3 min.
Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek / kaboompics
Pić czy nie pić? Kawa pomaga nam czy wręcz przeciwnie – szkodzi? To pytania, które zadaje sobie wiele z nas. Jak się okazuje, odpowiedź „to zależy” jest w tym wypadku jak najbardziej adekwatna. Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, kto nie powinien pić kawy i jaki ma ona wpływ na funkcjonowanie jelit i trawienie.
Jak to jest z tą kawą?
„Czy będzie dozwolona kawa?” – to, jak podkreśla na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Emilia Cesarek, najczęstsze pytanie, jakie od pięciu lat pada w jej gabinecie podczas konsultacji. Jak to jest więc z tą kawą? Kto może ją pić, a kto raczej nie powinien?
Fakt 1: przy problemach żołądkowych zachowajmy ostrożność
Jak zaznacza na swoim profilu na Instagramie dietetyczka, przy problemach żołądkowo-jelitowych picie kawy powinno być rozważne. Tutaj wyznacznikiem, który decyduje o tym, czy możemy pozwolić sobie na filiżankę ulubionego napoju, są objawy osoby, która się zmaga z tymi dolegliwościami.
Fakt 2: nie ma udowodnionego ani negatywnego, ani pozytywnego wpływu kawy na organizm
„Kawa w badaniach wykazuje zarówno właściwości negatywnie, jak i pozytywnie wpływające na układ pokarmowy. Nie ma jednoznacznej informacji, że kawę trzeba odstawić” – podkreśla Cesarek.
Dodaje jednak, że należy pamiętać o tym, jak badania są konstruowane: zakładane są wytyczne, wybierana jest grupa badanych i kontrolowanych.
Fakt 3: jakość i ilość kawy mają znaczenie w dietoterapii
Jak pisze dietetyczka, u pacjenta, który do tej pory pił pięć filiżanek kawy, redukcja do jednej może przynieść zmiany w notowanych objawach. To samo może dotyczyć pacjenta, który pił jedną kawę na czczo i nagle nie pije jej wcale. „MAŁA zmiana a może przynieść OGROMNĄ różnicę” – zaznacza Cesarek.
Dodaje też, że kawa z dodatkiem mleka i/lub cukru także może być przez pacjenta lepiej tolerowana niż czarna.
Fakt 4: w IBD, celiakii, anemii, IBS biegunkowym – kawę lepiej pić sporadycznie
„Jestem dość stanowcza i odstawiam ten napój w większości przypadków na okres jednego miesiąca. Później decydujemy. W IBD, celiakii, anemii, IBS biegunkowym raczej kawa pojawi się sporadycznie” – zwraca uwagę Emilia Cesarek.
I dodaje, że bez kawy niektórym „świat się zawali” – wtedy redukuję ją powoli. A ty, umiałabyś żyć bez kawy czy jesteś kawomaniaczką?
Emilia Cesarek, czyli autorka profilu „Keep fit in style”
Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Na jej profilach w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) znaleźć można merytoryczne posty, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.
Na Instagramie jej profil obserwuje 51 tys. osób, na Facebooku – ponad 14 tys.
Wyświetl ten post na Instagramie
Spodobał ci się artykuł? Poleć go znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

07.06.2023
Uważano, że są siedliskiem duszy, uczuć i akumulatorem ciepła ludzkiego ciała. Jak kiedyś leczono nerki

07.06.2023
„Kiedy doświadczamy poważnych urazów psychicznych, nasz umysł może wyłączyć odczuwanie doznań z ciała” – mówi psychoterapeutka Anna Uściłowska

06.06.2023
„Nie sztuka, a serce liczy się w tej pracy. Nasze osobiste znaczenie, które nadajemy obrazowi”. O terapeutycznej mocy fotografii mówi Joanna Szeluga

02.06.2023