Przejdź do treści

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek
Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek / kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pić czy nie pić? Kawa pomaga nam czy wręcz przeciwnie – szkodzi? To pytania, które zadaje sobie wiele z nas. Jak się okazuje, odpowiedź „to zależy” jest w tym wypadku jak najbardziej adekwatna. Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, kto nie powinien pić kawy i jaki ma ona wpływ na funkcjonowanie jelit i trawienie.

Jak to jest z tą kawą?

„Czy będzie dozwolona kawa?” – to, jak podkreśla na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Emilia Cesarek, najczęstsze pytanie, jakie od pięciu lat pada w jej gabinecie podczas konsultacji. Jak to jest więc z tą kawą? Kto może ją pić, a kto raczej nie powinien?

Fakt 1: przy problemach żołądkowych zachowajmy ostrożność

Jak zaznacza na swoim profilu na Instagramie dietetyczka, przy problemach żołądkowo-jelitowych picie kawy powinno być rozważne. Tutaj wyznacznikiem, który decyduje o tym, czy możemy pozwolić sobie na filiżankę ulubionego napoju, są objawy osoby, która się zmaga z tymi dolegliwościami.

Fakt 2: nie ma udowodnionego ani negatywnego, ani pozytywnego wpływu kawy na organizm

„Kawa w badaniach wykazuje zarówno właściwości negatywnie, jak i pozytywnie wpływające na układ pokarmowy. Nie ma jednoznacznej informacji, że kawę trzeba odstawić” – podkreśla Cesarek.

Dodaje jednak, że należy pamiętać o tym, jak badania są konstruowane: zakładane są wytyczne, wybierana jest grupa badanych i kontrolowanych.

Picie kawy z cytryną

Fakt 3: jakość i ilość kawy mają znaczenie w dietoterapii

Jak pisze dietetyczka, u pacjenta, który do tej pory pił pięć filiżanek kawy, redukcja do jednej może przynieść zmiany w notowanych objawach. To samo może dotyczyć pacjenta, który pił jedną kawę na czczo i nagle nie pije jej wcale. „MAŁA zmiana a może przynieść OGROMNĄ różnicę” – zaznacza Cesarek.
Dodaje też, że kawa z dodatkiem mleka i/lub cukru także może być przez pacjenta lepiej tolerowana niż  czarna.

Fakt 4: w IBD, celiakii, anemii, IBS biegunkowym – kawę lepiej pić sporadycznie

„Jestem dość stanowcza i odstawiam ten napój w większości przypadków na okres jednego miesiąca. Później decydujemy. W IBD, celiakii, anemii, IBS biegunkowym raczej kawa pojawi się sporadycznie” – zwraca uwagę Emilia Cesarek.

I dodaje, że bez kawy niektórym „świat się zawali” – wtedy redukuję ją powoli. A ty, umiałabyś żyć bez kawy czy jesteś kawomaniaczką?

Emilia Cesarek, czyli autorka profilu „Keep fit in style”

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Na jej profilach w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) znaleźć można merytoryczne posty, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Na Instagramie jej profil obserwuje 51 tys. osób, na Facebooku – ponad 14 tys.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

Zdrowa dieta bogata w żelazo – co jeść przy niedokrwistości?

Częste odbijanie – jakie choroby je wywołują? /fot. Adobe Stock

Częste odbijanie – jakie choroby je wywołują? Dlaczego to problem wielu ciężarnych?

2-latek był tak blady, że rodzice myśleli, że ma białaczkę. Okazało się, że "przedawkował" mleko

2-latek był tak blady, że lekarz podejrzewał białaczkę. Okazało się, że chłopiec „przedawkował” mleko

Uważano, że ta choroba zamieni rodzaj ludzki w „pokolenie widma”, a towarzyszący jej zielonkawy odcień skóry wywoływał panikę. Jak kiedyś leczono blednicę?

Cuchnięcie z ust / Istock.com

Nieprzyjemny zapach z ust? Ten problem ma 60 proc. z nas. Przyczyną nie zawsze jest nieprawidłowa higiena

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

„Najczęściej występuje osłabienie i łatwa męczliwość, upośledzenie koncentracji i uwagi, ból i zawroty głowy”. Tomasz Rezydent o popularnym zaburzeniu

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Anemia: brak żelaza czy witaminy B12?

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jakie są przyczyny i objawy anemii, jak ją leczyć, jakie badania wykonać?

Śmiertelna dawka kofeiny - ile wynosi? / pexels

29-letni mężczyzna przedawkował kofeinę. Wyjaśniamy, jaka dawka jest śmiertelna

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ferrytyna - jak dietą podnieść jej poziom? / pexels

Nie tylko mięso, podroby czy jajka. Dietetyczki wyjaśniają, jaka dieta zwiększy wskaźnik ferrytyny w organizmie

Kobieta

Kawa się skończyła, a potrzebujesz energetycznego kopa o poranku? Są inne sposoby!

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać / fot.Pexels

Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać

Dzięki selfie dowiesz się, czy chorujesz na anemię? Umożliwi to nowa aplikacja

Dzięki selfie dowiesz się, czy chorujesz na anemię. Umożliwi to nowa aplikacja

Wydaje ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, a efektów nie widać? Sprawdź, co robisz nie tak

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu