Zdrowe odżywianie

Co chwila słyszymy o nowym produkcie – zbawcy, który ma nas oczyścić, przywrócić młodzieńczy blask, i być panaceum na wszystkie zdrowotne bolączki. Prawda jest taka, że nie wystarczy dorzucić do codziennego menu jednego superskładnika. Zdrowe odżywianie to suma wiedzy i codziennych, rozważnych wyborów. I tego, co dodamy, i co odejmiemy. Dotyczy w równym stopniu tak ugruntowanych w naszej kuchni składników jak cukier i sól, co kulinarnych nowinek, jak spiruliny, chlorelle i cała reszta zielonej ekipy. W tym dziale przyglądamy się naszym nawykom, rozprawiamy z mitami, i szukamy złotego środka między jedzeniem dla samego jedzenia – a odżywianiem się dla zdrowia.

Polecane

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

miód, propolis

Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Bakłażan

5 powodów, dla których warto jeść bakłażany

miska z guacamole stoi na czarnym stole, wokół leżą krakersy z sezamem

Guacamole i hummus, czyli czas na guacummus!

waga

Czy po jednym dniu obżarstwa można przytyć? Dietetyk odpowiada

Karolina Szostak: zdrowe jedzenie widać nie tylko w biodrach, ale przede wszystkim na twarzy

kawa

Gorąca kawa jest lepsza od „parzonej” na zimno

5 zamienników awokado

Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?

7 właściwości zdrowotnych bananów

awokado

6 prozdrowotnych zastosowań awokado