Przejdź do treści

Dieta na cholesterol

Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Co raz więcej osób ma problem z za wysokim poziomem cholesterolu. Jeżeli wasze wyniki badań krwi nie są wzorcowe, a lekarz sugeruje leki, przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią dietę.

 

Chcąc obniżyć poziom cholesterolu, musicie pamiętać o tym, że sposób odżywiania jest podstawowym elementem, który może pomóc okiełznać nieprawidłowe wyniki. Jestem dietetykiem, więc nie mogę zlecać jak lekarz wykonania badań, mogę jedynie zasugerować, na co warto zwrócić uwagę. Jeżeli dawno nie kontrolowaliście swojego stanu zdrowia, to polecam wybrać się do lekarza i porozmawiać na ten temat ze specjalistą.

Jak to jest z tym cholesterolem?

Na początek może wytłumaczę, co kryje się pod hasłem cholesterol w kontekście interpretacji wyników badań krwi. Najczęściej lekarze zalecają zbadanie całego lipidogramu. Co wchodzi w jego skład? Cholesterol HDL (tzw. dobry cholesterol), LDL (tzw. zły cholesterol), cholesterol całkowity, a także trójglicerydy. Zbyt wysokie trójglicerydy mogą wskazywać na dużą słabość do cukrów prostych, czyli produktów z białej mąki, słodyczy itp. Niestety, niekontrolowany słodyczoholizm nie odbija się tylko na waszej wadze. Jednak to zawyżony poziom cholesterolu LDL jest bezsprzecznie bezpośrednio odpowiedzialny za powstanie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, dlatego powinno wam zależeć na tym, aby go obniżyć do prawidłowych wartości. Jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest niekoniecznie cholesterol zawarty w żywności (cholesterol w naszym organizmie jest syntetyzowany w większości przez wątrobę), lecz nasycone kwasy tłuszczowe (czyli te pochodzenia zwierzęcego, zawarte w maśle, mięsie, nabiale, jajach)1.

W czym tkwi sekret diety portfolio?

Dieta stworzona przez prof. Davida Jenkinsa (twórcę indeksu glikemicznego) opiera się na roślinach (dużo warzyw, owoców, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe). Dodatkowo łączy w swoich założeniach kombinację produktów, które mają udowodniony wpływ na obniżenie cholesterolu we krwi, czyli: białka sojowego, steroli i stanoli, błonnika rozpuszczalnego i orzechów, przy jednoczesnym ograniczeniu produktów odzwierzęcych i tym samym tłuszczu odzwierzęcego.

W badaniach z 2011 roku opublikowanych w Journal of American Medical Association wykazano, że po 24 tygodniach stosowania diety portfolio cholesterol LDL obniżył się o 13 proc., podczas gdy tradycyjna dieta niskotłuszczowa zmniejszyła stężenia LDL tylko o 3 proc. Dodatkową korzyścią jest to, że dieta prof. Jenkinsa obniżyła także poziom triglicerydów i ciśnienie krwi, nie wpływając na spadek poziomu pożądanego cholesterolu HDL2. We wcześniejszym badaniu doktora Jenkinsa wykazano, że działanie diety portfolio może być podobne do działania statyn, czyli leków powszechnie przepisywanych na obniżenie cholesterolu 3.

Ile trzeba jeść, żeby efekt był widoczny?

W skład diety portfolio stosowanej w badaniach z 2011 roku wchodziły soja w postaci mleka sojowego, tofu i sojowych zamienników mięsa w ilości 22,5 g białka sojowego/1000 kcal. W poprzednim artykule możecie przeczytać, jak przemycić białko ze strączków do swojej diety. 10 g/1000 kcal błonnika rozpuszczalnego w wodzie z owsa, jęczmienia i psyllium, a także 25 g orzechów/1000 kcal. Czyli owsianka na śniadanie i orzechy w pracy w formie przekąski to nie taki zły pomysł. W diecie uwzględniono także sterole i stenole. Dawka terapeutyczna tych związków to 2 g, jednak z tradycyjnej żywności bardzo ciężko jest otrzymać taką ilość, dlatego najlepszym ich źródłem są margaryny w nie wzbogacane. Działanie steroli i stanoli roślinnych polega na utrudnianiu wchłaniania cholesterolu w jelitach, co prowadzi do obniżenia niechcianego cholesterolu LDL. Wiem, że niektórzy was mogą się oburzyć, gdy przeczytają, że zalecana jest w diecie margaryna. Produkty zawierające fitosterole to jedne z nielicznych, które mogą zawierać na opakowaniu oświadczenie zdrowotne (oświadczenie zdrowotne oznacza każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że istnieje związek pomiędzy kategorią żywności, daną żywnością lub jednym z jej składników a zdrowiem4). Produkty takie mają bardzo dokładnie, wieloetapowo przebadany wpływ na zdrowie, a dostarczone dowody potwierdzające ich pozytywny wpływ muszą być zatwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA – European Food Safety Authority). Dane dotyczące ilości są przedstawione w formie na 1000 kcal. Przeciętna dieta (w bardzo dużym uproszczeniu) to 2000 kcal, dlatego kiedy pomnożycie wszystko razy dwa, będziecie w stanie ocenić, jak skomponować swój jadłospis. Dieta portfolio dopuszcza niskotłuszczowy nabiał. Ryby i chude mięso też są stosowane, jednak ich ilość uzależniona jest od waszej sytuacji wyjściowej i indywidualnych efektów prowadzonej dietoterapii.

Dzisiaj było trochę naukowo, ale mam nadzieję, że wyciągniecie cenne wskazówki dla siebie. No to co, czas na zrobienie porządków w lodówce?

1. Food Safety Authority. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA J. 2010;8(3):1–107.

http://wpage.unina.it/fogliano/Slides%20FIPDes%20Seminars/EFSA%20OPINION%20DRV%20FATS%2025-03-10.pdfEuropean

2. Jenkins D.J., Jones P.J., Lamarche B. i wsp.: Effect of a dietary portfolio of cholesterol – lowering foods given at 2 levels of intensity of dietary advice on serum lipids in hyperlipidemia: a randomized controlled trial. JAMA 2011, 306(8), 831 – 839

3. David J. A. Jenkins, MDCyril W. C. Kendall, PhD i wsp.: Effects of a Dietary Portfolio of Cholesterol-Lowering Foods vs Lovastatin on Serum Lipids and C-Reactive Protein; JAMA. 2003;290(4):502-510. doi:10.1001/jama.290.4.502

4. http://www.oswiadczenia.eu/oswiadczenia-zdrowotne-menu

 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Mama, Beauty
Wimin Zestaw z myślą o dziecku, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Bloxin Żel do nosa w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw suplementów, 30 saszetek
99,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ten lek na „zły cholesterol” będzie od 1 listopada refundowany. To doskonała informacja dla wielu pacjentów

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

Zdrowie trzeba sobie wychodzić

zamyślona kobieta o jasnych włosach

Jakie badania profilaktyczne zrobić, by nie bać się choroby? Wiele dolegliwości długo nie daje objawów

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Kobieta

„Uwolniłam się od uzależniania szczęścia od wyglądu. Ta wolność w głowie jest warta każdej ceny” – pisze dietetyczka Magda Hajkiewicz-Mielniczuk

mama cholesterol

Podwyższony cholesterol u twojej mamy? Sprawdź, jak możesz jej pomóc

Dyslipidemia aterogenna – przyczyny, badania, leczenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Aparat Golgiego – co to jest, budowa i funkcje

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Lipidy – podział, funkcje, zaburzenia przemian lipidów

Dyslipidemia – rodzaje, przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

×