Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem
Zdjęcie: Kasia Nowakowska | www.kuchniabazylii.pl
Jesienne, coraz chłodniejsze wieczory warto sobie umilić czymś... słodkim! Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem przygotujecie w około 30 minut, a porcja wystarczy na cztery solidne słoiczki.

Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych owoców wczesnej jesieni. Warto je jeść ze skórką, ponieważ właśnie tuż pod nią gromadzą najwięcej witamin. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, fosfor, potas, kwas foliowy, magnez, żelazo, selen.

Brzoskwinie są także niskokaloryczne i lekkostrawne, więc mogą stanowić uzupełnienie diety osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Pomagają także oczyścić organizm z toksyn.

Kisiel brzoskwiniowy przygotujcie z ksylitolem, czyli cukrem z drzewa brzozy. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza. Polecany jest także dla diabetyków. Udowodniono również, że ksylitol nie powoduje próchnicy, więc taki kisiel będzie nadawał się idealnie dla najmłodszych.

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

przepis-na-kisiel-brzoskwiniowy

Zdjęcie: Kasia Nowakowska | www.kuchniabazylii.pl

Składniki:

- 4 brzoskwinie
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 szklanki wody
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy brzoskwinie i zasypujemy je ksylitolem. Smażymy około 10 minut, aż brzoskwinie zaczną puszczać sok i zrobią się miękkie. Następnie przekładamy owoce do garnka, zalewamy dwiema i pół szklankami wody – gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody. Powoli wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i przekładamy do słoiczków.

 


Kasia Nowakowskaautorka bloga kuchniabazylii.pl, na którym znajdziecie proste i pyszne przepisy na każdą okazję

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Ten, kto umie i lubi gotować

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować