Właściwości i zastosowanie bromu
Brom to pierwiastek, który w niewielkiej ilości występuje w organizmach żywych oraz w skorupie ziemskiej. nie odgrywa w procesach i funkcjach życiowych żadnej roli, ale w dużych ilościach jest silnie toksyczny i może nieść za sobą wiele złych konsekwencji.
Brom – jego właściwości
Brom głównie wykorzystywany jest w reakcjach chemicznych. W przyrodzie najczęściej współistnieje z chlorem, przez co oba te pierwiastki mają podobne właściwości. W temperaturze pokojowej jest lotną cieczą o nieprzyjemnym zapachu. Do organizmu wchłaniany jest przez układ pokarmowy, skórę i płuca. Brom jest gazem duszącym, który wrze w temperaturze 67 stopni Celsjusza. Świetnie rozpuszcza się w wodzie, a połączenie bromu i wody daje kwas bromowodorowy. Posiada również zdolności łączenia się z różnymi pierwiastkami i bardzo łatwo reaguje ze sproszkowanymi metalami.
Niewielką ilość bromu można znaleźć w warzywach, owocach i produktach zbożowych, ale nadmierne spożycie tych produktów nie doprowadzi do zatrucia bromem.
Brom u człowieka kumuluje się głównie w tarczycy.
Brom – zastosowanie
Brom swoje zastosowanie znalazł w fotografii oraz w produkcji środków gaśniczych. Z kolei sole bromu służą za odczynniki w warunkach laboratoryjnych.
Brom stosowany jest również jako wskaźnik stanu wód. Używa się go do czyszczenia basenów, wanien i innych zbiorników wodnych. Bardzo skutecznie zwalcza bakterie, grzyby, wirusy i inne szkodliwości. W przeciwieństwie do chloru brom nie zostawia charakterystycznego zapachu.
Brom używany jest również w medycynie, ponieważ jako lek wykazuje wiele korzystnych właściwości. Trzeba jednak pamiętać o tym, że lecznicza dawka bromu jest bardzo zbliżona do tej dawki toksycznej, a więc dawkowanie bromu musi być bardzo ostrożne.
Wiele mówi się również o tym, że bromek potasu wykorzystywany był w wojsku i miał on na celu zminimalizować, a nawet stłumić napięcie seksualne u żołnierzy. Oczywiście na ten moment od takich praktyk już dawno się odeszło.
Brom – zatrucie
Podczas zatrucia bromem mogą występować takie objawy, jak:
- zmniejszona wrażliwość na dotyk;
- apatia;
- przykry zapach z ust;
- obniżenie kondycji psychicznej;
- stany depresyjne.
Duże stężenie bromu zwiększa ryzyko mikrouszkodzeń DNA i może prowadzić do wystąpienia astmy. Może również wywołać alergię oraz niewydolność wątroby. Z racji tego, że brom u człowieka kumuluje się głównie w tarczy, może prowadzić do niedoborów jodu.
Polecamy
Jedzenie w proszku: dla jednych wygoda dla innych chwilowa moda. Kiedy naprawdę warto po nie sięgać?
Moc miedzi. Pierwiastek, który znaczy więcej, niż myślisz
Czy nadmiar żelaza może być niebezpieczny?
Jaką funkcję pełni cynk w organizmie? Źródła cynku w diecie
się ten artykuł?