalistka jest też aktywna  w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie @lekarz.diabetolog, na którym w przystępny sposób dzieli się wiedzą, obserwuje ponad 2 tys. osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta siedzi zmęczona

Brak energii – zwykłe zmęczenie czy objaw choroby?

Kobieta mierzy sobie cukier

Lekarze twierdzili, że nie dożyje 15. roku życia. Niedawno świętowała 92. urodziny. „Rok po roku oczekiwałam nadejścia śmierci”

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

6 chorób, które nie dają objawów. Sprawdź, czy któraś nie dotyczy właśnie ciebie

Zalecano piwo, nasiona i miód, popularna była galaretka ze żmii, nalewka z endywii i omanu, narkotyki i woda różana – jak kiedyś leczono cukrzycę

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Oporni na insulinę. Co powinnaś wiedzieć o insulinooporności?

Oporni na insulinę. Co powinnaś wiedzieć o insulinooporności?

Hormony trzustki – insulina i glukagon. Jak działają? Normy

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Lek. Barbara Soróbka

„Zbyt często pacjenci o cukrzycy dowiadują się dopiero po świeżo rozpoznanym zawale czy udarze” – mówi lek. Barbara Soróbka

Nowe testy genetyczne wykryją „ukrytą” cukrzycę. To prawdziwa rewolucja w diagnostyce tej choroby

Siniaki a celiakia - jakie jeszcze objawy daje ta choroba?

Pokazała posiniaczone nogi. „Przemoc domowa? Nie”. To objaw nieuleczalnej choroby – wyjaśnia psychodietetyczka

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Kolarz z cukrzycą może rywalizować z innymi, a nawet wygrywać!/fot. Novo Nordisk

Kolarz z cukrzycą może rywalizować z innymi, a nawet wygrywać!

Angelina Ziembińska / fot. arch. prywatne

Angelina Ziembińska: Jeśli chodzi o cukrzycę, to wydaje mi się, że kobiety mają trudniej

Dlaczego osoby z cukrzycą są bardziej podatne na rozwój infekcji? Wyjaśnia dietetyczka

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Cukrzyca jest chorobą przewlekła.

Cukrzyca – objawy, przyczyny, leczenie. Cukrzyca typu 1 i 2

Insulina a procesy rozrodcze. Przeczytaj fragment książki „Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów” Benjamina Bikmana

Książka „Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów” Benjamina Bikmana już dostępna! Hello Zdrowie patronem medialnym

×