Przejdź do treści

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Mleka roślinne
W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Unikasz mleka i produktów mlecznych? Uważaj, grozi ci niedobór wapnia, który prowadzi do osteoporozy, kurczów mięśni, krwotoków i zaburzeń rytmu serca. Po które produkty sięgać, by uzupełnić dietę? Wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturopatka.

Wapń – czym jest?

Wapń to organiczny związek chemiczny nazywany węglanem wapnia. Jego najważniejszą i najbardziej znaną funkcją jest budowa kości w organizmie. Zdecydowana jego większość w ciele — bo aż 99 proc. tworzy kości i zęby. Każdy człowiek ma w sobie mniej więcej 1 kg tego związku. Wapń z fizjologicznego punktu widzenia jest jednym z najważniejszych składników mineralnych naszego organizmu. Oprócz funkcji budowy kości, umożliwia też:

  • pracę wielu narządów,
  • krzepnięcie krwi,
  • odpowiednią kurczliwość mięśni oraz przewodnictwo nerwowe,
  • ma działanie przeciwwysiękowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwobrzękowe,
  • wpływa na prawidłowe działanie wielu mechanizmów regulowanych,
  • jest przekaźnikiem informacji wewnątrzkomórkowych.

Objawy niedoboru wapnia

Niedobór wapnia objawia się poprzez:

Produkty bogate w wapń

Joanna Brejecka-Pamungkas w swoim najnowszym wpisie wymieniła produkty bogate w wapń. Wprowadź je do swojej diety szczególnie, jeśli nie spożywasz mleka i produktów mlecznych. O które produkty chodzi?

Zdrowe źródła, które polecam wg kolejności występowania wapnia w 100 g produktu:

  • mak niebieski;
  • migdały;
  • figi suszone;
  • natka pietruszki;
  • orzechy laskowe;
  • jarmuż;
  • żółtko jaja kurzego;
  • morele suszone;
  • kakao;
  • słonecznik;
  • sezam;
  • fasolka szparagowa;
  • kapusta włoska;
  • dynia;
  • oliwki;
  • płatki owsiane;
  • mleka roślinne szczególnie owsiane, migdałowe, jaglane

– wymienia ekspertka.

Co wpływa na wchłanianie wapnia?

Brejecka-Pamungkas wyjaśnia także, co zaburza wchłanianie wapnia. To bardzo ważne, jeśli zależy nam na uzupełnieniu jego braków. Są to:

  • produkty zawierające szczawiany (np. szpinak, botwina, szczaw, rabarbar),
  • nierozpuszczalne frakcje błonnika,
  • nadmierna podaż fosforu (np. w serach topionych, produktach wysoko-przetworzonych takich jak coca-cola).

Specjalistka zaznacza, że dla właściwej absorpcji wapnia potrzebna jest w organizmie przede wszystkim witamina D3. Ważne jest także, aby badać jej poziom i w razie potrzeby sięgnąć po suplementację oraz częściej wystawiać się na słońce.

różne rodzaje sałaty

Naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Joanna Brejecka-Pamungkas NH (@joanna_naturalhealing)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: