Angina

Angina potrafi zaskakiwać – często pojawia się nagle i rozwija się w mgnieniu oka. Ze względu na to, że błyskawicznie potrafi się roznosić, należy zachować dystans do chorej osoby, a nawet unikać używanych przez z nią przedmiotów. Co więcej, angina może powodować wiele groźnych powikłań.

Angina to jedna z częściej występujących infekcji dróg oddechowych. U każdego człowieka w gardle znajdują się migdałki podniebienne, stanowiące pewną barierę dla wirusów i bakterii, które są szybko wychwytywane. Przeciwko nim wytwarzane są następnie przeciwciała, dzięki którym niechciani przybysze znikają z organizmu. Zdarza się jednak, że drobnoustroje dostają się do organizmu i powstaje stan zapalny.

Co to jest angina – rodzaje anginy

Angina może być wirusowa lub bakteryjna (paciorkowcowa, ropna, ropno-bakteryjna). Angina wirusowa z reguły utrzymuje się tyle, co klasyczne przeziębienie, czyli około 7 dni. Jeśli jednak przyczyną są bakterie, mogą przetrwać w ciele człowieka nawet 10 dni.

Odpowiadając na pytanie czy angina jest zaraźliwa, ważne aby pamiętać, że w przypadku tej choroby bardzo często dochodzi do reakcji łańcuchowej: najpierw choruje dziecko, później rodzice. Proces ten w podobny sposób przebiega w szkole, przedszkolu, a także w miejscu pracy.

Początki anginy

Początki anginy i objawy jakie występują, zależy od podłoża choroby.

Objawy anginy wirusowej:

  •        ból gardła, odczuwalny zwłaszcza przy przełykaniu,
  •        katar i kaszel,
  •        przekrwienie błony śluzowej podniebienia,
  •        łamanie w kościach,
  •        bóle mięśni i stawów,
  •        zapalenie spojówek.

Objawy anginy bakteryjnej:

  •        powiększone węzły chłonne (podżuchwowe),
  •        wysoka gorączka i dreszcze,
  •        ból gardła promieniujący do uszu,
  •        nieprzyjemny zapach z ust.

Warto wspomnieć, że u niektórych osób może pojawić się angina bez gorączki, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. U chorych odnotowuje się wówczas często inne nietypowe symptomy choroby, takie jak ból brzucha czy wymioty. Można wtedy zaobserwować również stan podgorączkowy.

Przyczyny anginy

Najważniejsza różnica pomiędzy anginą bakteryjną a wirusową polega na tym, że pierwsza objawia się nagle w postaci silnego bólu gardła, druga zaś jest efektem wcześniejszej infekcji. Angina wirusowa przebiega łagodniej, angina paciorkowcowa może być z kolei przyczyną niebezpiecznych powikłań.

Za anginę bakteryjną najczęściej odpowiedzialne są paciorkowce Streptococcus pyogenes. Mogą one przebywać na migdałkach przez długi czas, nie dając żadnych oznak istnienia do momentu, gdy organizm jest bardzo osłabiony – do tego dochodzi najczęściej zimą. Warto również pamiętać, że łatwiej zarażają się osoby, które są przemęczone, przegrzane lub przemarznięte. Angina bakteryjna pojawia się najczęściej u dzieci, które chorują na nią wiosną i latem.

Angina wirusowa jest natomiast wynikiem zakażenia wirusowego górnych dróg oddechowych, co skutkuje zapaleniem śluzówki gardła i nosa, a w wielu przypadkach – także zapaleniem migdałków. W wyniku infekcji gardła pojawiają się trudności z przełykaniem, pogarsza się również nastrój. U dorosłych chorobę w 90% wywołują właśnie infekcje wirusowe.

Angina wirusowa przenosi się drogą kropelkową. Bezpośredni kontakt z chorym, a nawet styczność z dotykanymi przez niego przedmiotami, może szybko doprowadzić do rozprzestrzenienia się choroby. Angina prędzej dopada osoby, które nie mają w diecie odpowiedniej ilości składników odżywczych lub nie dopasowują odpowiednio odzieży wierzchniej do warunków pogodowych.

Zobacz także: Angina ropna

Leczenie anginy

Anginę  bakteryjną leczy się antybiotykami. Jeśli po 3 lub 4 dniach nie następuje poprawa, lekarze mogą zastąpić je innymi lekami. W przypadku anginy wirusowej powinno się stosować leczenie objawowe i przyjmować tabletki do ssania. W łagodzeniu objawów można także wykorzystać domowe sposoby. Warto więc:

  • jeść wieczorem jeden ząbek czosnku: można go np. potraktować jako dodatek do kanapek,
  • pić syrop z cebuli: 2–3 cebule należy pokroić, włożyć do słoika, dodać łyżkę cukru lub miód, następnie całość szczelnie zamknąć i pozostawić na noc; następnego dnia należy przesączyć  wszystko przez sitko lub gazę – tak przygotowany syrop warto pić 2 lub 3 razy dziennie, po jednej łyżce,
  • robić płukanki z szałwii i rumianku, z dodatkiem maliny lub tymianku.

Dowiedz się więcej: Leczenie anginy

Należy pamiętać, że nieleczona angina może być przyczyną różnych powikłań, np.:

  • zapalenia zatok,
  • Sepsy,
  • zapalenia płuc,
  • zapalenia mięśnia sercowego,
  • zapalenia ucha środkowego,
  • zapalenia mięśnia sercowego,
  • ropnia okołomigdałkowego,
  • gorączki reumatycznej,
  • ostrego zapalenia nerek.

Najnowsze