Przejdź do treści

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu / kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na szczepieniu
EMA zatwierdziła trzecią dawkę szczepionki na COVID-19 Moderny dla osób pełnoletnich
Odporność na COVID-19 zapisana w genach? W badania zaangażowani są polscy naukowcy
Kobieta przez rok chorowała na COVID-19. Wirus zmutował w jej ciele
Kobieta przez rok chorowała na COVID-19. Wirus zmutował w jej ciele
Osoby zaszczepione nie będą testowane przed przyjęciem lub wpuszczeniem do szpitala
Waldemar Kraska zapowiada zmiany w szpitalach. Dotyczą zaszczepionych przeciwko COVID-19
Bożena Dykiel
Fundacja „Twarze Depresji” zakończyła współpracę z aktorką Bożeną Dykiel

Po raz kolejny przekonujemy się, że nie tylko ma znaczenie, co jemy, czy pijemy, ale też, jak to przyrządzamy. Tak jest nie tylko np. w przypadku smażenia mięsa czy ryb, ale też na przykład z filtrowaniem kawy. Lepiej to robić czy nie? Dietetyk Radosław Smolik podkreśla, że ma to istotny wpływ na poziom cholesterolu LDL we krwi.

Cholesterol LDL a kawa

W organizmie człowieka znajduje się „dobry” i „zły” cholesterol – „dobry” to tzw. frakcja HDL, „zły” – to cholesterol LDL. Ten drugi sprawia, że dochodzi do poważnych schorzeń, m.in. miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Kiedy myślimy o powodach podwyższonego poziomu cholesterolu, zwykle przychodzą nam na myśl tłuste dania i produkty, takie jak smażony boczek, słonina, śmietana. Jednak jak się okazuje, wpływ na poziom „złego” cholesterolu może mieć również… kawa.

Temat ten poruszył na swoim profilu na Instagramie @dietetyka.opartanafaktach dietetyk Radosław Smolik.

– Warto wiedzieć, że spożycie kawy może niekiedy prowadzić do wzrostu poziomu lipoproteiny LDL we krwi. Dlaczego tylko niekiedy? Otóż w ziarnach kawy znajdziemy takie związki jak kafestol i kafeol, które charakteryzują się wieloma ciekawymi właściwościami, natomiast m.in. niestety prowadzą do wzrostu lipoproteiny LDL we krwi u ludzi. Natomiast obecność tych związków w kawie, napoju, który spożywamy, jest skrajnie różna z zależności m.in. od sposobu przygotowania – wyjaśnia Smolik.

Damian Parol / Archiwum prywatne

Jak najlepiej przygotowywać kawę?

Jak więc przyrządzać kawę, żeby uniknąć podniesienia poziomu cholesterolu LDL we krwi? Autor profilu na Instagramie @dietetyka.opartanafaktach zaznacza, że jednym z polecanych przez niego trików, dzięki któremu możemy uniknąć niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie, jest stosowanie odpowiedniego filtra do kawy.

– Kawa filtrowana charakteryzuje się niską zawartością kafestolu i kafeolu. Natomiast kawa po turecku czy z french pressu charakteryzuje się znacznie wyższą zawartością wspomnianych związków – tłumaczy  Radosław Smolik.

Kiedy więc następnym razem będziesz przyrządzać kawę, zastanów się dwa razy, który sposób przyrządzenia jej wybierzesz. Niby mała zmiana, a jednak ma znaczenie!

Dieta na cholesterol LDL – warzywa i mniej produktów odzwierzęcych

Chcąc zmniejszyć ilość cholesterolu LDL w organizmie, należy wprowadzić kilka zmian w diecie. Przyczyną jego wysokiego stężenia jest zazwyczaj duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto więc przede wszystkim:

  • wyeliminować dużą ilość wędlin i tłustego mięsa (wieprzowinę, wołowinę, baraninę) – to główny czynnik wpływający na wysoki poziom złego cholesterolu;
  • zrezygnować z jedzenia masła, smalcu, śmietany, pełnotłustego mleka oraz jego przetworów – zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu;
  • wprowadzić do diety olej (np. rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron), oliwę oraz margarynę dobrej jakości – ich całkowita ilość powinna wynosić jednak maksymalnie dwie łyżki dziennie;
  • wprowadzić do jadłospisu tłuste ryby – ryby morskie, głębinowe, które są bogate w kwasy omega-3, odpowiedzialne za podwyższanie w organizmie cholesterolu HDL i obniżanie frakcji LDL; jednocześnie warto zrezygnować z jedzenia łososia, śledzia, tuńczyka oraz makreli.

Dietetyka oparta na faktach

Dietetyka oparta na faktach to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i  wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 40 tys. osób!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Wydaje ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, a efektów nie widać? Sprawdź, co robisz nie tak

mama cholesterol

Podwyższony cholesterol u twojej mamy? Sprawdź, jak możesz jej pomóc

Dyslipidemia aterogenna – przyczyny, badania, leczenie

Niewyspana nie siadaj za kierownicę! Brak snu działa jak alkohol / istock

Niewyspana nie siadaj za kierownicę! Brak snu działa jak alkohol

Kofeina na ból głowy? Sprawdź, czy to dobry pomysł

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Aparat Golgiego – co to jest, budowa i funkcje

Lipidy – podział, funkcje, zaburzenia przemian lipidów

Dyslipidemia – rodzaje, przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Kawa się skończyła, a potrzebujesz energetycznego kopa o poranku? Są inne sposoby!

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Kobieta pijąca kawę

Przedawkowanie kofeiny – skutki. Jak oczyścić organizm?

Wiesz, że w kawie jest akrylamid? Powinnaś się martwić?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Hipercholesterolemia nie boli. Zrób lipidogram!

Hipercholesterolemia nie boli. Zrób lipidogram!

Boisz się demencji na starość? Jest rozwiązanie: pij kawę

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

przeziębiona kobieta

Żółty katar – objaw infekcji, którą trzeba leczyć. Jak pomóc dziecku a jak dorosłemu?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

Kim jest wysoko wrażliwa osobowość?

„Osoby wysoko wrażliwe (WWO) wchłaniają nastroje ludzi dookoła, silniej przeżywają stres, mają żywsze sny, bogatszą wyobraźnię i błyskotliwe poczucie humoru” – mówi dr psychologii Monika Baryła-Matejczuk

kobieta pijąca zioła

Naturalne odrobaczanie. Czy naprawdę wszyscy mamy pasożyty?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku