4 min.
Dieta przeciwgrzybicza – zalecenia i przeciwwskazania

Dieta przeciwgrzybicza. Zdjęcie: Christine Sponchia z Pixabay
Żyjemy szybko, dużo się stresujemy, mało ruszamy, niezdrowo odżywiamy i niestety żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku. Wszystko to sprawia, że nasz organizm stał się doskonałym miejscem do rozwoju grzybów. Coraz więcej osób boryka się z tą przypadłością i poszukuje sposobów, aby się z nią uporać. Dlaczego to nasz tryb życia jest źródłem tej choroby i co możemy zrobić, aby z nią walczyć lub jej uniknąć? Czy specjalna dieta istnieje i czy jest w stanie nas uleczyć lub uchronić przed grzybicą? Odpowiedzi na te pytania przedstawiamy poniżej.
Spis treści
Candida albicans – co to jest?
Candida albicans to szczep drożdżaków najczęściej odpowiedzialnych za rozwój choroby nazywanej kandydozą, drożdżycą czy grzybicą. Drożdżaki te u większości osób naturalnie występują w organizmie, w szczególności w układzie pokarmowym. Problemem nie jest jednak samo ich istnienie w naszym organizmie, a kolonialne zasiedlenie ścian jelit. Konsekwencje tego mogą być poważne – rozszczelnienie anatomicznej bariery jelitowej i przedostawanie się niepożądanych drobnoustrojów czy toksyn do układu krwionośnego. Przy dodatkowym osłabieniu organizmu drożdżaki nasilają rozprzestrzenianie się infekcji.
Objawy kandydozy mogą być bardzo liczne. To m.in. biegunki, ból brzucha, wzdęcia, nadmierne wydzielanie gazów, nieprzyjemny zapach z ust. Zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego takie, jak wahania nastroju, przygnębienie czy nawet depresja. Powszechnie występują również alergie skórne i oddechowe.
Przyczyny drożdżycy leżą głównie we współczesnym stylu życia, np. niewłaściwej diecie, bogatej w produkty wysoko przetworzone, cukry proste, tłuszcze zwierzęce, produkty mleczne i ubogiej w witaminy i składniki mineralne. Do rozwoju kandydozy przyczynia się również przewlekły stres, życie w pośpiechu, długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (m.in. antybiotyków, sterydów, leków obniżających kwasowość soku żołądkowego, leków antykoncepcyjnych), mała ilość snu, palenie papierosów, życie w zanieczyszczonym środowisku, zaburzenia hormonalne.
Dieta przeciwgrzybicza – ogólne zalecenia
Na sposób leczenia drożdżycy ma wpływ jej forma, lokalizacja, nasilenie oraz szczep grzybów, które zasiedliły organizm. Oprócz niezbędnego zazwyczaj leczenia farmakologicznego, bardzo ważne jest wprowadzenie diety przeciwgrzybiczej oraz zmiana nawyków w życiu codziennym. Dietę należy kontynuować również przez jakiś czas po ustąpieniu objawów drożdżycy, ponieważ schorzenie to ma skłonność do nawracania. Wstąpienie problemów z drożdżakami warto więc potraktować, jako sygnał o niezdrowym trybie życia i ewentualności zmiany nie tylko tymczasowo, ale trwale.
Dodatkowo szczególnie na czas leczenia należy zrezygnować z palenia papierosów. Na popraw kondycji organizmu oraz skuteczność leczenia będzie miało także ograniczenie stresu, zwiększenie ilości wypoczynku oraz aktywności fizycznej.
Co jeść przy wystąpieniu Candida?
Dieta przeciwgrzybicza, która pozwoli uporać się z grzybami lub wzmocnić organizm przed ich rozwojem powinna zawierać: dużą ilość najlepiej surowych warzyw (cebula, czosnek, pomidor, sałata, brokuły, marchew), można przyjmować je również w postaci świeżych soków, produkty bogate w kwasy Omega-3 (oliwa z oliwek, olej lniany, ryby, pestki dyni, ziarna słonecznika, migdały), naturalne niskotłuszczowe jogurty, mleko owcze lub kozie, cytrusy (szczególnie grejpfruty), wśród mięs należy postawić na drób i wołowinę. Dodatkowo warto do diety dodać probiotyki oraz płyny, takie jak: czerwona herbata, parzone zioła, woda, świeże soki warzywne.
Dieta przeciwgrzybicza – czego nie wolno jeść?
Dieta antygrzybicza to również wiele wyrzeczeń, które są niezbędne, aby powrócić do zdrowia. Przede wszystkim należy wyeliminować z diety produkty, które sprzyjają rozwojowi drożdżaków. Ważne będzie również zadbanie o kwasowo-zasadową równowagę organizmu. Wśród produktów, które znalazły się na tej “czarnej liście” są m. in.: cukry, biała mąka, biały ryż, produkty wysokoprzetworzone, owoce z wyjątkiem cytrusów i kwaśnych jabłek, warzywa zawierające dużą ilość skrobi (szczególnie ugotowane), produkty zawierające drożdże lub produkowane na bazie drożdży, produkty zawierające ocet, produkty zawierające pleśń (sery, wędliny), produkty fermentowane (kiszona kapusta, kiszone ogórki), słodzone i gazowane napoje.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

31.03.2023
„Jak się żyje w szpitalu psychiatrycznym, na oddziale zamkniętym? Trochę jak w małej wiosce, gdzie wszyscy się znają i wiele ich łączy” – mówi Krystyna Piątkowska

31.03.2023
Uważano, że jest karą za zepsucie moralne. Chorym podawano opium i kamienie szafiru. Jak kiedyś leczono dnę moczanową

31.03.2023
Aktywność może być praktykowana nie po to, żeby „wyglądać”, a żeby „się czuć” – dobrze i zdrowo. Jak nie zrezygnować z siłowni po miesiącu

29.03.2023