Przejdź do treści

Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami? Które sposoby są skuteczne?

Produkty pomagające obniżyć cholesterol
Fot. Dušan Zidar / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Choć cholesterol jest związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to jego nadmiar może spowodować nie lada kłopoty. Wysoki poziom lipidów wiąże się bowiem z dużym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Osoby, które nie wiedzą, jak skutecznie obniżyć cholesterol, mogą znaleźć odpowiedź w niniejszym artykule.

lek. Marta Dąbrowska

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Marta Dąbrowska

lekarz

Kluczowym elementem do obniżenia poziomu cholesterolu jest dieta i aktywność fizyczna. Co jeść, żeby obniżyć cholesterol? Aby pozbyć się kłopotliwych złogów, wystarczy sięgać po produkty z niską zawartością tłuszczu, bogate w błonnik pokarmowy, który uniemożliwia wchłanianie złego cholesterolu. Nowe nawyki żywieniowe można wspomagać preparatami ziołowymi, dostępnymi w aptekach bez recepty.

Produkt zawierający cholesterol hdl

Czym jest cholesterol?

Cholesterol jest związkiem lipidowym wytwarzanym przez organizm. Obecny w wątrobie, skórze i jelitach bierze czynny udział w produkcji witamin oraz hormonów. Jego nadmiar we krwi odkłada się w ścianach naczyń pod postacią kryształków, które określa się mianem złogów. Nie są one niebezpieczne, dopóki nie zamkną światła naczynia. Blokada naczyń utrudnia przepływ krwi, czego skutkiem jest niedotlenienie narządów i możliwość wystąpienia szeregu powikłań, takich jak udar mózgu, choroba niedokrwienna serca lub zawał serca zakończony nagłym zgonem.

W organizmie cholesterol jest podzielony na frakcje. Za kłopoty ze zdrowiem odpowiedzialne są dwie spośród nich: LDL, który przyczynia się do powstania chorób, i trójglicerydy, które w nadmiarze powodują nagromadzenie się tkanki tłuszczowej. Wyrównanie obu tych wartości zapewnia frakcja HDL, określana mianem „dobrego cholesterolu”. Sama jej obecność jest niewystarczająca, zwłaszcza gdy chory ma złe nawyki żywieniowe. Co jeść, aby obniżyć cholesterol?

Cholesterol – jak obniżyć jego poziom?

Osoby, które zastanawiają się, jak obniżyć cholesterol LDL, powinny wiedzieć, że kluczowym elementem do zmniejszenia poziomu lipidów jest całkowita zmiana nawyków żywieniowych i zwiększenie aktywności fizycznej. W innym wypadku nawet leczenie farmakologiczne może okazać się nieskuteczne lub niewystarczające i nadal nie będzie wiadomo, jak szybko obniżyć cholesterol.

Inną metodą pomocną w pozbyciu się nadmiaru niechcianych lipidów jest suplementacja preparatami roślinnymi, np. wyciągiem z karczocha lub ostropestu plamistego. Wspomagać się można także siemieniem lnianym albo nasionami babki płesznik, zawierającymi cenny dla zdrowia błonnik. Osoby przychodzące do apteki, które nie wiedzą, czym obniżyć cholesterol, mogą poprosić o pomoc farmaceutę.

Zobacz także

Jak obniżyć cholesterol dietą?

Zmiana nawyków żywieniowych jest rozwiązaniem dla osób, które chcą obniżyć cholesterol bez konieczności przyjmowania leków. Co jeść, żeby obniżyć cholesterol?

  • chude mięsa;
  • ryby – zwłaszcza makrele, halibuty, węgorze i sardynki, ponieważ zawierają cenne dla organizmu kwasy Omega-3 i Omega-6. Kwasy tłuszczowe nie tylko chronią i wzmacniają serce, ale i obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów;
  • Owoce – szczególnie jabłka i gruszki, najlepiej z dodatkiem cynamonu, który ma dobroczynny wpływ na poziom lipidów we krwi;
  • warzywa – osobom z wysokim poziomem cholesterolu zaleca się spożywanie warzyw strączkowych ze względu na dużą zawartość białka i błonnika pokarmowego;
  • płatki jęczmienne, kaszę jęczmienną;
  • makaron razowy lub żytni;
  • pieczywo razowe, żytnie lub z pełnego przemiału;
  • chudy nabiał;
  • jogurty i kefiry zawierające żywe kultury bakterii;
  • czosnek, cebulę i szczypiorek;
  • czerwony ryż, który zawiera substancję nazywaną monakoliną K. Jej działanie jest porównywalne do działania statyn – leków obniżających poziom lipidów, które są na receptę;
  • oleje nierafinowane;
  • orzechy włoskie, migdały.

Osoby z wysokim poziomem lipidów nie tylko muszą zmienić nawyki żywieniowe, ale powinny również dbać o jakość przyrządzanych posiłków. Nie zaleca się smażenia w głębokim tłuszczu, duszenia smażonych mięs z gęstymi i zawiesistymi sosami oraz dodawania do nich tłustej śmietany lub mąki. Posiłki lepiej przyrządzać na parze, pieczone w folii aluminiowej lub gotowane. W diecie cholesterolowej zabrania się spożywania podrobów, tłustych mięs, serów żółtych i pieczywa pszennego.

Nawyki żywieniowe trzeba zmienić radykalnie. Nie ma złotego środka, który poda gotowe rozwiązanie, jak obniżyć poziom cholesterolu. Dieta będzie jeszcze bardziej skuteczna, jeśli chory włączy do codziennej rutyny niewielką aktywność fizyczną.

Bibliografia

1. Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. Wł. Biegańskiego w Łodzi, Dieta niskocholesterolowa - zalecenia żywieniowe dla pacjentów.
2. Gumułka W.S., Podręczny leksykon leków, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, wyd.3, Warszawa 2004.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.