Przejdź do treści

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol
Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol / fot. Polina Tankilevitch, Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Co może mieć wspólnego soja z funkcjonowaniem tarczycy? Wbrew pozorom – bardzo dużo. Temat ten poruszył dietetyk dr Damian Parol. Jeśli masz problemy z tarczycą, przeczytaj koniecznie! 

Spożycie soi a praca tarczycy

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? „To zależy” – odpowiada dr Damian Parol.

„U osób zdrowych i odżywionych jodem, nie zaobserwowano wpływu soi na funkcje tarczycy, natomiast jej spożycie może je pogarszać u osób z subkliniczną niedoczynnością tego narządu” – podkreśla ekspert na swoim profilu na Instagramie.

Soja u takich osób może jeszcze bardziej obniżać poziom jodu oraz ograniczać jego wchłanianie. Skąd takie działanie? Wynika ono z zawartych w soi izoflawonów, zwanych też fitestrogenami – należą do nich: genisteina, daidzeina i glyciteina. Jak podkreśla ekspert, są to bardzo ważne dla pracy tarczycy enzymy, które obrazowo mówiąc „kradną” jod kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania tego narządu.

Co ważne, jak dodaje dr Parol, osoby przyjmujące l-tyroksynę (między innymi te chore na Hashimoto), powinny odczekać minimum cztery godziny od przyjęcia leku do spożycia soi.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Damian Parol – kim jest?

Damian Parol z wykształcenia jest magistrem dietetyki i psychodietetykiem. Ale ma też legitymację instruktora kulturystyki i przez wiele lat pracował jako trener personalny. Prowadzi bloga i konto na Instagramie @dr.damian.parol, który obserwuje ponad 32 tys. osób.

„Kiedyś bardzo irytowało mnie to, jak wiele jest w przestrzeni publicznej nieprawdziwych informacji na temat dietetyki. Tworzą je dziennikarze, aktorzy, piosenkarze, fit-celebryci i sami dietetycy. Postanowiłem więc stworzyć bloga, na którym przy pomocy nauki (i wsparciu memów), będę walczył z tymi mitami” – podkreśla dietetyk.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.