Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jarmużowa sałatka z warzywami korzeniowymi

Jarmużowa sałatka z warzywami korzeniowymi
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kto powiedział, że sałatki jada się tylko latem? Do naszej użyliśmy jarmużu i warzyw korzeniowych ‒ marchewki, selera i korzenia pietruszki. Wzbogaciliśmy ją o rozgrzewające przyprawy: imbir, chili i kurkumę. Nie zapomnieliśmy o serze długo dojrzewającymi i sosie, który składa się z pasty tahini i soku z czerwonych pomarańczy. Brzmi pysznie i tak będzie!

Sezon na warzywa korzeniowe trwa, dlatego to właśnie po nie sięgajmy na targach. Warzywa te przede wszystkim zawierają mnóstwo cennych witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Wszystkie mają działanie lecznicze. Marchew zawiera cechy krwiotwórcze oraz ma najwięcej prowitaminy A ze wszystkich warzyw i jest niskokaloryczna. Oprócz tego jest bogata w beta-karoten, witaminę C, E, K, kwas foliowy i ryboflawinę. Poza tym jedząc ją, dostarczysz wapń, żelazo, magnez, sód i cynk. Ma właściwości antynowotworowe, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy.

Seler ma działanie odchudzające, oczyszczające i odtruwające. Obniża ciśnienie krwi i ma dobry wpływ na układ nerwowy. Dobrze wpływa na trawienie, serce i nerki. Podobnie jak marchew również ma właściwości przeciwnowotworowe.

Korzeń pietruszki ma działanie odkażające i rozkurczające. Ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie krwi i jest moczopędny. Zawiera prowitaminę A, C, PP i K. Oprócz tego jest bogaty w żelazo, wapń, magnez i potas.

Składniki:

- 2 marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 2 garści jarmużu
- 4 łyżki sera niebieskiego
- 1,5 łyżki czarnuszki
- olej do polania warzyw
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki wędzonej papryki
- łyżka kurkumy
- łyżka startego świeżego imbiru
- sproszkowana słodka papryka
- łyżeczka posiekanej papryczki chili
- łyżeczka za’ataru (opcjonalnie)
- łyżka pasty tahini
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- sok ze świeżej pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- jeden ząbek czosnku

Przygotowanie:

Zacznij od obrania i umycia warzyw korzeniowych. Pokrój je w nieregularne kawałki.

warzywa korzeniowe w salatce

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem.

przepis na rozgrzewajaca salatke

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką paprykę, kurkumę, imbir, skórkę pomarańczową, chili i za’atar. Wmasuj przyprawy w warzywa. Piecz, aż się upieką i zmiękną (45‒60 minut) w temperaturze 220 stopni ‒ mieszaj warzywa co jakiś czas.

przepis na salatke z pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W tym czasie przygotuj sos ‒ w miseczce umieść tahini, sok z pomarańczy, cytryny i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj dokładnie. Jarmuż umyj i osusz. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż jarmuż, aż pięknie się zarumieni i zacznie pachnieć. Gotowy zdejmij z patelni. Upieczone warzywa podawaj posypane czarnuszką, z jarmużem, serem oraz skropione sosem z tahini.

sos tahini

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Sałatkę jedz gorącą. 




masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Juleczka zapytał(a) 5 marca 2017
Pycha!