3 min.
Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Co to są izotiocyjaniany? Unsplash
27.06.2022
Kichasz, gdy patrzysz na słońce? Biotechnolog Dawid Polak wyjaśnia to zjawisko
27.06.2022
Jak poznać, że upał ci zaszkodził? „Są trzy zjawiska kliniczne, które świadczą o nadmiernym działaniu ciepła” – mówi lekarz Michał Sutkowski
27.06.2022
Zmagasz się z zaparciami? Fizjoterapeutka tłumaczy, jakie mogą być tego konsekwencje
26.06.2022
Petting – co to jest, sposoby pettingu, petting a ciąża
26.06.2022
„Kobiety uczą się zachowań społecznych na zasadzie kopiuj-wklej, aż osiągają biegłość, która czyni ich autyzm niewidzialnym”. O życiu i kobiecości ze spektrum autyzmu mówi psycholożka i nauczycielka jogi Agata Ucińska
„Izotiocyjaniany” – pod tym terminem kryją się związki, o których rzadko słyszymy i na temat których trudno jest cokolwiek znaleźć. Tymczasem okazuje się, że mają one szereg genialnych właściwości. Co zatem warto wiedzieć o izotiocyjanianach?
Spis treści
Izotiocyjaniany – co to jest?
Izotiocyjaniany to bioaktywne związki o działaniu leczniczym. Niektóre z nich posiadają właściwości antykancerogenne. Oznacza to, że przeciwdziałają genom rakowym oraz tym, które są odpowiedzialne za wytwarzanie guzów.
Właściwości izotiocyjanianów
Izotiocyjaniany to związki pozyskiwane w organizmie z glukozynolanów, m.in. sulforafanu i synigryny. Wspomagają detoksyfikację z substancji silnie rakotwórczych, neutralizują wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych. Mają również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, m.in. w stosunku do Helicobacter pylori odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka.
Izotiocyjaniany stosuje się w profilaktyce nowotworów, m.in.:
- piersi,
- płuc,
- przełyku,
- żołądka,
- wątroby,
- jelit.
Związki te chronią również wzrok i zapobiegają degeneracji żółtej plamki oka oraz rozwojowi zaćmy.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Izotiocyjaniany – gdzie je znaleźć?
Izotiocyjaniany znajdziesz w roślinach kapustnych (krzyżowych) i ich młodych, takich jak:
- brokuł,
- kalafior,
- brukselka, jarmuż,
- kapusta,
- rzodkiewka,
- kalarepa,
- rzepa,
- rzeżucha,
- ziarna gorczycy.
Ogrzewanie tych produktów bez przykrycia, a zwłaszcza rozgotowywanie w wodzie prowadzi do drastycznego spadku glukozynolanów w warzywach, a także rozkładu enzymu przekształcającego je w izotiocyjaniany. Jest on jednak obecny w prawidłowej mikroflorze jelita, która wspomaga przyswajanie korzystnych związków.
Izotiocyjaniany – zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
Zapotrzebowanie dobowe na izotiocyjaniany nie jest odgórnie ustalone. Mówi się, że dla osób zdrowych korzystne jest spożywanie warzyw kapustnych kilka razy w tygodniu, zwłaszcza na surowo. Objawy niedoboru tego związku nie występują, ale wskazaniem do spożywania ich może być zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. u kobiet.
Zdarza się jednak, że u niektórych osób pojawiają się skutki nadmiaru izotiocyjanianów. Spożywanie zbyt dużych ilości glukozynolanów może zaburzać przemiany jodu niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy i prowadzić do rozrostu tego gruczołu – zwłaszcza przy niedoborach selenu w diecie. Zaburzenia pracy tarczycy są przeciwwskazaniem do codziennego sięgania po warzywa kapustne, szczególnie niepoddane obróbce termicznej.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037733/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6226005/
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

25.06.2022
HELLO PIONIERKI: Jak Michalina Wisłocka uczyła Polki seksualności i autoerotyzmu na wiele lat przed znalezieniem punktu „G”

24.06.2022
Dr n. med. Karina Barszczewska: „W PCOS pojawia się ryzyko zaburzeń psychicznych i behawioralnych, a także seksualnych, o czym bardzo mało się mówi”

22.06.2022
Mylona z alzheimerem, parkinsonem, uważana za chorobę dzieci. Jak rozpoznać i leczyć padaczkę u seniorów, mówi dr n. med. Maria Maliszewska

21.06.2022