Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości
![Brokuły na stole](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2012/08/louis-hansel-shotsoflouis-lphyby6qu_o-unsplash-2-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
„Izotiocyjaniany” – pod tym terminem kryją się związki, o których rzadko słyszymy i na temat których trudno jest cokolwiek znaleźć. Tymczasem okazuje się, że mają one szereg genialnych właściwości. Co zatem warto wiedzieć o izotiocyjanianach?
Izotiocyjaniany – co to jest?
Izotiocyjaniany to bioaktywne związki o działaniu leczniczym. Niektóre z nich posiadają właściwości antykancerogenne. Oznacza to, że przeciwdziałają genom rakowym oraz tym, które są odpowiedzialne za wytwarzanie guzów.
Właściwości izotiocyjanianów
Izotiocyjaniany to związki pozyskiwane w organizmie z glukozynolanów, m.in. sulforafanu i synigryny. Wspomagają detoksyfikację z substancji silnie rakotwórczych, neutralizują wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych. Mają również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, m.in. w stosunku do Helicobacter pylori odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka.
Izotiocyjaniany stosuje się w profilaktyce nowotworów, m.in.:
- piersi,
- płuc,
- przełyku,
- żołądka,
- wątroby,
- jelit.
Związki te chronią również wzrok i zapobiegają degeneracji żółtej plamki oka oraz rozwojowi zaćmy.
Izotiocyjaniany – gdzie je znaleźć?
Izotiocyjaniany znajdziesz w roślinach kapustnych (krzyżowych) i ich młodych, takich jak:
- brokuł,
- kalafior,
- brukselka, jarmuż,
- kapusta,
- rzodkiewka,
- kalarepa,
- rzepa,
- rzeżucha,
- ziarna gorczycy.
Ogrzewanie tych produktów bez przykrycia, a zwłaszcza rozgotowywanie w wodzie prowadzi do drastycznego spadku glukozynolanów w warzywach, a także rozkładu enzymu przekształcającego je w izotiocyjaniany. Jest on jednak obecny w prawidłowej mikroflorze jelita, która wspomaga przyswajanie korzystnych związków.
Izotiocyjaniany – zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
Zapotrzebowanie dobowe na izotiocyjaniany nie jest odgórnie ustalone. Mówi się, że dla osób zdrowych korzystne jest spożywanie warzyw kapustnych kilka razy w tygodniu, zwłaszcza na surowo. Objawy niedoboru tego związku nie występują, ale wskazaniem do spożywania ich może być zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. u kobiet.
Zdarza się jednak, że u niektórych osób pojawiają się skutki nadmiaru izotiocyjanianów. Spożywanie zbyt dużych ilości glukozynolanów może zaburzać przemiany jodu niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy i prowadzić do rozrostu tego gruczołu – zwłaszcza przy niedoborach selenu w diecie. Zaburzenia pracy tarczycy są przeciwwskazaniem do codziennego sięgania po warzywa kapustne, szczególnie niepoddane obróbce termicznej.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037733/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6226005/
Polecamy
![Owies - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/adobestock_435914854-kopia-1-850x489.jpg)
Tiktokerzy oszaleli na punkcie odchudzającego napoju, a dietetycy biją na alarm. Czym jest oatzempic?
![Kobieta je kanapkę](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/post-przerywany-a-mozg-hello-zdrowie-gettyimages-900224852-850x519.jpg)
Jaki wpływ na mózg może mieć post przerywany?
![Kobieta siedzi w fotelu i je sałatkę](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/post-przerywany-moze-byc-niebezpieczny-hello-zdrowie-850x521.jpg)
Post przerywany może być szkodliwy. Naukowcy wykazali, że zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
![Lek](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/drastyczna-liczba-zgloszen-dotyczaca-przedawkowania-ozempiku-hello-zdrowie-850x567.jpg)