Post przerywany zapobiega cukrzycy i otyłości? Są nowe wyniki badań
To, że post przerywany (inaczej IF) wpływa na działanie układu odpornościowego, wiadomo było już wcześniej. Jednak dopiero teraz zespół duńsko-niemieckich badaczy udowodnił, w jaki sposób reakcje immunologiczne wpływają na zdrowie metaboliczne. Przyjrzeli się między innymi wpływowi postu przerywanego na zapobieganie cukrzycy i otyłości.
Post przerywany dobry dla większości z nas?
Zespół ekspertów z Danii i Niemiec przyjrzał się postowi przerywanemu, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Badanie nad nim przeprowadzili naukowcy z Centrum Helmholtza w Monachium, Uniwersytetu w Ulm, Uniwersytetu Technicznego w Monachium, Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą, Szpitala Uniwersyteckiego w Heidelbergu oraz Uniwersytetu Południowej Danii.
Udowodnili oni, że ta strategia żywieniowa ma korzystny wpływ na zdrowie większości osób. Może być pomocna m.in. w leczeniu cukrzycy i otyłości. Skąd takie efekty?
To, że post przerywany wpływa na działanie układu odpornościowego, wiadomo było już wcześniej. Dowiedziono między innymi korzystny wpływ IF na stan pacjentów chorych na przewlekłe choroby zapalne. Jednak dopiero teraz zespół duńsko-niemieckich badaczy udowodnił, że reakcje immunologiczne zachodzące podczas postu wpływają na zdrowie metaboliczne. Naukowcy sprawdzili też, w jaki sposób się to odbywa.
Dobra wiadomość dla chorych na cukrzycę i otyłość
Za ośrodek procesów metabolicznych naukowcy przyjęli wątrobę. Sprawdzili, jak jej komórki „komunikują się” z komórkami odpornościowymi w trakcie trwania postu. Udowodnili, że odbywa się to poprzez receptor glukokortykoidowy, czyli cząsteczkę, która ulega ekspresji w niemal wszystkich komórkach naszego ciała.
„Odkryliśmy, że to właśnie ten receptor w czasie postu umożliwia połączenie między badanymi komórkami. Usuwając go wyłącznie z komórek układu odpornościowego, zaobserwowaliśmy zaburzenie sygnalizacji związanej z postem w komórkach wątroby – nie wiedziały wówczas o głodzie. Oznacza to, że komórki układu odpornościowego są w stanie bezpośrednio modulować wpływ postu na nasz metabolizm” – wyjaśniła dr Anne Loft, współautorka badania.
Wykazało ono, że dobrowolny, przerywany post jest korzystny w zapobieganiu wielu ludzkim chorobom metabolicznym, w tym cukrzycy typu 2 i otyłości. Odkrycie to otwiera furtkę do kolejnych badań na ten temat i jeszcze dokładniejszego przeanalizowania mechanizmów, które stoją za cukrzycą i otyłością. A co za tym idzie – skutecznemu zwalczaniu tych chorób.
Post przerywany – na czym polega?
Post przerywany (Intermittent Fasting) to strategia żywieniowa polegająca na tzw. okresowej głodówce, po której następuje okno żywieniowe na spożycie posiłku. Trwa ono najczęściej 8, 6 lub 4 godziny, a więc pości się przez 16, 18 lub 20 godzin.
W praktyce oznacza to, że w ciągu doby tylko przez określony czas możemy przyjmować posiłki. Poza tym okresem można tylko pić napoje pozbawione wartości odżywczej, takie jak niesłodzona kawa, herbata czy woda. Zazwyczaj wygląda to w ten sposób, że ostatni posiłek jest spożywany np. do godz. 20:00, a pierwszy o 10:00 następnego dnia.
Jako cel IF uznaje się nie tylko odchudzanie, ale także poprawę zdrowia, samopoczucia i metabolizmu. To wszystko jest możliwe dzięki temu, że nasz układ trawienny odpoczywa, gdy nie jemy, a nasz organizm ma wtedy czas na odbudowę i oczyszczanie komórek. Ważne, żeby posiłki spożywane w czasie okna żywieniowego nie przekraczały naszego zapotrzebowania kalorycznego. W przeciwnym razie nie osiągniemy zamierzonego rezultatu.
Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220208105216.htm
Polecamy
U Roksany Węgiel-Mglej zdiagnozowano nieuleczalną chorobę. „Zrozumiałam powagę tego, co się wydarzyło”
Pierwszy przypadek wyleczenia cukrzycy typu 1. Początek nowej ery w walce z chorobami autoimmunologicznymi?
Odczuwasz ból głowy i mdłości? Poznaj możliwe przyczyny
Jakie badania na cukrzycę wykonać? Diagnostyka cukrzycy typu 1. i 2.
się ten artykuł?